Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή – Κίνημα Αλλαγής

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις στον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα αλλά και η αντιμετώπιση νέων κινδύνων, έχουν καθορίσει και την ατζέντα των πολιτικών. Ιδιαίτερα η εξέλιξη στην Ουκρανία με την Ρωσική εισβολή, που ανατρέπει οικονομικά και κοινωνικά κεκτημένα της ειρήνης, επιβάλλει την αλλαγή προτεραιοτήτων.

Για ένα προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με γνήσιο πατριωτικό χαρακτήρα, όπως το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, οφείλει ως θεμελιώδη και απαράβατο όρο να έχει στο επίκεντρο της στρατηγικής του σε Ελλάδα και Ευρώπη, την Πατρίδα και το δημόσιο συμφέρον, τον Άνθρωπο, την υγεία του και το Περιβάλλον του και βέβαια η Κοινωνική Δικαιοσύνη να είναι βασική παράμετρος για όλες τις πολιτικές του.

Προτεραιότητες για την Ευρώπη και την Ελλάδα:

1.Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια και πολιτικές θωράκισης της Εθνικής Ισχύος της Ελλάδας και όχι μόνο της Άμυνας.

2.Αειφορεία στην Οικονομία, Ανθεκτικότητα στα Παραγωγικά μοντέλα και τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Ποιότητα στην εργασία, αξιοπρεπείς αμοιβές και ασφαλείς συνθήκες.

3.Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και δημοκρατία στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, με απρόσκοπτη συμμετοχή των μικρομεσαίων, των πολιτών και των ενεργειακών κοινοτήτων.

4.Διατροφική Επάρκεια και Ασφάλεια, Αναπροσανατολισμός της ΚΑΠ, Σύνδεση Αγροδιατροφικού Τομέα και Τουρισμού.

5.Πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση, την γνώση και την έρευνα.

6.Ψηφιακή σύγκλιση με διαφάνεια και πρόσβαση όλων στα δεδομένα.

7.Νέα μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη, Ενεργητική Δημογραφική πολιτική στην Ελλάδα.

8.Νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική οικονομικής σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής. Κοινωνικό Κράτος και ενεργητικές πολιτικές ένταξης και  αντιμετώπισης των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. 

Η αντιμετώπιση των κρίσεων για μας προϋποθέτει όχι μόνο πόρους και αποτελεσματικότητα πολιτικών και εργαλείων αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη, διαφάνεια και δημοκρατία.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ μετατοπίζει τα βάρη στις πλάτες της μεγάλης πλειοψηφίας, εξυπηρετεί σκοπιμότητες και συμφέροντα των λίγων και ημετέρων και ταυτόχρονα αποδεικνύεται απόλυτα αναποτελεσματική και ανεπαρκής. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις προτάσεις επιδοματικής πολιτικής χωρίς ολιστική αντιμετώπιση και απογοητεύει καθημερινά όσους τον ψήφισαν.

Οι καιροί είναι με το μέρος μας και καθίσταται από τα πράγματα Εθνική και κοινωνική ανάγκη ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ.  Αλλά πρέπει να προσέξουμε τη λειτουργία μας γιατί μόνο από τον κακό εαυτό μας κινδυνεύουμε.

Η δική μας πρόταση μας για την αντιμετώπιση της Ακρίβειας, εντέλει έχει μια ολοκληρωμένη δομή και έχει απήχηση στους πολίτες και ως προς τα μέτρα ανάσχεσης και μείωσης της έμμεσης φορολογίας αλλά και ως προς τα κοστολογημένα μέτρα στήριξης μικροσυνταξιούχων με το νέο ΕΚΑΣ και εργαζομένων με την αύξηση του βασικού μισθού, παρότι στο αρχικό διάστημα πελαγοδρομήσαμε και αμφιταλαντευτήκαμε για ορισμένα θέματα όπως το πλαφόν στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, για το οποίο τοποθετήθηκα δημοσίως και πολύ σωστά το ενέταξε ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης στις προτάσεις μας.

Είναι θέμα θεσμικής λειτουργίας και αποτελεσματικότητας και υπάρχουν και άλλα που πρέπει να εντάξουμε στο πλαίσιο μας. Για το πλέον αδύναμο τμήμα της κοινωνίας 250.000 οικογένειες και 650.000 άνθρωποι που βιώνουν την ακραία φτώχεια, δεν αναφέρουμε τίποτα. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ΤΕΒΑ, το Στέγαση και Επανένταξη είναι δικές μας πολιτικές που όμως χρειάζονται προσαρμογή στις νέες ανάγκες. Να μιλήσουμε για το Αξιοπρεπές επίπεδο ζωής και όχι απλά επιβίωσης.

Τα αναφέρω ως μικρά παραδείγματα για να καταδείξω και την μεγάλη ανάγκη διαλόγου, συνεννόησης και σύνθεσης πριν τις αποφάσεις. Η αυτοοργάνωση και το ψηφιακό κόμμα μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά αν δεν μείνουν στα χαρτιά.

Το Κίνημα μας είναι σε πολύ καλό κλίμα για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν και τώρα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και κοινός στόχος, χωρίς εσωκομματικές αντιπολιτεύσεις και λευκές απεργίες, μπορεί να μεγαλώσει η Παράταξη και να γίνει ξανά πρωταγωνιστής.

Με συλλογική λειτουργία και πολιτική σύνθεσης χωρίς αποκλεισμούς, που διασφαλίζει την ενότητα, να προωθήσουμε την εξωστρέφεια και να πετύχουμε την  πολυσυλλεκτικότητα. 

Τρεις προτάσεις για τις διαδικασίες του Συνεδρίου, την πολιτική δράση μας και  την εκλογική Στρατηγική.

1η. Απόλυτη τήρηση του Καταστατικού και των δημοκρατικών διαδικασιών που προβλέπει, για να αποφύγουμε την εσωστρέφεια ως ένα από τους κινδύνους να ανακοπεί η ανοδική μας πορεία. Όπου υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης ή ερμηνείας να γίνεται με ομοφωνία.

2η. Δημιουργία Τομέων δράσης και ομάδων εργασίας από επιστήμονες, πολιτικά και κοινωνικά στελέχη, για την τεκμηρίωση των θέσεων μας και τη δράση μας στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνω ξανά, την άμεση συγκρότηση Τομέα Στήριξης των Καταναλωτών και της καθημερινότητας των πολιτών.

3η. Η εκλογική στρατηγική μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη, όπως είχα προτείνει και στη κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και ΚΟ, στις αρχές του 21.

Αν συμφωνούμε ότι επιδίωξη μας όπως μας την κληροδότησε η Φώφη Γεννηματά είναι, με αυτόνομη πορεία και προοδευτική σοσιαλδημοκρατική πρόταση, να γίνουμε πρωταγωνιστές και όχι συμπλήρωμα του ενός ή του άλλου.

Να πούμε καθαρά στον Ελληνικό Λαό ότι, στις ερχόμενες εκλογές στοχεύουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση και επομένως δεν τίθεται ερώτημα με ποιον θα είμαστε και στις επόμενες στοχεύουμε και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να πετύχουμε και να γίνουμε ξανά ρεύμα πλειοψηφίας.


Πηγή

Leave a Reply