Ομιλία Δημήτρη Μάντζου στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή – Κίνημα Αλλαγής

Φίλες, Φίλοι

Συναντιόμαστε ξανά, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και σε μια κομβική στιγμή. Όχι μόνο για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την Παράταξή μας.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει, πράγματι, πολύπλευρη σημασία.

Βρισκόμαστε για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη απώλεια της Προέδρου Φώφης Γεννηματά. Του ανθρώπου που σημάδεψε ανεξίτηλα την ίδρυση και την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και την πρόσφατη ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Που μας κληροδότησε το τρίπτυχο «πολιτική ενότητα – αυτόνομη πορεία – προοδευτική ταυτότητα». Μια εντολή διαχρονική και δεσμευτική για όλους μας.

Συναντιόμαστε σήμερα, για πρώτη φορά, μετά την εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου 2021. Μια μεγαλειώδη δημοκρατική διαδικασία που κανένα άλλο κόμμα δεν μπόρεσε ως σήμερα να ολοκληρώσει με τόση επιτυχία, μέσα σε τόσο δυσμενείς συνθήκες. Μια πρότυπη πολιτική διαδικασία, με έξι εξαιρετικές υποψηφιότητες, βαθύ δημοκρατικό διάλογο και υποδειγματική αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων.

Συνεδριάζουμε για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη και την ισχυρή εντολή 270.000 μελών και φίλων για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Αυτή οφείλει να είναι η πιο δεσμευτική προγραμματική συνθήκη. Η παράταξη, ο Πρόεδρος, οι βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη, παντού στη χώρα, αυτήν την εντολή οφείλουμε να εκτελέσουμε και να εγγυηθούμε, καθημερινά, σε κάθε απόφαση, ενέργεια ή πρωτοβουλία. Είναι ο πιο ασφαλής οδικός χάρτης προς το μέλλον.

Με τα μάτια στραμμένα όχι μόνο στο αύριο, αλλά και στο μεθαύριο. Με προγραμματικές θέσεις. Για ισχυρό κοινωνικό κράτος, πράσινη ανάπτυξη, δίκαιο φορολογικό σύστημα, εθνική αξιοπρέπεια στην εξωτερική πολιτική, κράτος δικαίου και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Με διάθεση ανατροπής των κατεστημένων. Με ορθό λόγο και ρεαλισμό. Με προτάσεις και αξιοπιστία.

Σήμερα, το Κίνημα ανοίγει τον βηματισμό του. Ολοκληρώνει τη διαδικασία που ακολουθεί την ανάδειξη του νέου προέδρου με την προετοιμασία του Συνεδρίου. Με Περιφερειακά Συνέδρια για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας: υγεία, ενέργεια, αγροτική παραγωγή, παιδεία. Με την αναδόμηση των οργάνων μας σε όλη τη χώρα. Με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο, όπως προβλέπει το καταστατικό μας.

Και παράλληλα επιταχύνει τη μετάβαση προς ένα νέο τύπο πολιτικής οργάνωσης. Με σεβασμό στη θεσμική του δομή και στις καταστατικές του λειτουργίες, το Κίνημα Αλλαγής τολμά αυτό για το οποίο ιδρύθηκε και υπάρχει: ανοίγει προς την Κοινωνία.

Εγκαινιάζει την «αυτοοργάνωση» του 21ου αιώνα. Ο Πρόεδρος περιέγραψε και στη συνέχεια ο Απόστολος Πάνας έκανε μια λεπτομερή εξειδίκευση της έννοιας, που δεν αποτελεί απλό σύνθημα, αλλά πολιτικό στόχο για το Κίνημά μας. Μια διαρκή διαδικασία πολυεπίπεδης συνύπαρξης.

Ένα ακόμη ταυτοτικό χαρακτηριστικό που μας διακρίνει από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι σε δύο βαθιά αρχηγικά κόμματα, σε δύο προσωποπαγείς δομές εξουσίας, εμείς αντιπαραβάλλουμε το δικό μας θετικό μήνυμα συμπερίληψης και συμμετοχής.

Αυτό, τελικά, σημαίνει «Δημοκρατική Παράταξη»: δημοκρατική λειτουργία, αδιαμεσολάβητη σχέση με το κόμμα, χωρίς τα στεγανά της κομματικής ιεραρχίας.

Θέλουμε οι 270.000 των μελών και φίλων να γίνουν οι πρωταγωνιστές.

Θέλουμε την Κοινωνία πρωταγωνιστή.

Η συμμετοχή σε ένα δίκτυο, σε μια εκδήλωση, σε ένα πολιτικό εργαστήριο. Η απλή παρουσία σε μια ομιλία ή σε μια δράση, κάπου, σε ένα νησί ή μια κωμόπολη της περιφέρειας.

Το δίκτυο εργαζομένων σε μια εταιρεία, μια ομάδα κατοίκων σε μια γειτονιά της Αθήνας ή μερικών νέων που μοιράζονται την ανησυχία για τα ενοίκια στις φοιτητικές κατοικίες σε μια πόλη.

Όλα αυτά είναι μορφές αυτοοργάνωσης. Ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής. Είνμαι δρόμοι επιστροφής των πολιτών στην πολιτική ζωή.

Και όλο αυτό το κάνουμε όχι μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά και με χρήση της τεχνολογίας. Με μια εύχρηστη και λειτουργική πλατφόρμα, που ακολουθεί -και σε πολλά σημεία ξεπερνά- τα πρότυπα μεγάλων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Μια διεθνής βέλτιστη πρακτική, όπως μας παρουσίασε ο Γιώργος Καραμανώλης.

Το Κίνημα συνομιλεί με την Κοινωνία. Άμεσα, με όλους τους πολίτες.

Δίνει λόγο και ρόλο στα μέλη του. Με διαδικασίες άμεσης συζήτησης και λήψης αποφάσεων. Που όχι μόνο απλοποιεί, αλλά δίνει νόημα στην ιδιότητα του μέλους, της δίνει περιεχόμενο.

Ας γίνουμε πρακτικοί. Ας αναλογιστούμε πόσο ουσιαστική μπορεί να γίνει η δουλειά των τομέων πολιτικής. Όλοι οι τομείς του κόμματός μας θα έχουν το δικό τους χώρο στη νέα πλατφόρμα.

Και ας σκεφτούμε πόσο πιο αποτελεσματική και ποιοτική μπορεί να γίνει η διάδραση ανάμεσα στους τομείς και στους αρμόδιους βουλευτές. Πόσο πιο άμεση μπορεί να γίνει η επικοινωνία με τους γραμματείς και τη γραμματεία των τομέων, η επεξεργασία προτάσεων αλλά και η ανάλυση νομοσχεδίων και τροπολογιών. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Είναι κάτι που γνωρίζουμε και γνωρίζω προσωπικά και από την προηγούμενη περίοδο.

Ή ακόμη καλύτερα, ας προσπαθήσουμε να βρεθούμε στη θέση μιας συντρόφισσας που ζει και κατοικεί στην Αυστραλία. Μέσα από την πλατφόρμα της «Ψηφιακής Κοινωνίας» όχι μόνο θα αισθάνεται αλλά θα είναι κοντά στο κόμμα. Κοντά στη γραμματεία του τομέα στην Αθήνα, και ταυτόχρονα κοντά στα άλλα μέλη, από το Λονδίνο και το Μόναχο ως το Μόντρεαλ και τη Νέα Υόρκη. Και όλα αυτά όχι μέσα από μια συνηθισμένη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στην επίσημη πλατφόρμα του κόμματος. Με διαφάνεια, λογοδοσία, ορατότητα και άμεση διάδραση με τα άλλα όργανα και την κοινοβουλευτική μας ομάδα.

Νομίζω πως είναι προφανές πως η νέα λειτουργία μπορεί να αναβαθμίσει και την επικοινωνία του Κινήματος και των θέσεών μας.

Να γίνουν πιο ορατές και αισθητές οι προτάσεις μας, εντός και εκτός Βουλής.

Η δράση ενός τομέα, η πρωτοβουλία ενός δικτύου μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προβολής σε τοπικό ή και εθνικό επίπεδο. Το Κίνημα παράγει πολιτική και θέσεις και είναι δική μας δουλειά όλο αυτό να το κάνουμε ορατό στην Κοινωνία.

Θέλουμε η φωνή μας να φεύγει έξω από τις κλειστές αίθουσες, όπως αυτή και να φτάνει σε κάθε γωνιά της χώρας. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στα μέσα εθνικής εμβέλειας αλλά και στον περιφερειακό Τύπο. Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, στον έντυπο Τύπο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις ιστοσελίδες. Με στόχο την αξιοποίηση του δυναμικού που διαθέτει η παράταξη σε όλη τη χώρα.

Είμαστε όλοι η «Φωνή του Κινήματος».

Με τη νέα διευθύντρια επικοινωνίας, Στεφανία Μουρελάτου, την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Αναστασία Σιμητροπούλου, αλλά και κάθε συνάδελφο στο Γραφείο Τύπου, τους οποίους ευχαριστούμε και ευχαριστώ και προσωπικά για την πολύτιμη καθημερινή συνεισφορά τους, προσπαθούμε να κάνουμε πιο άμεση, αισθητή και σοβαρή τη δημόσια παρέμβαση του Κινήματος.

Με ενότητα, πλουραλισμό και τεκμηρίωση. Ώστε να ξέρουμε τι λέμε και -κυρίως- γιατί το λέμε. Κάθε τεκμηριώμενη και σοβαρή παρουσία προσθέτει

Γιατί με τα συνθήματα και τις ατάκες μπορεί να κάνεις εντύπωση. Πολιτική όμως κάνεις μόνο με θέσεις και προτάσεις.

Και με την ευκαιρία αυτή, σας καλώ όλους να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες σας για την επικοινωνιακή μας πολιτική. Να μας ενημερώσετε αν υπάρχει κάποια περιοχή που δεν ακουγόμαστε. Να διορθώσουμε παραλείψεις. Να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί.

Φίλες, Φίλοι,

Σήμερα γίνεται μια νέα αρχή. Είναι η πρώτη ημέρα από μια παραγωγική περίοδο έντονης κομματικής και πολιτικής δραστηριότητας.

Το Κίνημά μας ξανασυναντά τις ρίζες του, στη λαϊκή συμμετοχή. Στο οργανωτικό μοντέλο που πρώτο το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε στην Ελλάδα. Στις αξίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, για ανοικτές συμπεριληπτικές πολιτικές διαδικασίες.

Είναι καθήκον μας πλέον, όχι απλώς να στηρίξουμε τις κοινές μας αποφάσεις, αλλά και να τις επικοινωνήσουμε στη βάση μας και ευρύτερα στις τοπικές κοινωνίες. Παντού, στην Ελλάδα και στη διασπορά.

Να χτίσουμε και να διατηρήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Με ειλικρίνεια. Μακριά από τα εύκολα λόγια.

Η αυτοοργάνωση -όπως είπε ο Πρόεδρος- γίνεται τα «φτερά» του κόμματος.

Εγγυάται την ενότητα, γιατί αφορά σε όλους μας, ισότομα.

Διευκολύνει την ανανέωση, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους νέους, και όχι μόνο με ηλικιακά κριτήρια.

Σφυρηλατεί την πολιτική μας αυτονομία, ενισχύοντας την παραγωγή πολιτικών θέσεων.

Γεφυρώνει το Θεσμικό Κόμμα με την Κοινωνία των Πολιτών. Δημιουργεί στέρεους και άρρηκτους δεσμούς με τους ενεργούς πολίτες.

Είναι, άλλωστε, θέμα φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής.

Γιατί δεν επιβάλλεται από πάνω, αλλά δημιουργείται «από τα κάτω». Ένα πραγματικό κίνημα πολιτικής συμμετοχής, στη βάση κοινών αξιών και κοινών προσδοκιών.

Αυτό αξιώνει και αυτό είναι -σε τελική ανάλυση- η σύγχρονη δημοκρατία.

Σε μια εποχή γενικευμένων αμφισβητήσεων, η Δημοκρατία οφείλει να βρει ξανά την αυταξία της στον πυρήνα της: Στη συμμετοχή.

Σε αυτήν την ιστορική αναγκαιότητα ανταποκρινόμαστε.

Και γινόμαστε ξανά ένα πραγματικό Κίνημα Αλλαγής.

Αλλαγής του παιχνιδιού.

Αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών.

Αλλαγής της ίδιας της έννοιας της πολιτικής συμμετοχής.

Τολμάμε, αλλάζουμε, συμμετέχουμε.

Σας ευχαριστώ.


Πηγή

Leave a Reply