Ανακοίνωση Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό με στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο αυτισμός είναι μια εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που απαντάται σε μεγάλο αριθμό ατόμων, τα οποία εμφανίζουν λειτουργικά και ποιοτικά ελλείμματα σε  κοινωνικό, επικοινωνιακό, γνωστικό, συναισθηματικό, αισθητηριακό και συμπεριφορικό επίπεδο.  Οι δυσκολίες στον τρόπο που τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού αντιλαμβάνονται και συνδέονται με το περιβάλλον τους έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα ίδια και τις οικογένειές τους.

Ακόμα πιο σοβαρές, όμως, είναι οι επιπτώσεις της άγνοιας, της έλλειψης ενημέρωσης, του στίγματος και της περιθωριοποίησης. Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον αυτισμό, η άρτια κατάρτιση των εκπαιδευτικών, η δημιουργία χώρων για τη στήριξη των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, θα οδηγήσουν στην αποδοχή, τη συμπερίληψη, την καλλιέργεια των ταλέντων τους, ώστε να θεωρούνται ισότιμα μέλη των κοινωνιών στις οποίες ζουν.


Πηγή

Leave a Reply