Ευάγγελος Αργύρης: «Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο γνήσιος εκφραστής της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας»

Συνέντευξη Ευάγγελου Αργύρη, Επικεφαλής Επιτροπής Ψηφοδελτίων, στο «thesocialist.gr»:

To Κίνημα Αλλαγής δηλώνει έτοιμο  σε περίπτωση προώρων εθνικών εκλογών , πιστεύετε πως μπορούμε να μιλάμε για πολιτική ανατροπή και πως μπορεί να σπάσει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;

Το Κίνημα Αλλαγής δεν «φύτρωσε» ξαφνικά, δεν είναι ένα κόμμα που οι συγκυρίες το έφεραν στην επιφάνεια. Έχει ρίζες βαθιές στην πολιτική ζωή του τόπου και στην κοινωνία. Έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, έχει επίγνωση της ελληνικής πραγματικότητας, έχει όραμα, παράγει ιδέες και προτάσεις κυβερνησιμότητας και είναι έτοιμο για εκλογές όποτε αυτές αποφασιστούν από τον Πρωθυπουργό.

Το δίπολο λαικισμός και ελιτισμός έχει σπάσει ήδη στη συνείδηση των πολιτών. Εμείς απλώς ερχόμαστε να δώσουμε την εναλλακτική πρόταση, την ελπίδα στο γκρίζο, μια έξοδο διαφυγής των λαϊκών στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του άλλα λέω, άλλα εννοώ και άλλα πράττω και πλήττονται σήμερα και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που κόπτεται στα λόγια για τους πολλούς ενώ εργάζεται μόνο για τους λίγους.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι εκείνα τα αναγκαία χαρακτηριστικά που πρέπει να αποπνέουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, έτσι ώστε να είναι ορατή η εικόνα στους πολίτες ενός κόμματος που βαδίζει επιθετικά στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας; Ποια είναι η θέση της νέας γενιάς σε αυτά;

Ο τρόπος και η μεθοδολογία για να επιλέξουμε τους υποψήφιους βουλευτές μπορεί και πρέπει να έχει καθοριστική σημασία για την επιλογή των καλύτερων. Έτσι μόνο οι πολίτες και οι ψηφοφόροι μας θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν αυτούς που πραγματικά αξίζουν να είναι βουλευτές. Έχει αξία για μας, η τελική λίστα να είναι αξιολογημένη με τα πιο αντικειμενικά και σοβαρά κριτήρια. 

Κεντρικός στόχος είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων να αντιπροσωπεύει την νέα φιλοσοφία του κινήματος που εκφράζει ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης για διαφάνεια και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα άρα και στην επιλογή των υποψηφίων μας ώστε η κοινωνία να εκπροσωπείται από τους άξιους και καλύτερους. Έτσι κάνουμε την διαφορά στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η απαίτηση της σημερινής κοινωνίας είναι μονόδρομος και οδηγεί τις αποφάσεις μας που αποτυπώνονται σε τρεις πυλώνες:

• Διεύρυνση των επιλογών μας με κριτήρια μορφωτικά, ηλικιακά, γεωγραφικά, κοινωνικά κτλ.

• Διεύρυνση των διαδικασιών και έξω από τα μέλη του κόμματος για να αυξήσουμε την επιρροή μας και σε άλλα κομμάτια της κοινωνίας.

• Αυστηρή μεθοδολογία για να διασφαλίσουμε ότι οι υποψήφιοι μας διαθέτουν όλα τα απαραίτητα προσόντα και δεν είναι αποτέλεσμα στενών κομματικών επιλογών της ηγεσίας και των υψηλόβαθμων στελεχών της.

Η νέα γενιά δυστυχώς έχει απογοητευτεί από όλους εμάς τους πολιτικούς και όχι άδικα. Στοίχημα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και του Προέδρου είναι να γίνουμε εμείς η αιτία ανατροπής αυτής της αρνητικής πεποίθησης. Να φέρουμε τους νέους πάλι στην πολιτική. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το παράδειγμά μας. Να τους πείσουμε ότι εμείς αφήνουμε οριστικά πίσω μας τις παθογένειες του παρελθόντος και συγχρονιζόμαστε με το ισχυρό αίτημά τους για μια Ελλάδα όπως την ονειρεύονται, σύγχρονη, με αρχές και αξίες που τους αγκαλιάζει και δεν τους αφήνει να φύγουν στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το συγκεκριμένο μήνυμα που παίρνει ο πολίτης, από τη νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και γιατί αυτό να υπερισχύσει μέσα στην Ελληνική Κοινωνία, έναντι των υπολοίπων κομμάτων;

Το μήνυμα το πήραμε εμείς πρώτοι από τον πολίτη. Από την κάλπη των εσωκομματικών εκλογών μας και από την προσήλωσή μας στο να ακούμε την κοινωνία, να την αφουγκραζόμαστε.

Σήμερα οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε μια κατάσταση απογοήτευσης, φόβου για το αύριο και χωρίς ελπίδα για το μέλλον. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δυστυχώς έχουν περάσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που δημιούργησαν. 

Το γνωρίζουν, γι αυτό παλεύουν σκληρά να κρατηθεί ο δικομματισμός. Αντιστρατεύονται το Κίνημα Αλλαγής φοβούμενοι ότι τους «χαλάει τη σούπα». 

Επίκαιρο παράδειγμα η επικοινωνιακή διαχείριση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ».

 Ο κ. Τσίπρας ψάχνοντας σωσίβιο στην πτώση του κόμματός του και του ιδίου, έκανε πρόταση δυσπιστίας δίνοντας σωσίβιο και στον κ. Μητσοτάκη, μετατρέποντας έτσι την κοινωνική δυσαρέσκεια από το βατερλώ στη μάχη της «Ελπίδας» , σε πλειοψηφία στη Βουλή συσπειρώνοντας την κυβέρνηση. 

Η συζήτηση στη Βουλή για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην αποτυχημένη διαχείριση των κρίσεων, μετατράπηκε σε συζήτηση για τον Φουρθιώτη, τη Novartis και τον Πολακισμό. Αν δεν είναι αυτό δώρο του Σύριζα στον Μητσοτάκη τότε τι είναι. Κανένας διάλογος, καμία πρόταση. Χάθηκε μια ευκαιρία να μιλήσουμε για ένα σχέδιο σοβαρό για την αντιμετώπιση των κλιματικών και άλλων κρίσεων που σίγουρα θα τις βρούμε πάλι μπροστά μας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο νέος πρόεδρος του κινήματος, θέλει να φέρει το φρέσκο στην πολιτική και να δώσει την ελπίδα που ο κόσμος περιμένει, ώστε να βγει από τις συμπληγάδες μιας δήθεν αριστερής διακυβέρνησης του κου Τσίπρα και μιας άκρατης και ανεύθυνης φιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σοσιαλδημοκρατία, σεβασμός στους θεσμούς, ανταγωνιστική παραγωγική βάση, ισχυρό κοινωνικό κράτος, εξωτερική πολιτική ευθύνης και πατριωτισμού. Αυτό το ξεκάθαρο μείγμα πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει θα βρει ανταπόκριση στην κοινωνία και θα αποτυπωθεί στην κάλπη.

Το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο στα ποσοστά του στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό, πόσο συντελεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα για τη διαφαινόμενη άνοδο της σοσιαλδημοκρατίας;

Η σοβαρότερη κρίση που διέρχεται η χώρα μας είναι η κρίση αξιών. Αυτό αποτυπώθηκε με τον πλέον απογοητευτικό τρόπο στο κοινοβούλιο. Οι πολίτες πρόσφατα παρακολούθησαν αποσβολωμένοι μια εικόνα χαμηλής αισθητικής σε όλα τα επίπεδα.

Και από εκεί ανοίγει η βεντάλια των προβλημάτων που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Κοινωνικές ανισότητες, ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, θάνατοι από την πανδημία χωρίς να μας λένε το λόγο, φυσικά φαινόμενα που έδειξαν ότι ο βασιλιάς – επιτελικό κράτος είναι γυμνός.

Εμείς ερχόμαστε να απαντήσουμε στο κενό που τα δύο κόμματα δημιούργησαν με τις πολιτικές τους. Αυτό δεν το λένε. Δεν τους συμφέρει. Γι αυτό καταφεύγουν στην συντονισμένη επίθεση των ίσων αποστάσεων.

Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι τους. Είναι δέσμευση η αυτόνομη πορεία του κινήματος, δεν είναι ευφυολόγημα. Στόχος μας είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα βασισμένο στο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας και από τις επόμενες εκλογές να προκύψει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο γνήσιος εκφραστής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τραυματική εμπειρία των πολιτών από την οικονομική, την κλιματική και τώρα την υγειονομική κρίση και να εγγυηθεί ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

H ενεργειακή κρίση χτυπάει άμεσα τη «τσέπη του καταναλωτή» αφού οι τιμές των περισσότερων προϊόντων, είναι πάρα πολύ υψηλές. Η σημερινή κυβέρνηση είναι σε μια μεγάλη στιγμή αμηχανίας και δεν έχει πάρει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο. Η ερώτηση μου, προς τα εσάς είναι η εξής, αν το Κίνημα Αλλαγής ήταν Κυβέρνηση, ποια μέτρα θα έπαιρνε για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, έτσι ώστε να σταθεί και πάλι όρθια η Ελληνική Κοινωνία;

Εμείς προειδοποιήσαμε έγκαιρα την κυβέρνηση για την καταιγίδα της ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης που διαφαινόταν και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα μέτωπα. Η κυβέρνηση προτίμησε να μας αγνοήσει και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Κινήθηκε σε δύο άξονες, λέγοντας ότι το φαινόμενο είναι εισαγόμενο και θα αντιστραφεί γρήγορα και θεωρώντας ότι με την πρακτική των επιδοτήσεων, δίνοντας σε κοινωνικές ομάδες ψίχουλα θα ξεπερνούσε τον σκόπελο της πανδημίας και της ακρίβειας και θα εξασφάλιζε τον ψηφοθηρικό εκμαυλισμό των πολιτών. Εξάλλου είναι προσφιλής η τακτική όπως έδειξε η πρόσφατη αποπομπή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και η καθαίρεση από το κόμμα του Δημάρχου Σπάρτης. Γιατί;. Γιατί είπαν τα πράγματα με το όνομά τους, ξεσκέπασαν την φτηνή πολιτικάντικη αντιμετώπιση των δεξιών κυβερνήσεων ακόμη και απέναντι σε τραγωδίες όπως αυτή της πυρκαγιάς του 2007 στην Ηλεία.  

Αν ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν ας αντιγράψουν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι έκανε η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία. Δεν θέλει, δεν είναι αυτό το μέλημά του.

Βιαστικά και χωρίς σχέδιο έκανε η κυβέρνηση την απολιγνιτοποίηση, έδωσε στους μεγάλους παραγωγούς όλο το μερίδιο των ΑΠΕ, άφησε ανεξέλεγκτη την αγορά ενέργειας, με αποτέλεσμα οι παίχτες του ενεργειακού παιχνιδιού να ενθαρρύνονται ώστε να αφήνουν αλώβητα τα κέρδη τους και το κόστος να μετακυλύετε στις επιχειρήσεις και αυτοί με τη σειρά τους στον καταναλωτή για να μπορέσουν ίσως να επιβιώσουν. 

Τα μέτρα που θα εφαρμόζαμε αν είμαστε κυβέρνηση τα έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή, τα προτείναμε στην κυβέρνηση, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων τουλάχιστον για το 2022 και αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις, είναι μερικά από τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν χθες. 

 


Πηγή

Leave a Reply