«Έχει έρθει η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας»

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού»

Κύριε Πρόεδρε, 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δυστυχώς σήμερα, την ημέρα που τιμούμε τη Δημοκρατία, το τέλος της δικτατορίας και το τέλος του μετεμφυλιακού κράτους των διακρίσεων και των αποκλεισμών, οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν αφήσει ήδη πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, στην Αττική, τη Βοιωτία, την Κορινθία, την Κέρκυρα, την Αχαΐα και ειδικά στη Ρόδο. Αφήνουν βαρύ το στίγμα τους.

Θα ήθελα, πάνω απ’ όλα, να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τη μάχη, που δίνουν καθημερινά, με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα. 

Θεωρώ αδιανόητο αρμόδια χείλη να διαβεβαιώνουν ότι «όλα βαίνουν καλώς», αλλά η Ρόδος να καίγεται επί επτά μέρες. 

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε προ ημερών ότι φέτος έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα.  Αναφέρθηκε επίσης στην εκταμίευση περισσότερων κρατικών πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Όμως, δεν μας είπε γιατί το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς και φέτος να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες.

Δεν μας είπε αν έλεγξε πως αξιοποιήθηκαν οι κρατικοί πόροι από την τοπική αυτοδιοίκηση, όταν για παράδειγμα καταγγέλλεται ότι Περιφέρειες άνοιξαν προσφορές για την αντιπυρική προστασία για την περίοδο 2023-2024 μόλις μέσα στον Ιούλιο.

Γιατί ακόμη και σήμερα δεν έχουν βγει οι κανονιστικές πράξεις, 

ώστε να είναι σαφές και ευδιάκριτο το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας;

Τι έχει υλοποιηθεί από το εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας «Αιγίς» ύψους σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων ευρώ; 

Τι απέγιναν τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης και προειδοποίησης με drones; Τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας;

Η επικοινωνία, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, έχει κοντά ποδάρια και έρχεται η ώρα της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας σας.        

Το 112, βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, δεν φτάνει, όμως. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα. Ο φυσικός πλούτος μας χάνεται κάθε καλοκαίρι, δεν μπορούμε να παραμένουμε αναποτελεσματικοί. Τρεισήμισι εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό και μόνο πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους.

Στην Αττική έχουν απομείνει ελάχιστοι πνεύμονες πρασίνου. Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος ερημοποίησης περιοχών της χώρας δεν είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά θα είναι μια λογική εξέλιξη, 

αν αφήσουμε να καίγονται κάθε χρόνο τα λιγοστά δάση, που έχουν απομείνει στην πατρίδα μας. 

Αν δεν κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε τη διάβρωση του εδάφους το χειμώνα με τις βροχές, σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε αναδασώσεις. 

Και μια που το έφερε η κουβέντα, τελικά η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της νομοθεσίας για την αποκατάσταση της φύσης; 

Διότι οι ευρωβουλευτές σας άλλα ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Έχει έρθει η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε στα πέντε δασολογικά τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης.  Χωρίς να σπαταλάμε πόρους ή να τους χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε την ευθύνη αλλού και στο τέλος αυτή η ευθύνη να μην ανήκει σε κανέναν, όπως γίνεται τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή βοήθειας και στην αγορά εναέριων μέσων πυρόσβεσης.  Ως εισηγητής του rescEU, μαζί με άλλους συναδέλφους -κυρίως από νότιες χώρες-, πετύχαμε να εξασφαλίσουμε 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την προμήθεια των νέων Canadair. Κάτι που παραλείψατε να πείτε κατά την προχθεσινή επίσκεψη σας στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. 

Ένα όμως, επίσης, πολύ βασικό κομμάτι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού είναι και η πρόληψη. Κι έχουμε χρέος να το εκμεταλλευτούμε. Είναι πλέον προφανές ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τον σχεδιασμό μας και τις δράσεις πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. 

Γιατί η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλεί, είναι εδώ κι έχουμε χρέος τώρα μέσα από ένα εθνικό σχέδιο να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, για να αντιμετωπίσουμε τους σύγχρονους κινδύνους και να γίνουμε, ως κράτος, πιο ανθεκτικοί. 

Αν οι εργατοώρες και οι πόροι, που χάνονται κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση των καταστροφών, χρησιμοποιούνταν για ενημέρωση και πρόληψη, να είστε σίγουροι ότι θα φέρναμε καλύτερα αποτελέσματα. Γι’ αυτό χρειάζεται βελτίωση και προετοιμασία.  

Από την πλευρά μας δεν πρόκειται να δεχθούμε 

ότι αυτό, που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, θα είναι μία νέα κανονικότητα, που οδηγεί σε έναν όλεθρο για τον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και στην απαξίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών. 

Έχετε και έχουμε χρέος να διαμορφώσουμε τα επόμενα χρόνια μία νέα οικολογική ηθική ως κράτος και ως πολίτες, που θα συνοδεύεται με το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε οι ανθρώπινες δραστηριότητες να μη συνιστούν απειλή, αλλά να προστατεύουν το περιβάλλον.

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά τις ευαισθησίες πλέον μίας μικρής μειοψηφίας, όπως η συντηρητική αντίληψη νόμιζε για δεκαετίες. Είναι ένα μείζον εθνικό και κοινωνικό ζήτημα αυτή η νέα οικολογική ηθική να είναι κοινή βάση συζήτησης, προγραμματισμού και σχεδίου.

Μόνο με έναν τέτοιο τρόπο θα προσεγγίσουμε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που περνάει ο πλανήτης, που δυστυχώς στη Μεσόγειο φαίνεται να κλιμακώνονται οι παρενέργειές της τα χρόνια που έρχονται. 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις εξελίξεις που είχαμε στα ελληνοτουρκικά και μιλώ για τη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Είχα πει και κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ότι έχουμε χρέος να έχουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα.

Είναι απαραίτητη η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Άλλωστε αυτή είναι η εθνική στρατηγική  των κομμάτων. 

Όμως, αυτές οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και βέβαια πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις ακραίες προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Ας βάλουμε όμως τις εξελίξεις σε μία σειρά. 

Η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, για εμάς δεν είναι μία θετική εξέλιξη.

Ο κ.Ερντογάν, που εκβίασε την ένταξη της Σουηδίας και συμπεριφέρεται ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να επιβραβεύεται. Όσο το παζάρι που κάνει, φέρνει αποτελέσματα, τόσο το παζάρι θα γίνεται με σκληρότερους όρους για όλες τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας.

Και ας μην έχει αυταπάτες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

ότι αυτό θα καθορίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. 

Δεν του πέφτει κανένας λόγος, του κ. Στόλτενμπεργκ.  

Αλλά δεν άκουσα και κανένα μέλος της κυβέρνησης να σχολιάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του. Ας το γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, υπαγορεύονται μόνο από τα ευρωπαϊκά όργανα και δεν μπορούν να συνδέονται με επιδιώξεις τρίτων.

Εντυπωσιάστηκα οφείλω να ομολογήσω και από τη σπουδή του κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο να βάλει στο τραπέζι την εκδοχή μιας τολμηρής διαπραγμάτευσης και να μιλήσει ακόμη και για πιθανότητα υποχωρήσεων. Δεν του είχε γίνει μάθημα, τι συνέβη πέρυσι στον Βόσπορο; Και τότε μιλούσε ο ίδιος για μία «νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και αμέσως μετά ξεκίνησε νέος κύκλος έντασης. 

Τώρα λοιπόν, και μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ. Ερντογάν πυροδότησε το κλίμα στο Κυπριακό και αμφισβήτησε εκ νέου την κυριαρχία μας στα ελληνικά νησιά. 

Ακόμα και τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, που είχε αρχίσει να γίνεται παράδοση, και μάλιστα είχε γίνει και πέρυσι κανονικά, φέτος την απαγόρευσε.

Όλα αυτά για να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλει η Τουρκία και πώς πρέπει να τελειώσει η ιστορία με το παζάρι, που στήνει συνεχώς για να έχει οφέλη ο Τούρκος πρόεδρος. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

ας έλθουμε όμως τώρα στο ζήτημα του σχεδίου νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων, που μένουν στο εξωτερικό. 

Εμείς, πιστεύαμε και πιστεύουμε διαχρονικά στις δυνατότητες της ομογένειας, στον θετικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει με τις παραστάσεις, με τις ιδέες, με τις εμπειρίες της για να βελτιωθεί το κράτος μας, για να έχουν ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της θέσης της χώρας σε διεθνές επίπεδο. 

Να φέρουμε πιο κοντά μας την Ελλάδα, που βρίσκεται έξω από την Ελλάδα. Γι’ αυτό, υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τη σχέση με τους Έλληνες, που ζουν στο εξωτερικό, οικοδομώντας σταθερές γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας.

Η θέση μας αυτή δεν αποτελεί μια απλή δέσμευση, αλλά μια σχέση βιωματική. Άλλωστε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο η ομογένεια. 

Το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα ιδρύθηκε στη Σουηδία 

από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που και ο ίδιος υπήρξε Έλληνας της διασποράς. Όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση, ίδρυσε τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και αργότερα όρισε Υφυπουργό αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν τις προϋποθέσεις  ώστε να αποκτήσει φωνή και ρόλο ο απόδημος Ελληνισμός. 

Με απτά αποτελέσματα.  Ψηφίσαμε τον αναπτυξιακό νόμο υπέρ των αποδήμων. Δημιουργήσαμε δίκτυα της παγκόσμιας ομογένειας. Έγινε μια πραγματική επανάσταση στο θέμα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης.  Στάλθηκαν από την Ελλάδα δάσκαλοι, βιβλία, οικονομικοί πόροι για να κρατηθεί ζωντανή η ελληνικότητα.

Το έργο μας λοιπόν αποδεικνύει ότι οι απόψεις μας γι’ αυτά τα ζητήματα δεν είναι συγκυριακές αλλά έχουν καθαρά εθνικό και αξιακό χαρακτήρα.  Δεν πήραμε αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των Ελλήνων του εξωτερικού, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για εσάς. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να μειωθούν έως και να καταργηθούν οι θέσεις βουλευτών επικρατείας από τον απόδημο Ελληνισμό. Σήμερα διευκολύνουμε το δημοκρατικό δικαίωμα, όπως άλλωστε πρέπει να κάνουμε και στο εσωτερικό της χώρας. Είδαμε τι έγινε φέτος το καλοκαίρι 

αλλά και τον Ιούλιο του 2019 με όσους εργάζονται στον τομέα του τουρισμού. 

Είναι αξιακό ζήτημα για εμάς να εξασφαλίσουμε στους Έλληνες και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς αυτό να εξαρτάται από την οικονομική τους επιφάνεια ή τις ευελιξίες, που τους δίνει η εργασία τους. 

Έχουμε όμως χρέος να κάνουμε περισσότερα  για να διατηρήσουν τους δεσμούς με την πατρίδα.  Είναι η εκπαίδευση, η δυνατότητα να μάθουν στα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα και να γίνουν κοινωνοί του ελληνικού πολιτισμού, δίνοντας έμφαση σε ειδικά προγράμματα. 

Πως άραγε θα διευκολύνουμε την ενημέρωσή τους για την  πολιτική ζωή της χώρας, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει την πρόσβασή τους στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας; 

Η Υπουργός Εσωτερικών μέχρι τον περασμένο Μάιο ήταν Υπουργός Παιδείας.  Ένα υπουργείο που μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των αποδήμων. Παρ’ όλα αυτά,  ελάχιστα έγιναν. 

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι γονείς μαθητών από σχολεία του εξωτερικού εκπέμπουν σήμα κινδύνου, κοινός παρονομαστής των αιτημάτων είναι η αναβάθμιση και ενίσχυση της ποιότητας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Το σχολείο στις Βρυξέλλες αναγκάστηκε να κλείσει  στα μέσα του περασμένου Μάρτη για λόγους ακαταλληλότητας του κτηρίου. Ο νέος χώρος που μισθώθηκε είναι ανεπαρκής, 

με συνέπεια να συμπτύσσονται τάξεις και να μειώνονται οι διδακτικές ώρες. 

Στο ελληνικό σχολείο του Λονδίνου, όπου λόγω του Brexit απαιτείται από τους εργαζόμενους στη χώρα να διαθέτουν άδεια εργασίας, το ζήτημα για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς δεν έχει ακόμα επιλυθεί. 

Στη Γερμανία, το δημοτικό σχολείο «Πυθαγόρας» του Μονάχου κλείνει, ενώ εκεί φοιτούσαν εκατό παιδιά και λάμβανε χρηματοδότηση και από τη βαυαρική κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα στο Παρίσι  κινδυνεύουν τα τμήματα ελληνικής γλώσσας λόγω έλλειψης προσωπικού.  Συγκεντρώθηκαν μάλιστα περισσότερες από 2.300 υπογραφές με αίτημα τη διασφάλιση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά της διασποράς. 

Στην Αντίς Αμπέμπα, το σχολείο κινδυνεύει από τις παρεμβάσεις της τοπικής κυβέρνησης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι καθηγητές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις πολύ υψηλές δαπάνες διαβίωσης. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε πολλά ακόμα σχολεία σε όλο τον κόσμο. 

Επομένως, πέρα από τη δυνατότητα ψήφου στον τόπο κατοικίας, απαιτείται και ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικών, 

κυρίως στην παιδεία και τον πολιτισμό με αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων και δυνατοτήτων για να διατηρήσουμε άρρηκτους τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα.

Όμως, η κυβέρνηση αντί να προσπαθήσει να λύσει αυτά τα προβλήματα, τρέχει να επαναφέρει μία ρύθμιση χωρίς προεργασία. Χωρίς να έχουμε καν προλάβει να αναλύσουμε 

τί πήγε καλά και τί όχι κατά την εφαρμογή του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. 

Η Κυβέρνηση επικαλείται τη συναίνεση, αλλά την απέρριψε στην πράξη. Ποια συναίνεση απηχεί η διαβούλευση μιας μόλις εβδομάδας; Ποιος ήταν ο ρόλος των αποδήμων στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου; Ανύπαρκτος.

Μιλάτε συνεχώς για συναίνεση, ενώ οι καθημερινές πρακτικές σας, κ. Μητσοτάκη, υπονομεύουν το ευρύτερο πνεύμα συναίνεσης, που πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό μας σύστημα σε αυτά τα ζητήματα. 

Όπως κάνατε και σήμερα, εδώ σε αυτήν την αίθουσα, για αυτό το σημαντικό θέμα. Η αλαζονεία, οι υπερβολές στις ομιλίες σας είναι ενοχλητικές. Αλλά, μπροστά στη σοβαρότητα του θέματος, είναι συγχρόνως και ασήμαντες. Τις προσπερνούμε.

Αλλά δεν βοηθούν να υπάρχει κλίμα ευρύτερης συναίνεσης και αυτό το υπογραμμίζω. 

Κυρίες και κύριοι, 

Η Κυβέρνηση δεν απάντησε τι θα γίνει με την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων και τα εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Το ελληνικό κράτος, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την επικράτεια και έχουν το δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των αποδήμων.

Παράλληλα, δεν έχουμε ακούσει κανένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το παράδοξο, κάποιος απόδημος από την Λατινική Αμερική να πρέπει να ταξιδέψει … στο Xιούστον για να ψηφίσει. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάστηκαν ακόμα και στα Βαλκάνια, όπου το μοναδικό εκλογικό τμήμα ήταν στη Σόφια. 

Κυρίες και κύριοι,

Όπως δηλώσαμε και στην Επιτροπή, υπερψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο. 

Στεκόμαστε αξιακά και όχι ψηφοθηρικά σε αυτό το κρίσιμο 

και τόσο ευαίσθητο για τον λαό μας ζήτημα, όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία, την πατρίδα μας, το έθνος. Γι’ αυτό παρά τις εύλογες ανησυχίες μας επιδεικνύουμε πνεύμα συναίνεσης, με τη σκέψη στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, που βρίσκονται στο εξωτερικό 

και που με την επιστημονική, επαγγελματική και καθημερινή κοινωνική τους δράση μας κάνουν υπερήφανους.

Με τη σκέψη στα Ελληνόπουλα , που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αναζητώντας ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή. Είμαστε εδώ για να τους ακούσουμε, να τους αγκαλιάσουμε διευκολύνοντας την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος.

Δεν δίνουμε νέο δικαίωμα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Διευκολύνουμε το δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Και αυτό είναι ξεκάθαρο.  

Για εμάς σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα. Τίποτα όμως δεν τελειώνει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας του εξωτερικού να νιώθουν την πατρίδα στο πλευρό τους.  Ο Ελληνισμός μεγαλούργησε όταν διατήρησε άσβεστη την εξωστρέφεια του και το οικουμενικό πνεύμα των αξιών του. Αυτό το πνεύμα έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε. Και αυτό το πνεύμα μας οδηγεί στη σημερινή μας απόφαση.

Σας ευχαριστώ.  


Πηγή

Leave a Reply