Συνέντευξη Μιχάλη Κατρίνη στον τηλεοπτικό σταθμό “ANT1” – Κίνημα Αλλαγής

Σημεία συνέντευξης επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη

Για τις φωτιές:

Καταρχάς η Ηλεία για ακόμη μία φορά ζει έναν πύρινο εφιάλτη. Κάθε χρόνο σχεδόν ενδημικά έχουμε καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή μας.

Θα ήθελα, ωστόσο, πρωτίστως να εξάρω το κουράγιο, το σθένος και τη δύναμη των πυροσβεστών που δίνουν υπεράνθρωπη μάχη και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Δυστυχώς και φέτος, δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες σε επίπεδο πρόληψης. Και το λέω αυτό γιατί κάθε χρόνο λέμε όλοι ότι πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη. Όλοι λέμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τα δασαρχεία και την αυτοδιοίκηση, για να μπορέσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του κινδύνου από τις πυρκαγιές που κάθε καλοκαίρι.

Φοβάμαι πως όλα αυτά μένουν στα λόγια και ερχόμαστε εκ των υστέρων κάθε χρόνο ξαναλέγοντας αυτά τα οποία έπρεπε να είχαμε κάνει, αλλά δυστυχώς δεν κάναμε.

Ξεκινήσαμε αυτές τις ημέρες με άσχημες καταστάσεις σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί, γιατί δεν το αντέχει η χώρα, δεν το αντέχουν οι πολίτες.

Για τις εκλογές:

Είναι σαφές ότι πάμε σε εκλογές. Η κυβέρνηση θα κάνει μια «βουτιά στο παρελθόν» και θα επιχειρήσει να συγκριθεί με το Σύριζα. Σε δύο όμως ημέρες από σήμερα, συμπληρώνονται 3 χρόνια κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Και θα πρέπει να αξιολογήσουμε, τί έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια.

Για την ακρίβεια:

Για το θέμα της ακρίβειας που τέθηκε πριν, νομίζω ότι πέρα από το θέμα της εισαγόμενης ακρίβειας που σε ένα μεγάλο βαθμό ισχύει, εάν δούμε όλα τα στοιχεία και στην ενέργεια και στα καύσιμα ακόμα και στα τρόφιμα και στα στοιχεία του πληθωρισμού, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Και αυτό δεν είναι εισαγόμενο. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αδράνειας και αναποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επειδή τέθηκε προηγουμένως από τους συνομιλητές μου το ζήτημα και της κατάργησης του ΕΚΑΣ, το οποίο σημειωτέον δεν επανήλθε ποτέ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και των πλειστηριασμών οι οποίοι δεν ανεστάλησαν.

Θυμίζω ότι έχουν προγραμματιστεί περίπου 25.000 πλειστηριασμοί για το 2022. Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού της κυβέρνησης έχει φέρει σε ένα χρόνο μόλις 125 ρυθμίσεις. Οι δε ευάλωτοι δανειολήπτες, οι οποίοι μπορούν να διασώσουν την κατοικία τους, είναι μέχρι σήμερα μόλις 100. Αυτό είναι το «έργο» της πλατφόρμας του πτωχευτικού του κ. Μητσοτάκη.

Άρα, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην οποία η ακρίβεια διαβρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σαρώνοντας τη χώρα, με τις τιμές της ενέργειας, της βενζίνης και του πετρελαίου να ανεβαίνουν διαρκώς.

Ειδικά σε σχέση με την ενέργεια, η κυβέρνηση διατείνεται πως κατάργησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Θα το δούμε όμως αυτό στους λογαριασμούς του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου αν πραγματικά ισχύει. Θα δούμε αν οι λογαριασμοί θα είναι πραγματικά μειωμένοι.

Από την άλλη έχουμε μια πολύ μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα και το λέω αυτό επειδή καθημερινά ελέγχω τις ανακοινώσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Το τελευταίο πρόστιμο που επιβλήθηκε για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα ήταν στις 8 Απριλίου. Όταν όλη η αγορά λέει ότι το supermarket έχει αυξηθεί πολύ παραπάνω από όσο δικαιολογούν οι συνθήκες, φαίνεται ότι δυστυχώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εξακολουθούν να απουσιάζουν.


Πηγή

Leave a Reply