Επίσκεψη Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στον αγροτικό συνεταιρισμό στο Τυμπάκι και σύσκεψη με αγροτικούς φορείς στις Μοίρες.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφτηκε το πρωί τον αγροτικό συνεταιρισμό στο Τυμπάκι της Κρήτης.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ερωτηθείς για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του:
«Είναι ένα θέμα το οποίο με έχει σοκάρει γιατί δεν περίμενα ποτέ σε μία χώρα της ΕΕ, καταστάσεις που έζησαν οι προηγούμενες γενιές, να τις ζήσω προσωπικά. Και είναι θλιβερό να βλέπω από διάφορους συναδέλφους σας, βουλευτές άλλων κομμάτων, να προσπαθούν να υποβαθμίσουν ένα ζήτημα το οποίο είναι πρωτοφανές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουν ελεγχθεί τα κινητά περίπου 250 ευρωβουλευτών, δεκάδων συνεργατών. Δεν έχει βρεθεί κάτι παρόμοιο, απόπειρα παγίδευσης ενός ευρωβουλευτή που τυγχάνει να είναι και Πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας.
Δυστυχώς βλέπω την κυβέρνηση να κάνει μία αγωνιώδη προσπάθεια να το υποβαθμίσει. Δεν πληρώνουμε τις μυστικές υπηρεσίες για να μας παρακολουθούν ούτε για να μας πουν ότι δεν μας παρακολουθούν. Τις πληρώνουμε για να πουν ποιοί είναι αυτοί που υπονομεύουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Γιατί αυτός που επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό μου με ένα τοσο σύγχρονο λογισμικό ώστε να το ρομποτοποιήσει και να ανοίγει η κάμερα και το μικρόφωνο όποτε θέλει ακόμα και όταν είναι κλειστό, είχε συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Περιμένω από τη δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, την αλήθεια. Ποιος είχε θράσος να πάρει αυτή την πρωτοβουλία υπονομεύοντας τη διαφάνεια, υπονομεύοντας την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Και οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης ή άλλων κομμάτων να το υποβαθμίσουν για μένα είναι καταδικαστέα και αποδεικνύει ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι η ποιότητα της δημοκρατίας δεν είναι ένα δευτερεύον θέμα. Είναι πρωτεύον θέμα για το λαό μας που έχει δώσει τεράστιους αγώνες για να έχουμε ελευθερία και δημοκρατία μας».
Aγρότες και παραγωγοί της περιοχής εξέφρασαν στον κ. Ανδρουλάκη τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν με την έκρηξη ανατιμήσεων και του ενεργειακού κόστους. Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τη δέσμη μέτρων που έχει επεξεργαστεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για τον πρωτογενή τομέα.
«Οι αγρότες μας είναι αντιμέτωποι με ένα δυσθεώρητο κόστος παραγωγής εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων. Είναι απαραίτητη η στήριξη τους και ως ΠΑΣΟΚ έχουμε επεξεργαστεί μια δέσμη προτάσεων για να προστατευθεί το εισόδημά τους» επισήμανε σημειώνοντας την ανάγκη να καλυφθεί μέρος του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών, να επιβληθεί πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, να επιστραφεί ο ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης και να υπάρξει χρηματοδότηση αγροτών – γεωργικών επιχειρήσεων – συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση παράδοσης του δρόμου Ηράκλειο- Μεσαρά και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Επιπλέον σημείωσε οτι το 2022 είχε οριστεί από την Κυβέρνηση ως ορόσημο για το πολυσυζητημένο έργο του φράγματος του Πλατύ ποταμού με τον αγωγό μεταφοράς προς τη Μεσαρά, χρονοδιάγραμμα που θα παρακολουθείται στενά.
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που συζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τους αγρότες και τους παραγωγούς της περιοχής είναι η έλλειψη εργατικών χεριών.
«Για τους εργάτες γης έχουμε προτείνει φέρνοντας και σχετική τροπολογία που όμως η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε για να δώσει λύση στο πρόβλημα:
α) άμεσο διπλασιασμό του πλαφόν εργατών γης από μετάκληση ανά περιφερειακή Ενότητα
β) καταγραφή και αδειοδότηση για εργασία όλων όσων βρίσκονται ήδη στην πατρίδα μας και εργάζονται παράτυπα,
γ) διαμόρφωση ευέλικτου μηχανισμού μετάκλησης εργατών γης από Τρίτες Χώρες, με δυνατότητα ενδιάμεσων επισκέψεων στην πατρίδα τους».
Στο τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η αναβάθμιση και η μετατροπή της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς είναι επιβεβλημένη ώστε να αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης, κατάρτισης και χρήσης της καινοτομίας και της έρευνας προς όφελος του αγροτικού κόσμου».