Εύσημα στην Ελλάδα για χρέος και μεταρρυθμίσεις

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί και στην υλοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της τάξης των 767 εκατ. ευρώ. Την αποψινή εξέλιξη χαιρέτισε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Εurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος έκανε αναφορά και στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που φέρνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο επίτροπος για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές τήρησαν σε γενικές γραμμές τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις. Ο Ιταλός επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποκαλύπτοντας ότι τα πρώτα χρήματα θα φτάσουν στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Εύσημα στην Ελλάδα έδωσε και ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξήρε την τήρηση των δεσμεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές απέδειξαν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, ενώ στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ως ευκαιρία για την ώθηση της ανάπτυξης στη χώρα.

Πρόοδοι και καθυστερήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν και παρά τις προαναφερόμενες δυσκολίες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η δημοσιονομική διαχείριση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αδειοδότηση επενδύσεων και η αγορά ενέργειας. Περαιτέρω πρόοδος απαιτείται στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, της περίθαλψης και της δικαιοσύνης καθώς και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, αναφέρει το κείμενο.

Η έκθεση χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνει την Αθήνα στη διατήρηση αυτής της δυναμικής και στην κάλυψη των όποιων καθυστερήσεων. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Αποπληρωμές και ανάπτυξη

Όπως επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη σημερινή συνεδρίαση αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά από όλους τους συμμετέχοντες η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επικροτήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι πρόωρες αποπληρωμές, όπως τονίστηκε, θα είναι πολλαπλά επωφελείς για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνάρτηση με τη μετάλλαξη Όμικρον. Όπως τονίστηκε, η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον έχει αυξήσει τις ανησυχίες, ωστόσο δεν αλλάζει η γενική εκτίμηση ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Όπως επισημάνθηκε η ανάπτυξη το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν δυναμική και εκτιμάται ότι θα έχει συνέχεια. Για το λόγο αυτό άλλωστε η Κομισιόν διατήρησε στο πλαίσιο της φθινοπωρινής έκθεσης τις θετικές προβλέψεις του περασμένου Ιουλίου για ανάπτυξη το 2022 της τάξης του 4,3%.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply