Όμικρον. Αυξημένη μεταδοτικότητα και δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις

Όμικρον. Αυξημένη μεταδοτικότητα και δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις

 

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (14.2.2022)

 

«Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Τα θέματα που επικρατούν στην επιστημονική ιατρική αρθρογραφία, αλλά συγκεντρώνουν και το ενδιαφέρον του κοινού, επικεντρώνονται κυρίως σε δύο θέματα. Στην παραλλαγή «Όμικρον», όπως και στην ενδεχόμενη χορήγηση 4ης δόσης κατά του κορονοϊού.

Σχετικά με την παραλλαγή «Όμικρον», ζούμε ουσιαστικά σε μία περίοδο που οι γνώσεις, όπως και σε όλα, συνεχώς μεταβάλλονται.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της παραλλαγής «Όμικρον», όπως γνωρίζουμε είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή το ότι ξεφεύγει ο ιός από τα προστατευτικά αντισώματα, όπως και η αυξημένη δυνατότητα του ιού για επαναλοιμώξεις.

Σε πρόσφατη επιστολή που δημοσιεύεται στο New England General of Medicine, παρουσιάζονται δεδομένα προστασίας έναντι της «Όμικρον» μετά από προηγηθείσα λοίμωξη, μετά δηλαδή από νόσηση.

Ως επαναλοίμωξη να πούμε ότι ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid.

Η μελέτη έγινε με δεδομένα από την Εθνική Βάση Δεδομένων του Κατάρ και συνοπτικά βρέθηκε ότι η φυσική νόσηση από τα στελέχη «Άλφα», «Βήτα» και «Δέλτα» προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι του στελέχους «Όμικρον» σε ποσοστό 90%.

Αντίθετα, η προστασία από τη φυσική νόσηση με «Όμικρον», ήταν 60%. Επομένως, η φυσική νόσηση- και για τις περιπτώσεις των επαναλοιμώξεων- προστατεύει από το να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά, ανεξάρτητα από τις μεταλλάξεις.

Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα. Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να την τροποποιούν, όπως η ηλικία, η βαρύτητα της κλινικής νόσου ή και υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό σας δίνει και μία ερμηνεία γιατί η Εθνική Επιτροπή κατά καιρούς έχει τροποποιήσει τις συστάσεις εμβολιασμού σε σχέση με την φυσική λοίμωξη.

Προ ημερών, δημοσιεύτηκε η μελέτη από το Ισραήλ, που αφορά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου SARS-CοV-2 με mRNA εμβόλιο 4 μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

 

 

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της μελέτης, η τέταρτη δόση διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή «Όμικρον» και τριπλασιάζει την προστασία έναντι των εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Ας θυμηθούμε όμως ότι από πολλές άλλες μελέτες υποστηρίζεται ότι η τρίτη δόση προσφέρει μακρά προστασία κυρίως μέσω των Β και Τ-λεμφοκυττάρων, της λεγόμενης κυτταρικής ανοσίας, που μπορεί να αντιμετωπίσει την «Όμικρον», παρά τη μείωση των αντισωμάτων.

Επίσης, η τρίτη δόση φαίνεται ότι αποκαθιστά τα επίπεδα των αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών. Από όλους τονίζεται ότι ο κύριος στόχος των εμβολιασμών είναι η προστασία από τη σοβαρή νόσο, όπως έχει διαμορφωθεί το τοπίο μέχρι σήμερα με τα εμβόλια και την εξέλιξη των ιών.

Υπενθυμίζω τη δήλωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Ιανουαρίου, με ανάλογο μήνυμα και από άλλους διεθνείς φορείς, όπως το ECDC, που λέει ότι η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων με βάση τη σύνθεση του αρχικού στελέχους του ιού, δεν είναι και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπάρχει ομοφωνία ότι απαιτείται παρασκευή νέων εμβολίων με ιδιότητες ευρύτερης προστασίας έναντι και νέων μεταλλάξεων. Είναι ένας στόχος εξαιρετικά δυσχερής με την δυναμική της εξέλιξης των ιών.

Επομένως, παραμένει η ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση. Η τέταρτη δόση επιφυλάσσεται για τις ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι.»

 


Πηγή

Leave a Reply