ΥΠΕΞ: Οι επιστολές σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ με τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Στις επιστολές με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου, ο κ. Δένδιας παραθέτει αυτούσιες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών επιστολές που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.

Ανάλογη επιστολή απέστειλε και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη, στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατόπιν οδηγιών του κ. Δένδια.

Στις επιστολές με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου, παρατίθνεται αυτούσιες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922.

Μιλώντας σε Κιουτάχια και Σαμσούντα ο Ερντογάν είπε την φράση «μπορεί ξαφνικά να έρθουμε βράδυ» που έκτοτε επαναλαμβάνει σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Στην επιστολή αναφέρεται και στους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς του Ερντογάν για τους Έλληνες, τους οποίους αποκάλεσε «ποταπούς», ενώ γίνεται αναφορά και στις απειλές για επίθεση σκατά της Ελλάδας.  

Στην επιστολή του ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν «απρόκλητες, απαράδεκτες και προσβλητικές για την Ελλάδα» και σημειώνει ότι αποτελούν κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής σε βάρος της Ελλάδας. 

«Με το να μην το πράξουμε εγκαίρως ή με το να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε και πάλι μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν που εκτυλίσσεται σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε να δει» τονίζει.

Επιστολή προς Αντόνιο Γκουτέρες

Επιστολή προς Γενς Στόλτενμπεργκ

Επιστολή προς Ζοζέπ Μπορέλ

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply