BofA: Τι προβλέπει για την ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και Ελλάδα

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, αυτός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,4% φέτος στην Ελλάδα, στο 1,9% το 2024 και στο 1,7% το 2025

Πολύ αδύναμη ανάκαμψη, με ανάπτυξη πολύ χαμηλότερη του ιστορικού μέσου όρου αλλά χωρίς σημαντικές υφεσιακές δυνάμεις είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας η Bank of America, καθώς υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2023 μόλις στο 0,4%. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, πάντως, που πρόσφατα χαρακτήριζε ενθαρρυντική την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη 1,7% φέτος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την BofA, η Ευρωζώνη θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξη 0,8% το 2024, με την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με 1,2%. Για το 2025, στην Ελλάδα αναμένονται ρυθμοί 1,9%, έναντι 1,5% στην Ευρωζώνη.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, αυτός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,4% φέτος στην Ελλάδα, στο 1,9% το 2024 και στο 1,7% το 2025.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America, πριν από έξι μήνες προέβλεπαν μια ήπια τεχνική ύφεση στην Ευρωζώνη και μια πολύ ρηχή ανάκαμψη στη συνέχεια. Η πρόβλεψή τους για ύφεση επιβεβαιώθηκε έπειτα από τις αναθεωρήσεις στοιχείων, αλλά ήταν ακόμα πιο ήπια από ό,τι περίμεναν, εξηγούν.

Η εκτίμησή τους ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός σε όλο το 2023 και ένα μεγάλο μέρος του 2024 διατηρείται. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται στο 5,3% φέτος, στο 2,4% το 2024 και στο 1,5% το 2025, με τον οίκο να τονίζει πως ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι περίμενε.

Στο πλαίσιο αυτό, η BofA έχει ανεβάσει τις εκτιμήσεις της για το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ από το 3,25% στο 3,75%, μιλώντας όμως για σημαντικό κίνδυνο να υπάρξει μία ακόμα κίνηση τον Σεπτέμβριο, που θα φέρει τα επιτόκια στο 4%.

Όσο για τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων, ο οίκος πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα περιμένει έως τον Ιούνιο του 2024. Με αδύναμη ανάπτυξη, αλλά χωρίς υφεσιακές τάσεις, η ΕΚΤ δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο του 2%, εκτιμά.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία ανάλυσή της για την Ελλάδα, η BofA εντόπιζε τρία θετικά στοιχεία για την οικονομία, μιλώντας για την ισχυρή τουριστική σεζόν, την αναβίωση των επενδύσεων με τη βοήθεια των μεταρρυθμίσεων και των κοινοτικών κονδυλίων και την πολιτική σταθερότητα, καθώς η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να επιμείνει στις φιλικές προς τις αγορές πολιτικές. 

Πηγή: moneyreview.gr


Πηγή

Leave a Reply