Και τώρα τρέχουμε ή πώς το κλείσιμο της στρόφιγγας απέδειξε ότι ο….Ευρωπαίος βασιλιάς είναι γυμνός

Η ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του ’70, η οποία ήταν σχεδόν μόνο πετρελαϊκή, ωχριά σύμφωνα με τους αναλυτές μπροστά στην κλίμακα της τρέχουσας που μοιάζει με Λερναία Ύδρα

του Χρυσόστομου Τσούφη

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσκέπτονται με χαρακτηριστική καθυστέρηση για να δουν πώς θα βγει ο φετινός χειμώνας, όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μπορεί να είναι ακόμη χειρότεροι.

Όλο και περισσότερα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια δηλώνουν ότι οι πιέσεις μπορεί να διαρκέσουν έως το 2025.

Οι αποθήκες γέμισαν φέτος, αλλά έστω και σχεδόν σταλιά σταλιά, το ρωσικό αέριο έρρεε… Από του χρόνου τι γίνεται με τις στρόφιγγες κλειστές; Αν δε η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει και τον Turkstream, τότε θα μιλάμε για Αρμαγεδδώνα.

Η GS υπολογίζει ότι στις αρχές του 2023 ένα τυπικό ευρωπαϊκό νοικοκυριό μπορεί να πληρώνει 600€/μήνα για την ενέργεια, όταν το 2021 πλήρωνε 160€.

Το συνολικό κόστος των αγορών ενέργειας για το ίδιο έτος μπορεί να φτάσει τα 2 τρισ. ευρώ, σχεδόν όσο το 15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Η ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του ’70, η οποία ήταν σχεδόν μόνο πετρελαϊκή, ωχριά σύμφωνα με τους αναλυτές μπροστά στην κλίμακα της τρέχουσας που μοιάζει με Λερναία Ύδρα.  

Η Ευρώπη θα τεστάρει την αντοχή της στον πόνο. Για να μειώσουν την κατανάλωση στην Μ.Βρετανία, μικρά καταστήματα σταματούν να πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα, κλείνουν μια ώρα νωρίτερα και μειώνουν το προσωπικό.  

Οι Βέλγοι περνούν κατά δεκάδες στην γειτονική Γαλλία για να επωφεληθούν από την μείωση 30 λεπτών στην τιμή της βενζίνης στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Μακρόν. 

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση που με τις τρέχουσες τιμές φυσικού αερίου θα φτάσει στο 2,5%. Αν οι τιμές ανέβουν κι άλλο -όπως προειδοποιούν οι άνθρωποι της αγοράς- θα βαθύνει μοιραία και η ύφεση.

Χθες το φυσικό αέριο συμπλήρωσε 28 συναπτές ημέρες πάνω από τα 200€/Mwh και οι κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη ανακοινώνουν επιπλέον μέτρα στήριξης.

Η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες πακέτο μαμούθ που θα αγγίζει τα 200δισ€ με πάγωμα λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.  

Στα 2,4δισ. ευρώ περίπου είναι το ύψος του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η Πορτογαλία που περιλαμβάνει επιταγές ακρίβειας και έκτακτα βοηθήματα στους συνταξιούχους. 8,5δισ€ έως τώρα έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Χωρίς όμως Ευρωπαϊκή απάντηση -έστω και στο και 5 στο οποίο βρισκόμαστε- όλα αυτά τα χρήματα θα είναι σαν να ρίχνονται σε βαρέλι δίχως πάτο.  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply