ΑΑΔΕ: Καμπανάκι για εκτεταμένα περιστατικά ηλεκτρονικής εξαπάτησης

Δείτε το μήνυμα που στέλνουν σε φορολογούμενους – Στα ηλεκτρονικά μηνύματα της ΑΑΔΕ αλλά και γενικά των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου υπάρχει η ένδειξη no-reply

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Ούσα πλέον πολύ πιο φιλική προς τους φορολογούμενους και ταυτόχρονα προσιτή, η ΑΑΔΕ στέλνει μπαράζ ηλεκτρονικών μηνυμάτων για να ενημερώσει για την εμφάνιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την απώλεια προθεσμιών, τον συμψηφισμό οφειλών. Ταυτόχρονα μηνύματα προς τους ανυποψίαστους φορολογούμενους στέλνουν και οι επιτήδειοι προσπαθώντας να του εξαπατήσουν.  

Ένας τέτοιος «λύκος» ενδυόμενος την «προβιά» της ΑΑΔΕ επιχείρησε να ξεγελάσει και τον υπογράφοντα. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ενημέρωσε ότι: 

mygovgr. <[email protected] 

To:You 

Εγώ είμαι από τους τυχερούς διότι δεν έχω υποβάλει ακόμη τη φορολογική μου δήλωση. 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι όμως έχουν υποβάλει και είτε από άγνοια είτε από περιέργεια είτε γιατί αυτά τα χρήματα τα έχουν ανάγκη κάποιοι μπορεί να πατήσουν το κλικ πάνω στον σύνδεσμο πόσο μάλλον όταν βλέπουν στον αποστολέα το gov.gr που παραπέμπει στο Ελληνικό Δημόσιο. Κοιτάζοντας βέβαια προσεκτικά ολόκληρη τη διεύθυνση του αποστολέα είναι ξεκάθαρο ότι δεν προέρχεται από την ΑΑΔΕ. Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι δύσκολα κάποιος υπάλληλος της Αρχής θα λεγόταν Garcia. Επιπλέον στα ηλεκτρονικά μηνύματα της ΑΑΔΕ αλλά και γενικά των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου υπάρχει η ένδειξη no-reply , δηλαδή της μη απάντησης. Και φυσικά δεν ζητάνε να κάνεις κλικ πουθενά ούτε να δώσεις προσωπικά ευαίσθητα στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες.  

Όσοι δυστυχώς πέσουν στην παγίδα και πατήσουν το κλικ κάποιες φορές αυτό σημαίνει ότι ένα «κακόβουλο» λογισμικό «φυτεύεται» στη συσκευή το οποίο στη συνέχεια θα προχωρήσει στην υποκλοπή των στοιχείων. Στους πιο «τυχερούς» θα ζητηθούν κωδικοί τραπεζικού λογαριασμού οπότε θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να «σώσουν» την κατάσταση.  

Φυσικά το phising – έτσι όπως ονομάζεται αυτού του είδους η απόπειρα εξαπάτησης – δεν είναι πρωτόγνωρο, βρίσκεται όμως σε έξαρση. Το Δεκέμβριο η ΑΑΔΕ είχε στείλει χιλιάδες  προειδοποιητικά ηλεκτρονικά μηνύματα στους φορολογούμενους και τις ίδιες συμβουλές δίνει και τώρα:  

-Μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος 
-Μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο  
-Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply