«Όχι Μητσοτάκης, όχι Τσίπρας» – Κίνημα Αλλαγής

Το «όχι Μητσοτάκης, όχι Τσίπρας» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι μια πάγια θέση που διατυπώνουμε μήνες τώρα και είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό: δεν θα τους βοηθήσουμε να αναλάβουν την Πρωθυπουργία αν ο λαός δεν τους δώσει αυτοδυναμία. Εμείς απέχουμε και από τους δύο, έχουμε διαφορετική πολιτική κουλτούρα και διαφορετική αντίληψή για τους θεσμούς και το κράτος. Για εμάς το ζητούμενο δεν είναι να φύγει ο ένας για να έρθει ο άλλος, αλλά να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών.

Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτής Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής,  στην εφημερίδα “Βραδυνή”

1) Κύριε Κωσταντινόπουλε τι σημαίνει για μία χώρα όταν οι επικοινωνίες ενός πολιτικού αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος παρακολουθούνται;

Σημαίνει έλλειμα δημοκρατίας. Είναι στρέβλωση του πολιτεύματος όταν οι θεσμοί και οι κρατικές Υπηρεσίες χρησιμοποιούνται ως βραχίονας ελέγχου των πολιτικών αντιπάλων μιας κυβέρνησης. Το έχουμε δει και παλιότερα αυτό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη για κομματικό όφελος.

Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Κυβέρνηση παρακολούθησε μέσω της ΕΥΠ τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρουλάκη, ένα υποψήφιο Πρωθυπουργό και μαζί με αυτόν μια ολόκληρη παράταξη, επιχειρώντας την ομηρία της. Επίσης σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι επικρατεί σιγή ιχθύος για τη σχέση της εταιρείας του κατασκοπευτικού – παράνομου- λογισμικού Predator με τις ελληνικές υπηρεσίες. Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ήδη Ευρωβουλευτής για επτά χρόνια, αλλά μόνο όταν έγινε υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παρακολουθήθηκε και αυτό δημιουργεί σοβαρές υποψίες για το πώς η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να ελέγξει το πολιτικό τοπίο.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέλουμε μια χώρα με αξιόπιστους θεσμούς. Γι’ αυτό κάθε πρωτοβουλία μας για τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει ακολουθήσει θεσμικές διαδικασίες. Ο κ. Ανδρουλάκης φέρθηκε με απόλυτα θεσμικό τρόπο σε μια υπόθεση που τον αφορούσε προσωπικά και αυτό δείχνει τον τρόπο που τιμά τους θεσμούς αλλά και τη δημοκρατική κουλτούρα της παράταξης.

2) Θεωρείται κύριε Κωσταντινόπουλε ότι η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτή των υποκλοπών πιάστηκε με την «γίδα στην πλάτη»;

Ναι φυσικά. Γι’ αυτό στο διάγγελμα είδαμε έναν αδύναμο Πρωθυπουργό, του οποίου όλη η προσπάθεια εξαντλήθηκε στην κάλυψη του κ. Κοντολέοντος και του κ. Δημητριάδη. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης αν παρακολουθείται άλλος πολιτικός. Πρακτικά λοιπόν, η κυβέρνηση τόσες εβδομάδες μετά δηλώνει άγνοια. Είναι απαραίτητο να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, πρέπει να εξακριβωθεί αν παρακολουθούνται άλλοι πολίτες. Επίσης, είναι μεγάλης σημασίας να μην προσπερνάμε το ζήτημα του Predator: ποιοι το έχουν και το διαθέτουν, ποια είναι η εταιρεία και ποιες είναι οι συμβατικές σχέσεις της με το ελληνικό δημόσιο. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν θα αφήσουμε αυτό το θέμα στην τύχη του. Πρόκειται για ένα λογισμικό που είναι επικίνδυνο καθώς ρομποροτοποιεί το κινητό. Η χρήση ενός τέτοιου λογισμικού μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση της προσωπικής ζωής και εκβιασμό κάθε δημόσιου λειτουργού, πολιτικού, δημοσιογράφου και πολίτη.

3) Η ευθύνη ης κυβέρνησης μέχρι που φτάνει και πως τέτοιου είδους ευθύνες αναλαμβάνονται με τι τρόπο ;

Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση και είναι έκθετη απέναντι στο ελληνικό λαό. Η ΕΥΠ είναι στην αρμοδιότητα του Μαξίμου και μάλιστα οι υπεύθυνοι της εκτροπής της είναι προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού. Όσο η έρευνα καθυστερεί και παρακωλύεται, η Νέα Δημοκρατία απομονώνεται. Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης να εντείνει τον πολιτικό κυνισμό στη χώρα. Γι’ αυτό ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, προσπαθούμε από την αρχή να έχουμε υπεύθυνη στάση απέναντι στο θέμα και να ακολουθούμε τη θεσμική οδό για τη διερεύνησή του. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια και οι κοκορομαχίες στη Βουλή δεν θα δώσουν απαντήσεις, ούτε πείθουν πλέον τους πολίτες.

4) Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή συνδράμει πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις παρακολουθήσεις του κ. Ανδρουλάκη. Πιστεύετε πως  μετά το θέμα αυτό μπορεί να έρθετε ως κόμματα πιο κοντά αφού με τη ΝΔ εξ αντικειμένου πλέον δεν υφίσταται κάτι τέτοιο

Όπως έχω ξαναπεί, για εμάς, το «όχι Μητσοτάκης, όχι Τσίπρας» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι μια πάγια θέση που διατυπώνουμε μήνες τώρα και είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό: δεν θα τους βοηθήσουμε να αναλάβουν την Πρωθυπουργία αν ο λαός δεν τους δώσει αυτοδυναμία. Εμείς απέχουμε και από τους δύο, έχουμε διαφορετική πολιτική κουλτούρα και διαφορετική αντίληψή για τους θεσμούς και το κράτος. Για εμάς το ζητούμενο δεν είναι να φύγει ο ένας για να έρθει ό άλλος, αλλά να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών.

5) O επερχόμενος χειμώνας θα είναι βαρύς οικονομικά. Τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότερο τρόπο η ακρίβεια σε νοικοκυριά κ επιχειρήσεις.

Η μόνη λύση για να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, εξαιτίας της κλιμακούμενης ακρίβειας, είναι η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία πρότειναν πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος προστατεύοντας τους ηλεκτροπαραγωγούς παρά τα αποδεδειγμένα υπερκέρδη τους.

Η κακοδιαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης στα ενεργειακά είναι ενδεικτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση προχωρά σε μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%. Αντίθετα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε μείωση στο ΦΠΑ των καυσίμων. Παράλληλα, δεν αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών τα φορολογικά υπερκέρδη των 5,1 δισ. από τους πρώτους επτά μήνες του 2022 που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από την υπεραπόδοση των έμμεσων φόρων λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε προτείνει την προσωρινή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Τότε η ΝΔ έλεγε ότι λαϊκίζουμε, σήμερα η Ευρώπη αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο.


Πηγή

Leave a Reply