Το «ραντεβού» Μητσοτάκη – Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας για πέμπτη συνεχόμενη φορά επανακατέθεσε μία ακόμη επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Στα «χαρακώματα» της Βουλής θα δοθεί απ’ ό, τι φαίνεται η μάχη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς εκεί δίνουν το «ραντεβού» τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση για κάθε πτυχή της υπόθεσης.

Την ώρα που η εξέλιξη της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν πήρε την τροπή που ήθελε ή ήλπιζε η αντιπολίτευση, με την ακρόαση του πρώην Γ.Γ. του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, να αποδεικνύεται «άνθρακας» με βάση τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας για πέμπτη συνεχόμενη φορά άνοιγε ένα ακόμη μέτωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επανακαταθέτοντας μία ακόμη επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων και ζητώντας απαντήσεις από τον πρωθυπουργό σχετικά με σειρά στοιχείων που επικαλούνται σχετικά δημοσιεύματα.

Σημειώνει μάλιστα ότι «κανείς Πρωθυπουργός στο παρελθόν, δεν έχει επιδείξει τέτοια απαξίωση του Κοινοβουλίου, ενώ σοβεί ένα σκάνδαλο που βάλλει ευθέως κατά των θεσμών και πλήττει τον ίδιο τον πυρήνα του Πολιτεύματος».

Η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να ζητά απαντήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου υιοθετώντας τις καταγγελίες των δημοσιευμάτων, προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος επίσης για μία ακόμη φορά παραπέμπει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει απαντήσεις στη Βουλή, όχι όμως κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Προσπαθεί -παίρνοντας κάθε εβδομάδα τη σκυτάλη από τον δημοσιογραφικό του βραχίονα – να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναπαράγοντας ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και επιζητώντας το θέαμα και όχι την ουσία» σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Οικονόμου, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα «να είναι σίγουρος ότι όλες οι απαντήσεις θα δοθούν όταν ολοκληρωθούν οι θεσμικές διαδικασίες, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και για όλο το διάστημα δράσης των λογισμικών αυτών στην Ελλάδα. Όσον αναφορά την αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο, ας κάνει λίγο υπομονή.

Σύντομα ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη  θωράκιση απέναντι στα κακόβουλα λογισμικά και την αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών στο κομμάτι των υπηρεσιών ασφαλείας. Θεσμικά, υπεύθυνα, συγκροτημένα, τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το «ντέρμπι» για τον ρόλο Δημητριάδη

Νωρίτερα ένα άλλο κοινοβουλευτικό «ντέρμπι» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελισσόταν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν το κατώφλι της πέρασε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και από την ακρόαση του σύμφωνα με πηγές της ΝΔ κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator.

«Δεν έκανα ποτέ δουλειές ή επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ. Λαβράνο και Μπίτζιο. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες» φέρεται να υποστήριξε ο κ. Δημητριάδης, απαντώντας στις ερωτήσεις που του υπέβαλαν τα μέλη της επιτροπής.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως αμφισβήτησαν ευθέως τον ισχυρισμό του κ. Δημητριάδη ότι δεν γνώριζε κανένα πρόσωπο και καμία ομάδα που εργαζόταν στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, με τον Παύλο Πολάκη να επικαλείται ΦΕΚ του 2021, σύμφωνα με το οποίο, όπως υποστήριξε ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «είχατε την ευθύνη έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ.  Όταν εγώ είχα την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και ενέκρινα τον κανονισμό παροχών του ήξερα που κλ@νει το μπαρμπούνι στον ΕΟΠΥΥ.  Εσύ δεν ξέρεις τίποτα και κανέναν από το ΚΕΤΥΑΚ;» ρώτησε.

Ερωτηματικά για τις σχέσεις του με επιχειρηματίες που φέρονται να συνδέονται με λογισμικά παρακολούθησης, ‘έθεσαν και πηγές του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης Καστανίδης μάλιστα κάλεσε τον κ. Δημητριάδη αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε ταξίδι με τον κ. Λαβράνο το 2019 στην Κύπρο για να δει επιχειρηματίες, με τον πρώην στενό συνεργάτη του πρωθυποπουργού να δηλώνει επιφυλακτικός και ότι δεν θυμάται.

Το κλίμα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ήταν συγκρουσιακό από την αρχή της συνεδρίασης λόγω της απόρριψης από την πλειοψηφία του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για δημόσια μετάδοση και βίαιη προσαγωγή των τριών επιχειρηματιών Μπίτζιου, Λαβράνου και Ντίλιαν που φέρονται να συνδέονται με τις εταιρίες λογισμικών KRIKEL και INTELLEXA και δεν προσήλθαν αυτοπροσώπως. Πρόσωπα για τα οποία η επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τους αποστείλει ερωτήσεις προκειμένου να απαντήσουν γραπτώς, διαδικασία ωστόσο που αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να συμμετέχει.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του Γιώργου Κατρούγκαλου κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι “συντήρησε το κλίμα της ομερτά” και ότι ‘έγινε ξεκάθαρη η πρόθεσή της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, τόσο για το σκάνδαλο όσο και για τη συγκάλυψη του”.

Εξίσου επικριτικός εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης δηλώνοντας ότι “διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες”.

Η «διευκόλυνση» του βουλευτή Τζαβάρα

Νέες συζητήσεις προκάλεσε και η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, ότι δεν ζήτησε να αντικατασταθεί στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για λόγους υγείας, αλλά λόγω της διαφωνίας του με την αποδοχή επίκλησης του απορρήτου. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό “Ούτε είμαι άρρωστος, ούτε πάσχω από κάποιο μεταδοτικό νόσημα. Εκτός από το νόσημα του να λέω τη γνώμη μου με παρρησία. Στην έρευνα που κάνει η Βουλή δεν υπάρχει δυνατότητα για επίκληση του απορρήτου ή του καθήκοντος εχεμύθειας για τη Βουλή. Θεώρησα ότι θα πρέπει να διευκολύνω το κόμμα μου και να μη συμμετάσχω στη συγκεκριμένη Επιτροπή” δήλωσε επιτείνοντας το αμήχανο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για τη στάση του.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply