Μπουρχάν Μπαράν: «Επιτακτική ανάγκη η ψυχοκοινωνική υποστήριξη για την αποκατάσταση ασθενών μετά την covid-19»

Άρθρο Μπουρχάν Μπαράν, Βουλευτής Ν . Ξάνθης και Υπεύθυνος Τομέα Ψυχικής Υγείας Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ στο «peripteron.eu»:

Αποτελεί κοινή παραδοχή πλέον, δύο χρόνια μετά την πανδημία, πως έχει επηρεαστεί σημαντικά τόσο η ψυχική-συναισθηματική υγεία, όσο και η κοινωνική ζωή των Ελλήνων.

Η πανδημία της COVID-19 δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο τις αδυναμίες των εθνικών συστημάτων υγείας ανά τον κόσμο αλλά και των υποδομών ψυχικής υγείας.  Σε διεθνές επίπεδο, όπως αποκαλύφθηκε, τα συστήματα ψυχικής υγείας παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη ψυχοκοινωνική μέριμνα γενικότερα, και ειδικότερα για παιδιά και εφήβους. Έρευνες μάλιστα, σε πλήθος χωρών φανερώνουν ότι μόνο 1 στα 5 παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας λαμβάνουν κάποιου είδους φροντίδα από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Στόχος μας ως ένα κόμμα που ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση και προσωπικά από την θέση μου ως ψυχίατρος και Υπεύθυνος του Τομέα Ψυχικής Υγείας στο Κίνημα Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ, είναι να βελτιώσουμε την πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή την οικονομική δυνατότητά τους και παράλληλα να ενισχυθεί το έργο επαγγελματιών ψυχικής υγείας και κυρίως όσων ειδικεύονται σε παιδιά και εφήβους.  Αυτά αποτελούν το μέλλον της χώρας μας, μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία  όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξητική τάση σχολικού και ηλεκτρονικού εκφοβισμού, τα παιδιά μας, πρέπει να μάθουν να μιλάνε ανοιχτά, να προστατεύονται, να νιώθουν ασφαλή.  Διότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας δεν θα έπρεπε να είναι πολυτέλεια ή προνόμιο λίγων, αλλά μία δεδομένη παροχή για όποιον την έχει ανάγκη, ήδη από την παιδική ηλικία.

Όπως δείχνουν οι έρευνες το κόστος στην ψυχική υγεία των πολιτών ελέω πανδημίας είναι μεγάλο. Ειδικότερα αρκετοί νέοι είχαν να αντιμετωπίσουν και την ανεργία, πέρα από  τον εγκλεισμό, που είχε ως απόηχο λιγότερη κοινωνικοποίηση και κινητοποίηση, και συνεπώς οδήγησε σε ψυχολογική επιβάρυνση. Η εργασία άλλωστε, αποτελεί διέξοδο και παρέχει οικονομική ανεξαρτησία, ώστε τα άτομα αισθάνονται χρήσιμα και ενεργά στην κοινωνία, αποκτώντας νέα ερεθίσματα. Ως επιστήμονες παρατηρήσαμε πως το στρες, οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της πανδημίας στον ψυχισμό. Άτομα ήρθαν πρώτη φορά στη ζωή τους αντιμέτωπα με τα παραπάνω, ενώ άτομα με βεβαρημένη ψυχική υγεία είδαν την κατάσταση τους να επιδεινώνεται. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσε και η υπερπληροφόρηση για τον κορωνοϊό από τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς δημιουργήθηκε ένα κλίμα αβεβαιότητας και δυσπιστίας, αυξάνοντας τα συμπτώματα άγχους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε έκκληση πριν από αρκετούς μήνες στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις δομές για την ψυχική υγεία και να βελτιώσουν την πρόσβαση των πολιτών σε βοήθεια τέτοιου είδους.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ψυχοκοινωνική υποστήριξη να βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας και για την αποκατάσταση των ασθενών μετά την COVID-19, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνιση χρόνιων ψυχικών ασθενειών ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Η πανδημία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων συστημικών προβλημάτων και ελλείψεων στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Βέβαια «ουδέν κακόν αμιγές καλού», καθώς παράλληλα η τρέχουσα κατάσταση συντέλεσε στην καταπολέμηση του στίγματος που συνοδεύει την ψυχική ασθένεια και έγιναν βήματα προς την εξοικείωση και την αποδοχή των ψυχικά ασθενών. Η αξιοποίηση αυτής της συγκυρίας θα απαιτήσει αυξημένη επένδυση στην ψυχική υγεία για την προώθηση προσβάσιμων και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η ψυχική υγεία αποτελεί ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και μαζί θα βρούμε τους τρόπους να τη διασφαλίσουμε.


Πηγή

Leave a Reply