Δήλωση Γιώργου Καμίνη για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Δήλωση Γιώργου Καμίνη, κοινοβουλευτικού υπευθύνου Μετανάστευσης και Ασύλου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών 2022

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 280 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αναζητώντας ευκαιρίες, αξιοπρέπεια, προστασία, ελευθερία ή απλώς μια καλύτερη ζωή. 

Η χώρα μας έχει τη δική της ιστορία στη μετανάστευση. Είτε πρόκειται για τα εκατομμύρια Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει και ακμάσει σε όλο τον κόσμο στο διάβα των αιώνων, είτε για τις σημερινές κοινότητες μεταναστών που έχουν ριζώσει πλέον στη χώρα μας και συνεισφέρουν, ολοένα και περισσότερο, στην οικονομική και κοινωνική προκοπή της νέας τους πατρίδας. 

Τη σημερινή ημέρα τιμούμε το θάρρος, την αυταπάρνηση, τη δίψα για ζωή όλων αυτών των ανθρώπων, όλων αυτών των ξεχωριστών «ταξιδιών». Δεν παραγνωρίζουμε τις τεράστιες προκλήσεις που φέρνει η ανθρώπινη κινητικότητα σε οποιαδήποτε κοινωνία. Έχουμε όμως την πεποίθηση πως μια ολοκληρωμένη δημόσια πολιτικής ένταξης μπορεί να μετατρέψει την εμπειρία της μετανάστευσης από «παίγνιο μηδενικού αθροίσματος» σε ένα αποφασιστικό συγκριτικό πλεονέκτημα στους αβέβαιους καιρούς που ζούμε. Στο θέμα της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών λοιπόν, ένα τομέα που η χώρα μας επί χρόνια επιδεικτικά αγνοεί, είναι καιρός η Πολιτεία να δράσει με σχέδιο και μακρόπνοη στρατηγική.


Πηγή

Leave a Reply