Είναι πράγματι απογοητευτική η εικόνα των συνεχόμενων Τροπολογιών για το θέμα της διοίκησης των Πανεπιστημίων.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, που είχε υιοθετηθεί από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η προχειρότητα των νομοθετημάτων Κεραμέως και στην Γ’ Βάθμια Εκπαίδευση, οδηγεί τα Πανεπιστήμια σε ακυβερνησία, που έρχεται να προστεθεί στα σωρευμένα προβλήματα τους. Πριν ένα μήνα ψηφίστηκε σχετική Τροπολογία, που υποτίθεται θα έλυνε το θέμα. Πρόχειρα, τελευταία στιγμή, πριν τη λήξη της κυβερνητικής θητείας της, σήμερα η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ φέρνει άλλη μια πρόχειρη Τροπολογία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το χάος που η ίδια δημιούργησε.
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΛΟΓΙΚΗΣ:
1. Αφού τελικά παραπέμπει το ζήτημα στη Σύγκλητο, γιατί διατηρεί την επαναπροκήρυξη;
2. Στην εκλογή πρύτανη, οι εξωτερικοί δεν εκλέγονται από το σύνολο των Μελών ΔΕΠ όπως οι εσωτερικοί, που λογοδοτούν σε αυτούς που τους εξέλεξαν. Έτσι, οι 6 εσωτερικοί θα λογοδοτούν στους ΔΕΠ, οι 5 εξωτερικοί στους 6 εσωτερικούς και συνολικά οι 11 σε κανέναν.
3. Επιπλέον, η Σύγκλητος με βάση τον Νόμο Κεραμέως ασχολείται μόνο με ακαδημαϊκά θέματα, οπότε δεν έχει αρμοδιότητα στην επιλογή των εξωτερικών Μελών του Συμβουλίου.
Η διάταξη αντιβαίνει τόσο εξόφθαλμα στον πρόσφατο νόμο, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, που αφήνει υπόνοιες ευνοιοκρατίας και στον πιο καλόπιστο.
Είμαστε αντίθετοι στη διάταξη του άρθρου 8 της Τροπολογίας, το καταψηφίζουμε, προτείνοντας προκειμένου να δοθεί μια λύση στο αδιέξοδο, για τα Συμβούλια Διοίκησης, ο πλειοψηφών Σύμβουλος να έχει διπλή ψήφο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.