Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Πιθανή συνάντηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Η στρατηγική της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις:

Διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων και απάντηση στο διπλωματικό πεδίο  είναι η στρατηγική της Αθήνας 

Η Αθήνα δεν πέφτει στην «παγίδα» της οξύτητας που έχει στήσει η Άγκυρα, επιμένοντας και εστιάζοντας εκεί που κερδίζει κατά κράτος, στο πεδίο της διπλωματίας. Αυτό ήταν εμφανές στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, όπου η Τουρκία σύρθηκε την τελευταία στιγμή να παραστεί, έστω και σε επίπεδο υφυπουργού, το κάνει σε όλα τα fora όπου διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα. 

Επόμενος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 23 και 24 Ιουνίου, ενώ ενδιαμέσως ο κ. Μητσοτάκης θα πάει και στην Κύπρο και θα υπάρχει συντονισμός με τη Λευκωσία, όπου θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Μένει να δούμε το ύφος στα συμπεράσματα της Συνόδου, καθώς η Ελλάδα θα επιδιώξει πλέον μια σαφή και σκληρή καταδίκη από πλευράς της ΕΕ προς την Άγκυρα.

Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού, είναι η Μαδρίτη, στις 29 -30 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός όπου εκεί του έχει δώσει ραντεβού δημοσίως κατά τη δεξίωση στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν. Οπότε είναι πολύ πιθανή, στο περιθώριο της Συνόδου, μια ακόμα συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, που αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν, που προς το παρόν έχει φάει «πόρτα» από το Λευκό Οίκο.  

“Δεν εφησυχάζουμε”

«Δεν εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα», επισήμανε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές για την κυριαρχία των νησιών.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το «δυνατό χαρτί» της Ελλάδας είναι οι σχέσεις με τους συμμάχους και η ενίσχυση της άμυνας.

Ανέφερε, επίσης, ότι όλοι βλέπουν πια τη στάση της Τουρκίας και υπάρχει ομότιμη καταδίκη απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Για την περίπτωση που ο Ερντογάν εννοεί τις απειλές του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί απόλυτα κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Έχουμε όφελος και συμφέρον να μην παρασυρθούμε σε αυτή την κλιμακούμενη ένταση. Έχουμε φροντίσει να είμαστε πολύ πιο αναβαθμισμένοι», συμπλήρωσε.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply