Εκδήλωση για τους Αποδήμους χωρίς όμως τους Αποδήμους!

“Ούτε μια ομογενειακή Οργάνωση συμπεριλαμβανόταν στους τουλάχιστον 57 αποδέκτες που έλαβαν πρόσκληση από το ΥΠΕΞ για την τελετή παρουσίασης του ψηφιακού χάρτη της Διασποράς, στις 14 Ιουνίου, σε αίθουσα του Δήμου στη Θεσσαλονίκη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Απόδημου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον ψηφιακό χάρτη της Διασποράς.

“Όλη σχεδόν  η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ έδωσε το παρών στην εκδήλωση, κυρίως για να ευλογήσει τα γένια της για μια δράση που ξεκίνησε το 2015, μόλις τώρα υπογράφεται σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με ένα ξένο πανεπιστημιακό φορέα -όχι με ένα από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης –η ολοκλήρωσή της δεν είναι χρονικά σαφής και το κόστος της είναι μόνο 200.000 αγγλικές λίρες!

Κατά τ’ άλλα όλη η πολιτική τους για τη Διασπορά όπως εκφράστηκε μέσα από τους λόγους των αρμοδίων Υπουργών και στελεχών στην εκδήλωση μοιάζει να εξαρτάται άμεσα και αποκλειστικά από την επιτυχία του ψηφιακού χάρτη!

Κλείνουν τρία χρόνια διακυβέρνησης και ακόμα να παρουσιάσουν μια συνεκτική πολιτική για τους Απόδημους ή να ανακοινώσουν έστω ένα στρατηγικό τους στόχο.

  • Εμείς δεν αρκούμαστε μόνο στο ψηφιακό χάρτη.
  • Όπως επίσης δεν συμφωνούμε με την πολιτική της ηγεσίας του ΥΠΕΞ με κάθε ευκαιρία να προσπαθούν να μειώσουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Ας καταθέσουν επιτέλους την πρόταση τους.

Εμείς έχουμε πρόταση και υποστηρίζουμε  ότι το ΣΑΕ μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ξανά σε μια νέα βάση. Να αποτελεί ένα χειραφετημένο πολιτικό όργανο του Ελληνισμού της Διασποράς, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο ρόλο του όπως αυτός απορρέει από τις συνταγματικές επιταγές και που θα απέχει από κομματικούς εναγκαλισμούς και οικονομικές εξαρτήσεις.”