Παρέμβαση στις εργασίες του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής από τον βουλευτή Βοιωτίας και υπεύθυνο ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργο Μουλκιώτη.
Ο Γιώργος Μουλκιώτης εισαγωγικά αναφέρθηκε στην δεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, που όξυναν τις κοινωνικές ανισότητες και κυρίως ανέδειξαν τη σημασία στοχευμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της χαμηλής απασχόλησης, του brain drain, αλλά και της προσαρμογής στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Επεσήμανε ότι η σημερινή Κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη, όμως τα οφέλη της δεν αφορούν όλους, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών συνδικάτων, με λόγο και ρόλο.
Τόνισε ότι «για το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη χωρίς στήριξη των εργαζομένων, χωρίς κοινωνική συνοχή και ισχυρό Κοινωνικό Κράτος.
Ανάπτυξη που πρέπει να είναι ανθεκτική, να έχει διάρκεια, να εξασφαλίζει τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.
Ανάπτυξη που πρέπει να είναι βιώσιμη, προστατεύοντας το περιβάλλον, αλλάζοντας ριζικά το ενεργειακό μοντέλο.
Ανάπτυξη ελληνική, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή, το Made in Greece, απέναντι στον αφελληνισμό και την ραγδαία αύξηση των εισαγωγών που απειλεί το μέλλον μας.
Ανάπτυξη που δημιουργεί πολλές, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά και δίνει προοπτικές στους ανέργους μας. Γιατί παραμένουμε αρνητικοί πρωταθλητές στην ανεργία των νέων και των γυναικών στην Ευρώπη.
Αυτό το νέο παραγωγικό υπόδειγμα επιδιώκουμε να κάνουμε πράξη με το πρόγραμμά μας.»
Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ απορρυθμίζει συνειδητά το εργασιακό τοπίο, αφαιρεί βασικά εργασιακά δικαιώματα, προωθεί το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας. Διαλύει την Επιθεώρηση Εργασίας, αυξάνοντας την παραβατικότητα και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των εργασιακών ατυχημάτων. 104 εργαζόμενοι χάθηκαν το 2022, από ελλείψεις στην ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.»
Παρουσίασε το Εργασιακό Όραμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το αύριο, το οποίο στηρίζεται σε δύο άξονες:
- Στη στρατηγική της Πλήρους Απασχόλησης, με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Με ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική πράξη η νόμο, που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
- Στην ομαλή προσαρμογή στη ψηφιακή εποχή με κανόνες, ασφάλεια και προστασία των δυνάμεων της εργασίας. Με πλήρη σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και με κύριο μέσο τη συλλογική διαπραγμάτευση.
Δεσμεύτηκε στον κόσμο της εργασίας, με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες αποτελούν μέρος του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής:
- Κίνητρα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για 4 χρόνια.
- Στήριξη των ανέργων με voucher 600 ευρώ τον μήνα για ένα χρόνο, σε κάθε εργαζόμενο που χάνει την δουλειά του. Που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιδότηση του εργοδότη που θα τον προσλάβει.
- Την κατάργηση των διατάξεων νόμου της ΝΔ, για τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας, την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των απολυμένων, τον περιορισμό της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, τον περιορισμό στις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
- Μια νέα ρύθμιση σε συμφωνία της Πολιτείας με τους Κοινωνικούς Εταίρους, που θα εξασφαλίσει την ομαλή προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις νέες συνθήκες της παραγωγής. Με σαφείς κανόνες προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.
- Ένα νέο Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής με τους κοινωνικούς εταίρους, θα εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες και θα εγγυηθεί μέσα από ένα αποτελεσματικό σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης την δια βίου απασχόληση τους.
- Την υποχρεωτικότητα και καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, είτε συμμετέχουν στην εργοδοτική οργάνωση, είτε όχι.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τον κατώτατο μισθό, καθώς οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης μέσα στο 2022. Το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης με μεγάλη καθυστέρηση, έρχεται τώρα υπό την πίεση των εκλογών να εξαγγείλει αύξηση του κατώτατου μισθού. Αφού για πολλούς μήνες και παρά τις προτάσεις μας αδιαφορούσε επιδεικτικά.
Έστω και τώρα, τον καλούμε να ακούσει την πρόταση της ΓΣΕΕ και η αύξηση να είναι γενναία, με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να έχει πραγματικό περιεχόμενο.
Να είναι όμως η τελευταία κρατική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό και η τελευταία πράξη «εργαλειοποίησής» του από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
- Επιμένουμε στην επαναφορά του καθορισμού του από τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αρκετά πια με το κράτος-αφέντη.
- Απελευθέρωση των τριετιών, ώστε οι αμειβόμενοι με τις κατώτερες αποδοχές να εξελίσσονται μισθολογικά.
- Μηδενική ανοχή στη μαύρη και αδήλωτη εργασία και την παραβίαση νόμων και συμβάσεων.
- Πλήρης εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία, που ως τώρα κατά μεγάλο μέρος, παραμένει στα χαρτιά.
- Θέσπιση αυστηρών διαδικασιών πιστοποίησης εργολαβικών εταιρειών, ώστε να τηρείται η νομοθεσία και να προστατεύονται οι εργαζόμενοι σε αυτές.
- Προτεραιότητά μας η διασφάλιση των εργαζομένων με τηλεργασία, στις πλατφόρμες και τις επιχειρήσεις delivery. Ώστε να έχουν τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του μισθωτού, αλλά και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που ανακύπτουν στην εξέλιξη τους.
- Καμιά ανοχή σε διακρίσεις στους χώρους δουλειάς.
- Καμία παραβίαση των δικαιωμάτων της μητέρας και στα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.
- Απόφασή μας να ανοίξουμε τον διάλογο για την μείωση του χρόνου εργασίας και στην χώρα μας. Με εμπεριστατωμένες πιλοτικές εφαρμογές σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Γιατί στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι Έλληνες είναι από τους εντατικότερα εργαζόμενους ευρωπαίους.»
Τέλος, ανεδειξε την σταθερή επιλογή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για ένα δίκαιο, βιώσιμο, δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το οποίο προϋποθέτει:
- Ριζική αλλαγή του Νόμου Κατρουγκαλου-Βρούτση ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που δημιουργεί. Ώστε να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της νέας γενιάς.
- Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2024 και να καλυφθούν πλήρως οι απώλειες όλων των συνταξιούχων από τον πληθωρισμό για το 2023.
- Επαναφορά ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
- Ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων, για πρόσθετη ασφάλιση.