Πρόταση στην Επιτροπή Εμβολιασμού για τρίτη δόση στους 4 μήνες

Την πρόθεσή του να επισπευθεί η τρίτη δόση του εμβολίου καταθέτοντας σχετική πρόταση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής στην παρέμβαση του για την τροπολογία που κατατέθηκε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

«Έχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά. Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους 4 μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να αναταποκριθούν», σημείωσε χαρτακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στους πολίτες άνω των 60 ετών, ανέφερε ότι «εξαντλήσαμε όλα τα ενδιάμεσα στάδια» και πρόσθεσε ότι δεν εγείρεται κανένα συνταγματικό ζήτημα. 

«Η πρωτοβουλία αυτή δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με οριζόντια εφαρμογή, αλλά έρχεται ενόψει και της ανησυχτικής μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που έρχεται πρώτη σε θύματα Covid αλλά τελευταία στην επιλογή να εμβολιαστεί», επισήμανε. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η απόφαση αυτή έρχεται ως κορύφωσης μιας πολύμηνης προσπάθειας πειθούς, η οποία τον βασάνισε. «Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και η υποχρεωτικότητα είναι δυσκολοχώνευτη. Όμως νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία της πανδημίας για τους πολίτες άνω των 60 ετών είναι αδυσώπητα αναφέροντας ενδεικτικά ότι είναι είναι αυτοί που 9 στους 10 πεθαίνουν απο κορωνοϊό, 7 στους 10 νοσηελύονται και 8 στους 10 διασωληνώνονται. «Πρόκειται για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο και πολιορκούν το σύστημα υγείας στερώντας θεραπεία από πολίτες με σοβαρές ασθένειες», υποράμμισε. 

Μάλιστα, τόνισε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι άνω των 60 ετών ήταν εκείνοι που επέδειξαν τη μεγαλύτερη απορθυμία να εμβολιαστούν. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνολικά από τα 2 εκατ. ραντεβού όλων των δόσεων που κλείστηκαν αυτό το διάστημα, από τους 580.000 που είναι οι ανεμβολίαστοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού και πρόκειται για τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με όλες τις άλλες κατηγορίες. 

Σε ό,τι αφορά στο πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που θα επιβάλλεται στους πολίτες που μετά την 16η Ιανουαρίου δε θα έχουν εμβολιαστεί, τόνισε ότι «μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα» και αποτελεί «μια τελευταία ώθηση για να λάβουν τη σωστή απόφαση». Επισήμανε δε ότι το πρόστιμο είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο της Αυστρίας (7.000 ευρώ) και της Ιταλίας για την παράβαση της νομοθεσίας Covid (1.000 ευρώ). 

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι έρχεται ύστερα από διαρκείς και πολύμηνες κινήσεις πειθούς, αναφέροντας ενδεικτικά τα κινητά συνεργεία για τον εμβολιασμό κατοίκων σε δυσπρόσιτες περιοχές, την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, την καθιέρωση τρίτης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού και την πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. 

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας σε κατηγορίες εργαζομένων, σημείωσε ότι «δε γεμίζουν οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Από ηλικιωμένους γεμίζουν». 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Πηγή

Leave a Reply