«Οι καθημερινές μας μάχες θα είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα αναγεννηθεί η δημοκρατική προοδευτική παράταξη»

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Έχει τεράστια σημασία να αξιολογήσουμε το διεθνές και εθνικό πλαίσιο, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός.

Η αλληλουχία των διεθνών κρίσεων και  η αστάθεια που προκαλούν, θα είναι το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούν οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές.

Η παράνομη και βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζει να πυροδοτεί οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις πέρα από τα όρια αυτών των δυο χωρών.

Νέες περιφερειακές δυνάμεις αναδύονται. Άλλες με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και άλλες με αυταρχικό, αναθεωρητικό τροπο, όπως για παράδειγμα στη γειτονιά μας, η Τουρκία.

Ο νέος αυτός πολυπολικός κόσμος είναι λιγότερο προβλέψιμος απ’ ότι στο παρελθόν.

Γι’ αυτό έχουμε χρέος με γνώση, με σύνεση, να σχεδιάσουμε τις εθνικές μας πολιτικές  για τη θωράκιση της χώρας με μια παραγωγική, ανθεκτική οικονομία, ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη.

Στους υπολογισμούς μας οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις συζητήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τον επαναπατρισμό μέρους της παραγωγής από τρίτες χώρες και βέβαια τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Τρία πεδία στα οποία η χώρα μας οφείλει να είναι πρωταγωνιστής στις αποφάσεις και όχι απλός θεατής των εξελίξεων.

Τρία ζητήματα για τα οποία αγωνίζεται η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να απαντήσει με γνώμονα την αλληλεγγύη των λαών.

Γιατί είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει τον ενεργειακό κόμβο για την πράσινη ενέργεια. Θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες, που προκύπτουν για τη δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων εντός της Ένωσης.

Πως η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα ξαναγίνει συνώνυμο της λιτότητας αλλά θα προσμετρά τις υψηλές αμυντικές δαπάνες μιας χώρας στα ευρωπαϊκά σύνορα και δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Πυξίδα των  ιδεών και των προτάσεων μας είναι η ισχυρή Ελλάδα, η ισχυρή πατρίδα μέσα σε μια αυτοδύναμη Ευρώπη.

Την Ευρώπη που θα είναι φάρος για όλη την ανθρωπότητα στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, των δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η χώρα μας σε αυτό το περιβάλλον χρειάζεται μια ρωμαλέα μεταρρύθμιση της οικονομίας, του κράτους και των θεσμών, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες. Οι πολίτες να ευημερούν, να υπάρχει προοπτική για τη νέα γενιά, να εδραιωθεί το κοινωνικό κράτος στην Υγεία, την Παιδεία και την Ασφάλιση και να αντιμετωπίσουμε τον τεράστιο εθνικό κίνδυνο του Δημογραφικού.

Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ισχυρή, σύγχρονη, δημοκρατική παράταξη. Την οικοδόμηση ενός πλειοψηφικού προοδευτικού κοινωνικού ρεύματος, μαζί με τη νεολαία, τις δημιουργικές δυνάμεις, τα κινήματα και όσους βρίσκονται εκτός των τειχών.

Υπάρχει η ευκαιρία τώρα, και έχουμε χρέος να τραβήξουμε μπροστά, απαρέγκλιτα, με σχέδιο δημιουργικό, αισιοδοξία και πίστη στις αρχές και τις αξίες μας. Ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από την αναξιοκρατία και  την αδιαφάνεια στην πολιτική ζωή και την οικονομία.

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις μάχες του μέλλοντος, δίπλα στον ελληνικό λαό, δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα.

Θα αγωνιστούμε για τους νέους ανθρώπους και για το αυτονόητο δικαίωμά τους, να προκόβουν με τις δικές τους δυνάμεις. Να μην έχουν ανάγκη κανέναν «παράγοντα» και κανένα «μέσο».Να κάνουν οικογένεια και να ζουν ανεξάρτητοι, διασφαλίζοντας καλές θέσεις εργασίας και χαμηλό κόστος διαβίωσης.

Ελάτε στη θέση ενός φοιτητή, που σε λίγες ημέρας θα αναζητήσει στέγη στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ή ενός νέου ανθρώπου που θέλει να ξεκινήσει τη ζωή του, να κάνει οικογένεια και ψάχνει κατοικία. Θα χρειαστούν εκατοντάδες ευρώ για να ενοικιάσουν μόλις λίγα τετραγωνικά. Αυτή είναι δυστυχώς η άδικη κατάσταση στα αστικά κέντρα της χώρας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας. Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται. 

Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης επέτρεψε στην κυβέρνηση να μοιράσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, αυτά τα χρήματα αντί να επενδυθούν με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας – ένα ζητούμενο των τελευταίων αρκετών χρόνων –

κάνοντας ανθεκτική την οικονομία, τα αξιοποίησε χωρίς στόχευση και χωρίς κριτήρια, με πελατειακούς όρους.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και ιδίως τα φορολογικά έσοδα, επηρεάστηκαν  θετικά από τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο πληθωρισμός όμως μειώνει το πραγματικό εισόδημα, τροφοδοτεί την ακρίβεια και διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν το τρίτο χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Ενώ σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχεδόν τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27.

Στην ίδια Έκθεση σημειώνεται ότι οι δείκτες εισοδηματικής ανισότητας εμφανίζουν σημαντική επιδείνωση, κάτι που δείχνει και το γεγονός ότι το 72,5% των καταθετών έχει λιγότερα από 1.000 ευρώ στην τράπεζα.

Προφανώς στηρίζουμε τον στόχο της όσο γίνεται ταχύτερης απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Την αξίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, που σήκωσαν το τεράστιο βάρος της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Όμως η επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι συνεκτική και συμπεριληπτική μια κοινωνία και μια οικονομία δυο ταχυτήτων. Μιας πρώτης  για ένα μικρό κύκλο και μιας δεύτερης για τη μεγάλη πλειονότητα.

Η κυβερνητική αναξιοπιστία δεν σταματά όμως εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε ως κεντρικό πρόταγμα της νέας θητείαςτην αύξηση των μισθών.

Αλλά ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του, πριν από μερικές εβδομάδες,  ότι «με το μεσοπρόθεσμο δεν κάνουμε κολπάκια». Αφού, λοιπόν, δεν κάναμε κολπάκια με το μεσοπρόθεσμο, στείλατε στις Βρυξέλλες, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, αύξηση 12,7% , ενώ εδώ προεκλογικά όλοι σας – και ο πρωθυπουργός – μιλούσατε για 25% αύξηση των μισθών. Περιφρονήσατε ευθέως την αγωνία του ελληνικού λαού για καλύτερους μισθούς.

Αλλά ήταν μόνο αυτό; Αύξηση των επενδύσεων 70% είχε το προεκλογικό σας πρόγραμμα,  47% στείλατε στις Βρυξέλλες. Αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ περιείχε το προεκλογικό σας πρόγραμμα -και αναφέρατε και ο ίδιος σήμερα εδώ-, στο 34%  τις προσγειώσατε στο μεσοπρόθεσμο.

Τελικά, πράγματι, στο μεσοπρόθεσμο, δεν γίνονται κολπάκια! Και θα μπορούσατε να στείλετε από τώρα τις προεκλογικές σας κοροϊδίες στην Αρχή, που θα κοστολογεί τα προγράμματα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Άλλο ένα σημείο που φαίνεται η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε το 9,7% το 2022, το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα μεταπολεμικά.

Και δεν είναι μόνο αυτό, η ανάπτυξη που διαφημίζετε, δεν έχει βάθος γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο real estate, τη Χρυσή Βίζα και  τις κερδοσκοπικές εξαγορές κόκκινων δανείων και επιχειρήσεων. Μάλιστα πολλές από αυτές τις εξαγορές γίνονται με δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

 Δηλαδή τι συμβαίνει; Χρηματοδοτούν οι τράπεζες της χώρας τον αφελληνισμό της  ελληνικής οικονομίας.

Για ποια λοιπόν ανάπτυξη μιλάμε όταν ένα αρχιπέλαγος  μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στα αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ θα μπορούσε να έχει στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως συνέβη στη Πορτογαλία.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμες και θα επαναφέρει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds και τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Εμείς προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο έχει προτεραιότητα την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής. Διασυνδέοντας τον τουρισμό με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Δημιουργώντας έτσι προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας.

Μία ανάπτυξη αειφόρο, που προωθεί τη δίκαιη πράσινη μετάβαση. Αυτή που πριν 15 χρόνια εσείς, της Νέας Δημοκρατίας, την κοροϊδεύατε ως «πράσινα άλογα» και σήμερα μας κάνετε μαθήματα για το άρθρο 16 αλλά θα τα δούμε και αυτά στη συνέχεια.

Μια αειφόρο ανάπτυξη που έχει προτεραιότητα τις ενεργειακές κοινότητες και όχι βέβαια την αναδιανομή των επενδύσεων ΑΠΕ σε λίγους ισχυρούς ολιγάρχες. Με προτεραιότητα σε όρους σύνδεσης για δήμους και παραγωγούς, προστατεύοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Το κοινωνικό κράτος για εμάς είναι προτεραιότητα. Ο πρωθυπουργός θέτει ως στρατηγικό στόχο τη ριζική βελτίωση του ΕΣΥ.

Αναρωτιέμαι κ. Μητσοτάκη, ξεχνάτε ότι είστε ο Πρωθυπουργός που στα χρόνια της  διακυβέρνησης σας, ο ελληνικός λαός πλήρωσε από την τσέπη του τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την ΕΕ; Μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία.

Μόνο στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, 3.500 ασθενείς περιμένουν για ένα χειρουργείο στις λίστες της ντροπής. Στον «Ευαγγελισμό» η λίστα αναμονής για τις μη επείγουσες καρδιαγγειακές επεμβάσεις είναι περίπου 6 μήνες.

Κάθε μέρα έρχονται στο προσκήνιο με τραγικό τρόπο οι  αδυναμίες του ΕΚΑΒ.

Τι κάνατε τέσσερα χρόνια;

Φτάσατε τελευταία ώρα να επιστρατεύετε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της πυροσβεστικής για να καλύψετε το κενό 700 διασωστών, που χρειάζεται το ΕΚΑΒ.

Σας ενημερώνω ότι η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

Οι αποφάσεις σας για υγεία – γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά- ότι είναι με γνώμονα την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων Όπως καταδεικνύει η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα δημόσια Νοσοκομεία.

Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ  και το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για την αναγέννησή του, γιατί είναι ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που ακουμπά κάθε ελληνική οικογένεια.

Για τον λόγο αυτό σας πρότεινα να ανακατευθύνετε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σας άκουσα να λέτε προεκλογικά ότι δεν είναι δυνατή η αναθεώρηση των σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση των σχεδίων της Γαλλίας και της Σλοβακίας.

Ως πού θα φτάσει αυτή η κοροϊδία; Έχετε τη δυνατότητα έως το τέλος του χρόνου να ανακατευθύνετε το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Βάλτε επιτέλους προτεραιότητα την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να σταματήσει ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη.

Αλλά όπως λέει ο Ελληνικός λαός, δεν υπάρχει «δεν μπορώ». Υπάρχει «δεν θέλω».

Και στην Παιδεία, όλη την προηγούμενη τετραετία η επικοινωνία υπερίσχυσε της πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία. Οι προσλήψεις έγιναν, αλλά αυτή δεν υπάρχει. Όπως περίπου έγινε και με τους αγροφύλακες του κ. Πολύδωρα. Το έχετε μάλλον παράδοση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ή ακόμα και η δημόσια συζήτηση για τη βάση του 10, χωρίς να προβληματιζόμαστε για τους πραγματικούς λόγους, που χιλιάδες μαθητές έχουν τόσο χαμηλές επιδόσεις.

Για εμάς είναι προτεραιότητα μία ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Με την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου, στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να γίνει ξανά το σχολείο το κέντρο βάρους και όχι η παραπαιδεία.

Με την ενισχυτική διδασκαλία που μειώνει τις ανισότητες. Την ουσιαστική ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών και την ενίσχυση της ειδικής αγωγής για το σχολείο της συμπερίληψης.

Και μία μικρή παρατήρηση: Προφανώς χρειάζεται και θέλουμε αξιολόγηση αλλά όχι από μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας. Αυτό δεν είναι αξιοκρατία κύριε Μητσοτάκη, είναι κομματοκρατία.

Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω και την προαναγγελία σας για συνταγματική αναθεώρηση.Κάνατε σύμβολο αυτής της κορυφαίας διαδικασίας μόνο το άρθρο 16.

Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια, που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα.

Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ, που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Το δήθεν επιτελικό κράτος από όπου οργανώθηκαν όλες οι επιθέσεις στο κράτος δικαίου, για εμάς αποτελεί ξεκάθαρα τον πυρήνα ενός προβληματικού συστήματος διακυβέρνησης.

Ποια είναι η επιτελικότητα, με τους στρατούς των 3.500 μετακλητών; Έχετε κάνει διαχρονικό ρεκόρ κ. Μητσοτάκη. Όταν όλες οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πάρθηκαν  χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Ακόμα και η σύνθεση της παρούσας κυβέρνησης σπάει άλλο ένα ρεκόρ: 63 μέλη, με 23 υπουργούς, 4 αναπληρωτές, 35 υφυπουργούς και έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο, που παραμένει Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας.   Αλλά αυτή είναι η αντίληψή σας. Ή όπως θα έλεγε ο αγαπητός Γραμματέας του ΚΚΕ: Αυτοί είστε.

Σε αυτό το δαιδαλώδες σχήμα οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές αποκτούν έναν ακόμα πιο σημαντικό εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο.

Και θα σας απευθύνω ευθέως το ερώτημα: Είναι στις προθέσεις σας η συγχώνευση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με μόνο στόχο την αποστρατεία του κ. Ράμμου, ο οποίος ήταν και το θύμα εξωθεσμικής επίθεσης από τον Υπουργό σας, τον κύριο Γεωργιάδη; Στον βωμό της δήθεν επιτελικότητας θα αποδυναμώσετε τα θεσμικά αντίβαρα;

Αλλά ενοχλεί ο κ. Ράμμος, ο οποίος μαζί με τον κ. Μενουδάκο έχουν αγωνιστεί για να μάθουμε την αλήθεια στη νοσηρή υπόθεση των υποκλοπών.Μια υπόθεση όπου η Δικαιοσύνη έχει χρέος να αποκαλύψει την αλήθεια και να υποδείξει όσους ευθύνονται.

Επιχαίρετε για ένα report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν λέτε κουβέντα για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι κόλαφος για την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Για την παράταξή μας, που συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη λειτουργία του, ουσιαστικό επιτελικό κράτος σημαίνει δημοκρατία,  διαφάνεια, ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους και αρμοδιότητες.

Βάζοντας φραγμό στο συγκεντρωτικό μοντέλο λήψης των αποφάσεων και στη λογική του κράτους – λάφυρο του εκάστοτε κλειστού συστήματος εξουσίας, που αναπαράγει την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Γιατί και η αναξιοκρατία και η διαφθορά  αποτυπώνονται στην τραγωδία των Τεμπών. Το πόρισμα είναι εκκωφαντικό. Θα μπορούσαμε να έχουμε τηλεδιοίκηση και να μην έχουμε 57 νεκρούς συμπολίτες μας.

Δεν είχαμε όμως τηλεδιοίκηση, γιατί υπήρχαν εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς. Τα ήξερε όλα η κυβέρνηση, γιατί η Αρχή Διαφάνειας είχε παραδώσει από τον Οκτώβριο του 2021 σχετική αναφορά στον αρμόδιο υπουργό. Δεν είναι τυχαίο που το πόρισμα αυτό δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα. Ξεχάστηκε στο συρτάρι του κ. Καραμανλή, προφανέστατα για να μην μπλέξουν τα «γαλάζια παιδιά» του ΟΣΕ και των άλλων οργανισμών, που ήδη ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Σας καλώ έστω και τώρα να υιοθετήσετε την πρότασή μας για τη σύγχρονη Ελλάδα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι από εδώ και πέρα οι διοικήσεις νοσοκομείων και οργανισμών θα επιλέγονται με  ανοικτό διεθνή διαγωνισμό εντός δύο μηνών, ώστε οι πραγματικά άξιοι να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε όμως και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς, των νεοναζιστικών μορφωμάτων υπό νέο περιτύλιγμα. Κολακεύονται να παρουσιάζονται ως αντισυστημικές δυνάμεις.

Ποιοι; Οι υμνητές του Χίτλερ, οι οπαδοί της χούντας, το μισαλλόδοξο περιθώριο.

Εμείς, επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη για να εμποδίσουμε τους δολοφόνους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Δεν λιποτακτήσαμε, δεν κάναμε ότι «δεν τρέχει τίποτα», ούτε «κλείσαμε το μάτι» στους νεοναζί και βέβαια ούτε επιτρέψαμε κ. Μητσοτάκη στον καταδικασμένο εγκληματία Κασιδιάρη να κάνει τρία χρόνια προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή.

Κύριες και κύριοι Βουλευτές,

Το ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τοποθετείται πάντα με ιστορική και εθνική ευθύνη.Για εμάς τα εθνικά θέματα πρέπει να είναι πεδίο συναινέσεων.

Αυτό όμως προϋποθέτει σεβασμό στον θεσμικό ρόλο της Βουλής και συναντίληψη .

Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ το απέδειξε με την ψήφο του στην πράξη.Στηρίξαμε όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για ένα μακροπρόθεσμο ράλι εξοπλισμών. Ούτε θα δεχθούμε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άνοιξε η συζήτηση για την επανέναρξη της θετικής ατζέντας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Δεν θα δεχθούμε οικονομικά ή γεωπολιτικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ ή ισχυρών κρατών της Ευρώπης στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Η όποια συζήτηση θα εξαρτάται άμεσα από το πόσο έτοιμη είναι η Τουρκία να αφήσει στο παρελθόν τις αναθεωρητικές λογικές, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Λωζάννης καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη στην πράξη. Με υποχρεωτικούς κανόνες για τις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων σε τρίτες χώρες.

Δεν επιτρέπεται οι εταίροι και σύμμαχοί μας να εξοπλίζουν έναν διεθνή ταραξία, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Ούτε και να κερδοσκοπούν ωθώντας σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών.

Ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η αδυναμία της τελευταίας συνόδου να καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο αναδεικνύει τη λανθασμένη επιλογή συμμάχων, που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση.

Αυτοί που της χτυπούσαν την πλάτη, είναι αυτοί που σήμερα κλείνουν την πόρτα στην αλληλεγγύη.

Το επόμενο διάστημα είναι αρκετά κρίσιμο καθώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για τη νομοθεσία, που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ. 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί και μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας να πιέσει ώστε το Συμβούλιο να προσεγγίσει τη θέση του Κοινοβουλίου, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στις ανάγκες της χώρας μας, καθώς προβλέπει έναν μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης και μετεγκαταστάσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως δεσμεύτηκα προεκλογικά,  το ΠΑΣΟΚ θα είναι η στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση καθοδηγούμενη από αρχές και αξίες. Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης, η φωνή της λογικής και της προόδου.

Χωρίς διχασμό, χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολες λύσεις, χωρίς την πολιτική της ατάκας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τον πλήρωσε όμως ακριβά ο ελληνικός λαός.

Πυξίδα των συναινέσεων και των αντιπαραθέσεων μας είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας. Οι προτάσεις μας θα είναι δίκαιες κι εφαρμόσιμες για να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον.

Η Νέα Δημοκρατία όσo και αν αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, είναι μια δύναμη βαθιά υπερσυγκεντρωτική και πελατειακή.

Οι καθημερινές μας μάχες θα είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα αναγεννηθεί και θα μεγαλώσει η δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

Για να αποκτήσει ξανά η χώρα μία πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Και επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο παραπονιέστε, που δεν συναντηθήκαμε,

Ορίστε!

Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων.

Να είστε βέβαιος για αυτό!

Σας ευχαριστώ.


Πηγή

Leave a Reply