«Ισχυρή δημοκρατική παράταξη για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια» – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο του Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέας ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

Στην αυγή της Μεταπολίτευσης, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με τη γενέθλια πράξη του ήρθε να δώσει φωνή σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που βρισκόταν για δεκαετίες στο περιθώριο, ευκαιρίες για μόρφωση και προκοπή στους μη προνομιούχους, να αποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και με τον ελληνικό λαό κυρίαρχο, η πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα από τα πάθη του διχασμού.

Το Κίνημα της Αλλαγής για την οποία διψούσε η ελληνική κοινωνία, γεννήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου την 3η Σεπτέμβρη του 1974. Μια θαρραλέα πολιτική πρωτοβουλία που σηματοδοτούσε τη ρήξη με το παλιό πολιτικό κατεστημένο, αλλά διασφάλιζε και την αδιατάραχτη συνέχεια της Δημοκρατικής Παράταξης.

Στην πολυκύμαντη διαδρομή του το ΠΑΣΟΚ έθεσε τα θεμέλια για το κοινωνικό κράτος, προώθησε τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους και υλοποίησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικού και  θεσμικού εκσυγχρονισμού. Εξασφάλισε την ισότητα και την κοινωνική κινητικότητα, πέτυχε την είσοδο της Ελλάδας στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου και στον σκληρό πυρήνα του ευρώ. Η χώρα βρέθηκε στην πρωτοπορία των διεθνών πρωτοβουλιών, με αποκορύφωμα την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, η Παράταξή μας συνέβαλε καθοριστικά στην εμπέδωση της πιο μακράς περιόδου σταθερότητας, ευημερίας και προόδου για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Σαράντα οχτώ χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ, που  πέρασε από τις συμπληγάδες των παγκόσμιων κρίσεων και αναμετρήθηκε ακόμη και με τον εαυτό του, είναι εδώ. Όχι ως αναπόληση, αλλά ως φορέας ξανά της Αλλαγής για την κοινωνία και της Ανατροπής ενός αδιέξοδου πολιτικού δίπολου.

Σε μια περίοδο συνεχών κρίσεων, που βάθυναν τις κοινωνικές ανισότητες και λιγόστεψαν τις ευκαιρίες για τους πολλούς, η σοσιαλδημοκρατία παντού στην Ευρώπη όπως και στη χώρα μας, προβάλλει ως η πιο αξιόπιστη δύναμη δικαιοσύνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Χαράσσοντας νέες προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και προτάσσοντας ένα άλλο πολιτικό υπόδειγμα μακριά από τον λαϊκισμό, τον καθεστωτισμό, τη διαχείριση του κράτους από τους κολλητούς  και υπέρ των λίγων.

Η δημογραφική παρακμή, η στεγαστική και ενεργειακή κρίση, η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, η εργασιακή επισφάλεια, η υποβάθμιση των δημόσιων παροχών πρόνοιας, η έμφυλη ανισότητα και βία περιλαμβάνονται στις αγωνίες και στους προβληματισμούς της κοινωνίας σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής ήδη πρωτοπορεί στην ανάδειξη λύσεων σε μια σειρά κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ  βάθυναν.

Όπως είναι το πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δυσθεώρητο κόστος στέγασης και να δοθεί διέξοδος για νέους, οικογένειες και φοιτητές.

Όπως είναι η λύση του πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, ώστε μέρος τους κόστους της κρίσης να επιμεριστεί και στους ηλεκτροπαραγωγούς, που η Κυβέρνηση επιδοτεί και κρατά στο απυρόβλητο.

Όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και της φορολογίας στα καύσιμα, προκειμένου να θωρακιστεί η αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων.

Όπως είναι η αναγκαιότητα κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και όχι να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι.

Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από την ΕΥΠ και ο συγχρονισμός της απόπειρας παγίδευσής του από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, επέφεραν βαρύ πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Έδειξαν όμως και πόσο ίδιες είναι οι καθεστωτικές νοοτροπίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Γαντζωμένοι και οι δυο στην πρωθυπουργική καρέκλα έπαιξαν με τους θεσμούς. Απέδειξαν την ιδιοκτησιακή τους αντίληψη για την εξουσία.

Είναι πια ορατή η εθνική ανάγκη για μία ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη που θα αποκαταστήσει την πίστη των πολιτών στους θεσμούς, θα διαμορφώσει συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και θα ξαναδώσει ισότητα ευκαιριών σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες για να δημιουργήσουν, να προοδεύσουν, και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Ερχόμαστε από πολύ μακριά. Σηκώσαμε για πολλά χρόνια τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού και σε μεγάλο βαθμό τις δικαιώσαμε. Τώρα πλέον που και οι δύο βασικοί μας πολιτικοί αντίπαλοι έχουν διαγράψει τον κύκλο τους στη διακυβέρνηση της χώρας, ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει ποια κυβερνητική περίοδος ήταν πιο γόνιμη για την ευημερία του. Ένα πάντως είναι σίγουρο: Δεν χωράμε στο κοστούμι της συμπληρωματικής δύναμης, που μας έχουν ράψει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε την εντολή για Ενότητα-Ανανέωση- Πολιτική Αυτονομία των εκατοντάδων χιλιάδων Δημοκρατικών πολιτών. Για μια πορεία ελπίδας και προοπτικής.


Πηγή

Leave a Reply