«Η Κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από το ΣτΕ και να πάρει ξεκάθαρη θέση για τους μικροϊδιοκτήτες σε περιοχές εκτός σχεδίου»

Ανακοίνωση Τομέα Χωροταξίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων τα τελευταία δύο χρόνια έχει σταδιακά απαξιώσει τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, αρχικά τον Δεκέμβριο 2020, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης  και των επιστημονικών φορέων και συλλόγων, πέρασε στη Βουλή το νόμο για τον «Εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» [Ν. 4759/2020] του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο νόμος αυτός της κυβέρνησης της ΝΔ είχε αρνητικό πρόσημο, δημιουργώντας ανισότητες και διαχωρίζοντας τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες από τους μεγαλοϊδιοκτήτες: Προέβλεπε την κατάργηση της δόμησης εκτός σχεδίου μόνο για μικρές ιδιοκτησίες γης, μικρότερες των 4 στρεμμάτων, οι οποίες στο παρελθόν ήταν κατά παρέκκλιση άρτιες και οικοδομήσιμες, εάν είχαν πρόσβαση σε δρόμο.

Αντιθέτως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωνε ότι: «Δεν αλλάζει τίποτα για την εκτός σχεδίου δόμηση σε ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων και άνω, μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων». Επίσης, επέτρεπε τη δόμηση εκτός σχεδίου για μεγάλες ιδιοκτησίες γης, οικόπεδα μεγαλύτερα των 8 στρεμμάτων, εφόσον η αξιοποίησή τους αφορούσε τουριστικές υποδομές.

Στους μικροϊδιοκτήτες γης, που η περιουσία τους απαξιωνόταν, έδινε περιθώριο δύο χρόνων από την ισχύ του νόμου για έκδοση οικοδομικής άδειας. Μέχρι τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δήλωνε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές και αργότερα σε όλη την επικράτεια.

Έκπληξη αποτελεί η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, [απόφαση υπ’ αριθμόν 176/2023] με την οποία καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση και σε ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 4 στρεμμάτων, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο και δεν έχουν πρόσοψη τουλάχιστον 25 μέτρων. Αυτή η εξέλιξη δραματοποιεί περαιτέρω την κατάσταση.
Πρόκειται για μία απρόσμενη, βίαιη και με καταστροφικές συνέπειες απόφαση για τις εκτός σχεδίου περιοχές συνολικά.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις του ΣτΕ και να πάρει ξεκάθαρη θέση. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές πολεοδομικές μελέτες σε όλη την επικράτεια, πρέπει μέσω νέας νομοθετικής ρύθμισης, να απενεργοποιήσει άμεσα τη ‘βόμβα’ της καθολικής καταστροφής του δικαιώματος αξιοποίησης των εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησιών των πολιτών.


Πηγή

Leave a Reply