Ερχεται διπλό πακέτο παροχών έως τις εκλογές

Παίρνοντας ως παραδοχή ότι η κατάσταση με τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου δεν θα χειροτερεύσει ώστε να ανατραπούν τα δεδομένα, στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα για την ακρίβεια στο ράφι.  

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Έτοιμη να προχωρήσει σε νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων είναι η κυβέρνηση με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να επιβεβαιώνει μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το χθεσινό δημοσίευμα του skai.gr.   

Παίρνοντας ως παραδοχή ότι η κατάσταση με τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου δεν θα χειροτερεύσει ώστε να ανατραπούν τα δεδομένα ( από την Παρασκευή έχει αυξηθεί περίπου 30% αλλά παραμένει σε επίπεδο διαχειρίσιμο), στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα για την ακρίβεια στο ράφι.  

Όπως έδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Οκτώβριο , ο πληθωρισμός έχει εμπεδωθεί πια στα τρόφιμα και τρέχει με ποσοστά άνω του 15% σε κρέατα, γαλακτοκομικά, λάδι, αυγά, ψωμί ενώ πολύ κοντά βρίσκονται και τα λαχανικά και ο καφές. Στο ΥΠΟΙΚ πάντως ξεκαθαρίζουν ότι η παρέμβαση ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να προβλέπει οριζόντια μείωση σε ΦΠΑ καθώς στην κυβέρνηση θέλουν η βοήθεια να πάει απευθείας στα νοικοκυριά.  

Πολύ ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων της κυβέρνησης βρίσκονται και μέτρα που έχουν να κάνουν με τα καύσιμα ( αν και εδώ αναμένεται υποχώρηση των τιμών καθώς το ευρώ ενισχύεται σημαντικά έναντι του δολαρίου) αλλά και τα δάνεια με δεδομένο ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο αύξησης των επιτοκίων. Είναι πολύ νωπή η προειδοποίηση του Διοικητής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα άλλωστε για κίνδυνο αύξησης των κόκκινων δανείων.  

Εκτός από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας που φουσκώνει τα έσοδα , η κυβέρνηση έχει ή πρόκειται να εξασφαλίσει πόρους από τις 3 επιπλέον πηγές:  

-374εκατ€ θα εισπράξει έως το τέλος του έτους από τη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.  
-Δεύτερη πηγή εσόδων η έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των παρόχων με τον νέο μηχανισμό που στήνεται και θα λειτουργήσει αναδρομικά από τον Αύγουστο.  
-Από τις αρχές του 2023 θα μπουν στα δημόσια ταμεία και περίπου 300-400εκατ€ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τη φορολόγηση με συντελεστή τουλάχιστον 33% των κερδών των διυλιστηρίων.  
 

Οι τελικές ανακοινώσεις για το ύψος του δημοσιονομικού χώρου αλλά και το πώς αυτός θα αξιοποιηθεί θα γίνουν από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023, το τελικό κείμενο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα, 21 του μηνός.  

Η κυβέρνηση όμως – σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ – φαίνεται ότι…έχει κάνει τα κουμάντα της και για ένα 2ο πακέτο παροχών πιθανότατα λίγο πριν από τις εκλογές, όποτε αυτές αποφασιστεί να διεξαχθούν. Ο λόγος για το περίφημο 1δισ€ του προσχεδίου του προϋπολογισμού , το οποίο όπως μαθαίνουμε δεν έχει εγγραφεί ως ειδικό αποθεματικό για την ενεργειακή κρίση αλλά έχει ενταχθεί στις γενικές δαπάνες το οποίο σημαίνει ότι όποτε κρίνει η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιηθεί κατά το δοκούν.  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply