«Ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ ή αν θέτει ως προαπαιτούμενο τον κ. Τσίπρα στην καρέκλα του Πρωθυπουργού»

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής στο ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»:

Για τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ: Το βασικό ζήτημα είναι να συζητήσουμε πολιτικά για το επόμενο διάστημα. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν για την προγραμματική σύγκλιση και τις προγραμματικές προτεραιότητες των κομμάτων. Μερικά από τα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να αναδειχθούν είναι: πρώτον, το θέμα της κοινωνικής κατοικίας. Σήμερα υπάρχουν νέοι άνθρωποι,  ζευγάρια και φοιτητές που δεν μπορούν ούτε να παντρευτούν, ούτε  να σπουδάζουν γιατί δεν έχουν ένα σπίτι, στην Αθήνα και αλλού. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, αναδείξαμε αυτό το θέμα ως μια λύση και για το δημογραφικό πρόβλημα.  

Το δεύτερο ζήτημα είναι η πάρα πολύ σημαντική συζήτηση για το ιδιωτικό χρέος. Τη δύσκολη εποχή των μνημονίων υπήρξε ένας νόμος που προστάτευσε την α’ κατοικία, τον οποίο δεν είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ο νόμος 3689/2010 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.  

Ποιοι έφεραν τα funds και τους πλειστηριασμούς που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα τύπου Πάτση; Τα funds στήνουν, όπως στήνουν, τους πλειστηριασμούς και πλέον βλέπουμε εταιρείες με δανειοδότηση 4 εκατ. να αγοράζουν δάνεια 106 εκατ. Ωστόσο, αυτό το πολύ σημαντικό θέμα αφορά και την αγροτική γη. Συχνά, το ξεχνάμε αυτό στην Αθήνα. Πολλά από αυτά τα δάνεια είναι δάνεια αγροτικής γης. 

Επομένως, πρέπει να δώσουμε την πρώτη δυνατότητα εξαγοράς του δανείου στον ίδιο το δανειολήπτη, όπως γίνεται στην Κύπρο. Ο δανειολήπτης έχει ήδη δώσει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για την αποπληρωμή του δανείου. Τα προηγούμενα 8 χρόνια δημιουργήθηκε ένα άναρχο τοπίο στο θέμα των πλειστηριασμών που δεν λειτούργησε για κανέναν. Δεν υπήρχε προστασία της α’ κατοικίας ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επί ΝΔ. Χρειαζόμαστε ένα νόμο με πραγματική προστασία, όπως ήταν ο νόμος του ΠΑΣΟΚ το 2010, στην πιο δύσκολη φάση. 

Τρίτο θέμα είναι το ασφαλιστικό. Ο νόμος Κατρούγκαλου διέλυσε τους πολίτες με την «προσωπική διαφορά». Η ΝΔ υποσχέθηκε ότι θα τον καταργήσει. Όλοι συμφωνούν σε αυτό, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε το νόμο Κατρούγκλαου. Παράλληλα, πρέπει να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να αντέξουν. Πρέπει να γίνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση κόστους εργασίας, έτσι ώστε να έχουμε αυξήσεις στους μισθούς για να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα η χώρα. Αυτά τα ζητήματα είναι που θέτει το ΠΑΣΟΚ.  Αν δεν καταργήσουμε το άρθρο 10 που διαλύει τη δημόσια υγεία, τι άλλο θα μπορούμε να συζητήσουμε;

Για το θέμα του πρωθυπουργού: Θέλουμε πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, θα το συζητήσουμε με όσους καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Λέμε ξεκάθαρα: όσοι οι πολίτες δεν θέλουν ούτε Τσίπρα, ούτε Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό, ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Αν δεν βρούμε το πρόγραμμα στο οποίο θα συμφωνήσουμε, πώς θα βρούμε το πρόσωπο που θα το υλοποιήσει; Το θέμα του πρωθυπουργού είναι κόκκινη γραμμή για το ΠΑΣΟΚ. 

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική, αν δεν πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν άλλες συνεργασίες. Ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να απαντήσει στο εξής: θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ ή θέτει ως προαπαιτούμενο τον κ. Τσίπρα στην καρέκλα του πρωθυπουργού; Εμείς δεν έχουμε τέτοια προαπαιτούμενα. Ως ΠΑΣΟΚ, μιλάμε για προγραμματική σύγκλιση προς όφελος των πολιτών, χωρίς τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Αν και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος  πρέπει να είναι και πρωθυπουργός, μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. 


Πηγή

Leave a Reply