Ερντογάν: Άλλαξε την οικονομική πολιτική του – Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκα στο 15%

Πριν από δύο μήνες ο Τούρκος πρόεδρος μιλούσε για μαυραγορίτες που αυξάνουν τα επιτόκια. Οι αναλυτές αναρωτιούνται «εμείς γιατί ταλαιπωρηθήκαμε εδώ και δύο χρόνια;».

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σταμάτησε την πολιτική μείωσης των επιτοκίων ανακοινώνοντας χθες αύξηση από το 8,5% στο 15%, με τον Ερντογάν να αλλάζει τη δική του οικονομική πολιτική μετά την εκλογική του νίκη.

Χθες η τουρκική λίρα υπέστη νέα υποτίμηση, έπεσε κατά 6%, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης. 

Οι αναλυτές αναρωτιούνται «εμείς γιατί ταλαιπωρηθήκαμε εδώ και δύο χρόνια;».

Η οικονομική αναλύτρια Εμπρού Μπακί ανέφερε: «Αν ζούσαμε σε μια κανονική περίοδο θα λέγαμε πως αυξήθηκαν τα επιτόκια στο 15%.  Θα λέγαμε πως είναι 6,5% πάνω και πως είναι μια μεγάλη αύξηση. Όμως δεν ζούμε κανονικά πράγματα υπο κανονικές συνθήκες, γι’ αυτό και λέμε πως είναι μικρή η αύξηση. Ομως, οι άνθρωποι έχουν δίκιο να αναρωτηθούν: Εμείς τι ζήσαμε επι 2 χρόνια; Γιατί το ζήσαμε αυτό; Γιατί εσείς πληρώνετε τόσο μεγάλο ενοίκιο για το σπίτι σας; Γιατί τα σχολεία είναι πανάκριβα; Γιατί οι μισθοί δεν αρκούν έστω για τα τρόφιμα; Οι άνθρωποι δεν βγάινουν απο τα σπίτια τους, δεν μιλούν. Δυσκολεύονται.  Κι έχουν τώρα δίκιο να πουν ‘μας λέγατε πως τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν’. Γιατί αυξήθηκαν;».

Ο Ισμαήλ Μεμίς, οικονομικός αναλυτής, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Έρχεται η περίοδος που θα σφίξουμε το ζωνάρι.  Θα είμαστε συγκρατημένοι.Ειναι σημαντικό να έρθουν οι ξένοι επενδυτες».

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν πριν από δύο χρόνια έλεγε πως θα μειώσει τα επιτόκια

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «μαυραγορίτες» που θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης. 

Ο παρουσιαστής του FOX TV, Φατίχ Πορτοκάλ, ανέφερε: «Στις 21 Απριλίου του 2023 ο Ερντογάν είχε ξεκινήσει μια πρότασή του και είχε πει ‘όσο υπάρχει αυτός ο αδελφός σας’. Θα σας βάλω να τις δείτε όλες τις δηλώσεις. Γνωρίζω πως υπάρχει μερίδα της κοινωνίας που δεν αναρωτιέται, δεν ανακρίνει. Όμως, εγώ κι εσείς να αναρωτηθείτε, έχει σημασία αυτό. Και φυσικά έχει αξία για να μην ξεχνάμε! Ακούστε τον».

Ο Ερντογάν έλεγε: «Αυτός ο αδελφός σας, όσο διάστημα θα βρίσκεται στην εξουσία, τα επιτόκια δεν μπορούν να αυξηθούν. Τα επιτόκια συνέχεια θα πέσουν. Στην Αμερική τα επιτόκια μπορούν να αυξάνονται, όπως και στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθούν. Πάντως στην Τουρκία θα πέσουν. Και θα δείτε μαζί με τα επιτόκια θα πέσει και ο πληθωρισμός. Το όραμα του ‘αιώνα της Τουρκίας’ δεν θα το θυσιάσουμε στην επιθυμία κάποιων λίγων μαυραγοριτών».

Εν τω μεταξύ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Οικονομικών. 

Σοκ στην Τουρκία για την αντίδραση των ΗΠΑ για τους S-400

Η Ουάσινγκτον δεν εφαρμόζει κυρώσεις και λέει πως εμπιστεύεται την Ινδία, την ώρα που η Άγκυρα αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των S-400, σχολιάζουν Τούρκοι αναλυτές.

Το σχόλιο στο δελτίο ειδήσεων του CNN Turk: «Στο Πεντάγωνο ρωτήθηκε το εξής. Γιατί οι ΗΠΑ εφαρμόζουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους  S-400 και δεν κάνουν το ίδιο με την Ινδία. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου δήλωσε πως ‘εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές περιπτώσεις και εμπιστευόμαστε τη διαδικασία αύξησης ποικιλίας των οπλικών συστημάτων της Ινδίας’.

H αντίφαση των ΗΠΑ στην πολιτική τους στο ζήτημα των S-400 αποκαλύφθηκε στη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply