Ενέργεια και ελληνοτουρκικά στην ελληνική ατζέντα
Της Πηνελόπης Γκάλιου
Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα και η Γερμανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων και αναμένεται για δεύτερη φορά εντός λίγων ημερών να συναντηθεί εκ νέου με τον Γερμανό καγκελάριο.
Μία συνάντηση κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης – παρά τις λίγες ημέρες που πέρασαν από την προηγούμενη των δύο ηγετών στην Αθήνα- έχει να εκθέσει τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας τόσο στο επίπεδο του μεταναστευτικού με το επεισόδιο στα ανοιχτά της Σάμου, όσο και τους νέους λεονταρισμούς και τις απειλές της Άγκυρας που έφτασε στο σημείο να επαναφέρει στο προσκήνιο και πάλι το casus belli στο Αιγαίο. Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να επικοινωνήσει με τον Όλαφ Σόλτς προκειμένου να του κάνει παράπονα και να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την εγκατάλειψη της πολιτικής των ίσων αποστάσεων της Γερμανίας για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
Εκτός από τον Γερμανό καγκελάριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη Διαδικασία του Βερολίνου, θα μιλήσει και με τους ομολόγους του για τα ελληνοτουρκικά και θα τους ενημερώσει για την εμπρηστική και επιθετική ρητορική της Τουρκίας.
Κατά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας , όχι μόνο ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και ως δύναμης-κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ζήτημα που καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ελλάδας άλλωστε θεωρεί ότι η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους, γεγονός που θα τονίσει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο που έχει η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας και του ενεργειακού μετασχηματισμού γεγονός που είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στον ρόλο- κλειδί της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και της αναγνώρισης των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει με τις υποδομές που αναπτύσσει για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Άλλωστε από τα πρώιμα στάδια εκδήλωσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, η Ελλάδα παρενέβη ενεργά και δυναμικά για τη στήιξη των Βαλκανίων αποδεικνύοντάς το ήδη με το παράδειγμα της Βουλγαρίας, καθώς και με τη λειτουργία του ελληνο βουλγαρικού αγωγού IGB.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία θα δώσει το “παρών” στη Σύνοδο, όπως και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ με το πέρας της Διαδικασίας του Βερολίνου θα υπάρξει υιοθέτηση κοινής Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.