Οφείλουμε να προστατεύουμε τους πρόσφυγες – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ανακοίνωση του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η παροχή διεθνούς προστασίας, σε όσες και όσους τη δικαιούνται, είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ταυτοτικό ζήτημα.

Είναι μια ηθική και νομική υποχρέωση που δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο σταθμίσεων.  Πολύ περισσότερο, σήμερα που η ακροδεξιά και ο εθνολαϊκισμός ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι εχθροί της Ευρώπης. Πρέπει να τους σταματήσουμε.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι κενό γράμμα χωρίς αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο.    

Τα τελευταία 8 χρόνια, οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν έφεραν την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων της χώρας.  Ούτε οι αιτούντες άσυλο ούτε οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες κατάφεραν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα οργανωμένο πλαίσιο που θα πρόσφερε βιώσιμες λύσεις για την ένταξη αυτών και των οικογενειών τους. Όλα τα σχέδια ένταξης έμειναν στα χαρτιά.  Απαιτείται επανεκκίνηση.

Μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή λύση με μόνιμα προγράμματα μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της ΕΕ με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Δεν μπορεί οι χώρες πρώτης υποδοχής να σηκώνουν όλο το βάρος και να γίνονται αποθήκες ψυχών.

Στόχος μας είναι η ελαχιστοποίηση των ταξιδιών του θανάτου και η αντιμετώπιση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης.

Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την αποσόβηση των κρίσεων εκεί που συμβαίνουν αλλά και τη στήριξη των πληττόμενων ανθρώπων.  Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες συνθήκες και ανάγκες. 

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη.  Οφείλουμε να είμαστε αποφασισμένοι.


Πηγή

Leave a Reply