Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών
Η ανακοίνωση του ετήσιου πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο από την ΕΛΣΤΑΤ, στο ύψους του 8,9%, επιβεβαιώνει και στατιστικά ότι το πρόβλημα της ακρίβειας διογκώνεται με διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις για τα βαλάντια των νοικοκυριών και με σοβαρή επίπτωση στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, όπως προβλέπουν και τα σχετικά μακροοικονομικά σενάρια της έκθεσης του του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2021.
Το γεγονός ότι ο αντίστοιχος εναρμονισμένος δείκτης τιμών του Μαρτίου, που χρησιμοποιείται για τη σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat, ήταν 7,5% και για τρίτο συνεχόμενο μήνα ψηλότερος από αυτόν του συνόλου της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι η μηναία αύξηση ήταν η τρίτη υψηλότερη της Ευρωζώνης καταδεικνύουν επιπλέον ότι τα δύσκολα έπονται.
Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση της ακρίβειας στην αρχή με στρουθοκαμηλισμό και στη συνέχεια με ημίμετρα.
Οι Υπουργοί της, τους πρώτες μήνες της ανόδου του πληθωρισμού, στα μέσα του 2021 και πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία, διατείνονταν ότι είναι εισαγόμενος και πρόσκαιρος, για να δικαιολογήσουν την αδράνεια τους. Στη συνέχεια άρχισαν να συγκρίνουν το πρόβλημα με αυτό της Ευρωζώνης υπονοώντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι αμελητέο. Και τώρα που φαίνεται ότι ο εγχώριος πληθωρισμός ξεπέρασε της Ευρωζώνης και τρέχει με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, ο κ. Γεωργιάδης εφηύρε ένα, ανεκδιήγητο για την οικονομική επιστήμη και την κοινή λογική, τέχνασμα, προσπαθώντας να συμψηφίσει την εκρηκτική αύξηση του με τον αρνητικό πληθωρισμό τους πρώτους μήνες του 2021.
Η Κυβέρνηση ενώ επιλέγει να απαλλάξει με μόνιμο τρόπο τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καταργώντας το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και τον φόρο δωρεάς έως 800.000 ευρώ, εφαρμόζει προσωρινά μέτρα ασπιρίνες και σύρθηκε πίσω από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ανακοινώσει τη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων αλλά και την επαναλειτουργία της λιγνιτικής παραγωγής με στόχο να μειώσει το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δικαιώνοντας την κριτική και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.
Πολύ πιο σύντομα από ότι πιστεύει η Κυβέρνηση θα συρθεί και πάλι να υιοθετήσει τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για:
– Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.
– Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
– Εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.
– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που θα έχει θετική επίδραση και στο επίδομα ανεργίας.
– Μια νέα μορφή ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους.
Διαφορετικά θα πληρώσει και η ίδια πολύ ακριβά το αντίτιμο της αβελτηρίας της.