O ΟΠΕΚ ανακτά τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου

«Πιστεύω ότι το πάνω χέρι το έχουν τώρα οι τρεις χώρες και αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη 25ετία. Πρώτα η Σαουδική Αραβία, στη δεύτερη θέση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην τρίτη το Κουβέιτ», αναφέρει ο Σκοτ Σέφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources

Ο ΟΠΕΚ επανακτά τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, καθώς η «επανάσταση» των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ αρχίζει να μετριάζεται, σύμφωνα με στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας που προειδοποίησαν ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε υψηλότερες τιμές πετρελαίου. 

Παρά τα πρόσφατα κέρδη ρεκόρ, οι επικεφαλής της βιομηχανίας σχιστολιθικών κοιτασμάτων των ΗΠΑ, σε δηλώσεις τους στους FT, ανέφεραν ότι το αυξανόμενο κόστος και οι πιέσεις των επενδυτών για επιστροφή ρευστού στους μετόχους θα συνεχίσουν να περιορίζουν τον ρυθμό αύξησης της αμερικανικής προσφοράς. 

Οι δυσοίωνες αυτές προοπτικές έρχονται σε αντίθεση με τις συνθήκες που επικρατούσαν την προηγούμενη δεκαετία, όταν η αμερικανική αγορά σχιστολιθικών κοιτασμάτων είχε τη δυνατότητα να αυξάνει γρήγορα την παραγωγή. Τώρα όμως έχει χάσει αυτή την ικανότητα με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς να αυξάνεται υπέρ του ΟΠΕΚ και ειδικότερα της Σαουδικής Αραβίας που έχει το βασικό έλεγχο του καρτέλ. 

«Πιστεύω ότι το πάνω χέρι το έχουν τώρα οι τρεις χώρες και αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη 25ετία. Πρώτα η Σαουδική Αραβία, στη δεύτερη θέση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην τρίτη το Κουβέιτ», αναφέρει ο Σκοτ Σέφιλντ, διευθύνων σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ

«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Γι΄αυτό ακριβώς ανέφερε ότι με ανησυχεί αυτή η κατάσταση, η οποία θα γίνει ακόμη πιο σοβαρή τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η ισχύς θα επιστρέφει στον ΟΠΕΚ εάν οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να διατηρούν στάσιμη την παραγωγή τους. Ελέγχουμε το 10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ενώ ο ΟΠΕΚ+ συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας πολύ μεγαλύτερο μερίδιο. Επομένως, μπορούν να καθοδηγούν τα πράγματα πιο πολύ απ΄ό,τι θα θέλαμε», αναφέρει ο Ρικ Μανκρίφ, διευθύνων σύμβουλος της Devon Energy.

Η αμερικανική παραγωγή ανέκαμψε ελαφρώς μετά την κρίση του 2020, όμως το σημερινό επίπεδο των 12,4 εκατ.βαρελιών ημερησίως παραμένει κατά πολύ χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Τα στελέχη από τη σχιστολιθική βιομηχανία αναφέρουν ότι ο ρυθμός αύξησης θα είναι πολύ πιο βραδύς και στο μέλλον. 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιρροής του ΟΠΕΚ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Conoco. 

«Το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί από το 30% σήμερα στο 50%. Ο κόσμος φαίνεται να επιστρέφει σε αυτό που είχαμε γνωρίσει τη δεκαετία του 1970 και του 1980, εκτός και εάν αλλάξει κάτι στην πορεία», σημειώνει. 

Πηγή: moneyreview.gr

 


Πηγή

Leave a Reply