Πώς θα ενισχυθούν οι συνταξιούχοι – Μποναμάς για επικουρικές και έκτακτα επιδόματα

Επίδομα για όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά – Τρίτος κύκλος επιταγής ακρίβειας

Tριπλή παρέμβαση για τους συνταξιούχους ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Η πρώτη –και σημαντικότερη- παρέμβαση αφορά στη χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Το μέτρο αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.

Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ΄ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης. Η προκαταβολή θα χορηγηθεί έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου– και θα ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή θα είναι μικρότερη στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. 

Για παράδειγμα:

-Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Ιούνιο του 2016 θα λάβει αναδρομικά 8.000 ευρώ.
-Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Φεβρουάριο του 2019 θα λάβει αναδρομικά 4.800 ευρώ.
-Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Ιούλιο του 2020 θα λάβει αναδρομικά 3.000 ευρώ.
-Συνταξιούχος που έλαβε την κύρια σύνταξη τον Μάιο του 2021 θα λάβει αναδρομικά 2.100 ευρώ.

Επίδομα για όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά

Η κυβέρνηση εξετάζει για τους «χαμένους» συνταξιούχους των αυξήσεων, δηλαδή όσους είχαν προσωπική διαφορά και δεν είδαν πραγματική αύξηση να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα περίπου 300-400 ευρώ εφάπαξ, πριν το Πάσχα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: Πρώτον, να δοθεί ένα ποσό οριζόντια σε όλους. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το ποσό να είναι κλιμακωτό, να αλλάζει δηλαδή ανάλογα με την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου, καθώς σε αυτούς που έχουν αποκλειστεί από τις αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς συμπεριλαμβάνονται χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και υψηλοσυνταξιούχοι.

Τρίτος κύκλος επιταγής ακρίβειας

Ένας νέος κύκλος επιταγής ακρίβειας, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του υπουργείου Εργασίας στο MR, θεωρείται ένα «κλειδωμένο» μέτρο και έτσι πριν το Πάσχα αναμένεται να δοθεί ένα ποσό κοντά στα 300 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά με τα ίδια χαρακτηριστικά με τις επιταγές που δόθηκαν τα προηγούμενα Χριστούγεννα και Πάσχα δηλαδή σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές, τα  εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι πάλι τα ίδια, δηλαδή οι συνταξιούχοι που θα λάβουν την τρίτη επιταγή ακρίβειας θα πρέπει σωρευτικά να ικανοποιούν τρία κριτήρια: Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (800 ευρώ μηνιαίως και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ) ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει  να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Πηγή: moneyreview.gr


Πηγή

Leave a Reply