«Οι πολίτες δεν θέλουν ατάκες, αλλά αλλαγή πολιτικού παραδείγματος»

Καλεσμένος στη βραδινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega ενόψει των εθνικών εκλογών με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ήταν την Τετάρτη (26/04) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Επί της συζήτησης για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Μάντζος εκτίμησε ότι «έχουμε δύο παθογένειες, αυτήν τη στιγμή. Από τη μία, ένα κυβερνών κόμμα το οποίο είναι παγιδευμένο στη φαντασίωση της αυτοδυναμίας εκβιάζοντας τους πολίτες ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα έρθει το χάος, και, από την άλλη, μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία εισηγήθηκε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο θα εφαρμοστεί στις 21 Μαΐου, να είναι αμήχανη απέναντι στο ίδιο της το δημιούργημα» και τόνισε:

«Οι πολίτες δεν θέλουν ατάκες και ορολογίες, αλλά αλλαγή πολιτικού παραδείγματος και ήθους. Τερατογένεση, κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση ανοχής, είναι όροι που έχουν χρησιμοποιηθεί είτε από τη ΝΔ είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την προσωπική πολιτική επιβίωση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Είναι μια προσωπική βεντέτα πια».

Ο Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα τιμήσει τη διερευνητική εντολή και «αν έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, θα προκαλέσουμε έναν ειλικρινή προγραμματικό διάλογο πάνω σε προγραμματικές θέσεις τις οποίες έχουμε ήδη από τον Νοέμβριο δημοσιεύσει

Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα μας λέει ότι τα κόμματα κάθονται σε ένα τραπέζι και συμφωνούν για τα προγράμματα και τα πρόσωπα, αρκεί να το θέλουν και να γίνεται αυτό με καλή πίστη και αξιοπιστία. Αυτό που εισηγούμαστε γίνεται σε όλη την ΕΕ και αυτήν τη στιγμή εφαρμόζεται στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, στη Σουηδία και το Βέλγιο. Δεν τις λες και κατεστραμμένες χώρες».

Απευθυνόμενος, παράλληλα, στον υπουργό Επικρατείας της ΝΔ, κ. Άκη Σκέρτσο, υπογράμμισε ότι «εάν δεν έχετε συνειδητοποιήσει μετά από τρεις επάλληλες κρίσεις και την τραγωδία των Τεμπών ότι η κοινωνία μας θέλει αλλαγή πολιτικών προσώπων και ήθους, τότε αγνοείτε την κοινωνική πραγματικότητα.

Αγνοείτε, όμως, και την Ιστορία. Διότι, το 2009, ο κ. Βαρουφάκης μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έσκιζαν τα μνημόνια. Όταν λοιπόν απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί».

Ερωτηθείς, δε, για το πολυσυζητημένο debate, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι «η νομοθεσία είναι σαφήςΘα πρέπει να γίνει ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να ξεδιπλωθούν οι θέσεις όλων των κομμάτων. Δεν υπάρχει ούτε λόγος ούτε πλαίσιο να πάμε σε μονομαχία στο Ελ Πάσο ανάμεσα σε δύο αρχηγούς που ενδιαφέρονται για την πολιτική τους επιβίωση».

Η συζήτηση περιστράφηκε, στη συνέχεια, γύρω από τα ενεργειακά και τη ΔΕΗ, με τον Δ. Μάντζο να σημειώνει ότι «ό,τι και αν έχει συμβεί από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα όφειλε η ΔΕΗ ακόμη και με τη σημερινή μετοχική της σύνθεση να έχει ήδη εφαρμόσει δίκαιες δημόσιες πολιτικές. Εμείς προτιμούμε μια ΔΕΗ που θα προσφέρει δημόσια υπηρεσία στους ευάλωτους σε όλη τη χώρα σε χαμηλά τιμολόγια.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο δρόμος προς το μέλλον  είναι η ενεργειακή δημοκρατία. Ενεργειακές κοινότητες, επενδύσεις σε ΑΠΕ. Λέμε ναι στην ενεργειακή λεωφόρο με την Ευρώπη, αλλά πρώτα οφείλουμε να βρούμε και έναν τρόπο τα νοικοκυριά μας, οι μεταποιητές, οι καταναλωτές, οι αγρότες μας, να συνδεθούν πρώτα με αυτήν τη λεωφόρο με εσωτερικό δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας και με μονάδες αποθήκευσης».

Ως προς τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, ο Δημήτρης Μάντζος υπενθύμισε ότι «ο κρατικός ΟΣΕ, που έχει τεράστιες ευθύνες, εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο δεν ολοκλήρωσε τη σύμβαση 717/2014. Το 30%που μας λένε ότι απέμεινεσκότωσε 57 συμπολίτες μας. Και είναι το Υπουργείο και ο ΟΣΕ που ενέκριναν τη ρουσφετολογική μετάταξη ενός ανθρώπου ο οποίος ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερος από το ανώτατο όριο ηλικίας».

«Η ιταλική εταιρεία αυτήν τη στιγμή είναι πλήρως ακατάλληλη να χειριστεί τους ελληνικούς σιδηροδρόμους και να τους αποδώσει το στρατηγικό περιεχόμενο που τους αξίζει. Είμαστε σταυροδρόμι της Ευρώπης, χρειαζόμαστε υποδομές, θέλουμε καλές επενδύσεις και καλές θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Δημήτρης Μάντζος υπενθύμισε ότι «εμείς και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία η οποία κατατείνει στην καταπολέμηση των διακρίσεων. Στον σεβασμό της διαφορετικότητας, της ισότητας, της ελευθερίας όλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κάνουμε και σε επίπεδο νομοθετικό και σε επίπεδο κοινωνικό. 

Το κρίσιμο είναι η συζήτηση να είναι ειλικρινής, ανοικτή και όλοι και όλες να συμμετέχουν ενεργά στην καλλιέργεια μιας νέας παιδείας, μιας νέας κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας, με ευθυγράμμιση προς τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».


Πηγή

Leave a Reply