Απόστολος Πάνας: «H πολυδιαφημισμένη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για μείωση του κόστους ενέργειας στους αγρότες είναι πολύ κατώτερη των αναγκών»

Δήλωση Απόστολου Πάνα, Βουλευτή Χαλκιδικής και Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι  δηλώσεις  του  κ. Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα σε  συνέχεια των ανεπαρκών δηλώσεων για το πετρέλαιο δείχνουν επικοινωνιακή αντίληψης της επικρατούσας δεινής κατάστασης στον πρωτογενή τομέα, αφού:

1) Για την επιστροφή μέρους του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης έχει ανακοινωθεί το ανεπαρκές ποσό των 50 εκ. ευρώ για το 2022 το οποίο όμως θα καταβληθεί το 2023 και καμία ενίσχυση δεν ανακοινώθηκε για το 2021. Η «βοήθεια», όπως την ονομάζει η κυβέρνηση, αφορά μόνο συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ αγρότες που είναι εγκατεστημένοι σε νησιά ή σε ορεινές περιοχές, όπου δε λειτουργούν συνεταιρισμοί καθώς και επιχειρήσεις παραγωγής, που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα δεν θα λάβουν ουδέποτε αυτή την βοήθεια. Επομένως το μέτρο εκτός του ότι δεν αφορά το 2021, όπου υπήρξε μεγάλη αύξηση της τιμής των καυσίμων, δεν  στηρίζει την πλειοψηφία των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα. Το ποσό που δίνεται είναι μόλις το 1/3 αυτών που έδινε το ΠΑΣΟΚ στους αγρότες.

2) Αναφορικά με την έκπτωση του φυσικού αερίου αδιαμφησβήτητα δεν αρκεί το 40% της διαφοράς της αύξησης, που δηλώθηκε ότι θα καλυφθεί, καθώς δεν επαρκεί, μιας και η πραγματική αύξηση στους λογαριασμούς ανέρχεται από τα 50 ευρώ η MWh το 2020 σε 150 ευρώ η MWh το 2021. Παρόλη την κάλυψη του 40% της διαφοράς, που ανακοινώθηκε, η τιμή του φυσικού αερίου είναι απαγορευτική για να συνεχιστεί η παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, π.χ. στα θερμοκήπια, στην πτηνοτροφία, στην κτηνοτροφία, στην μεταποίηση και στις βιοτεχνίες τροφίμων.

3) Τέλος, για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και τις τεράστιες αυξήσεις, η νέα επιπρόσθετη  κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, δεν αρκεί κι οι αγρότες δίκαια αγανακτούν, καθώς θα έχει ισχύ από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση κι οι υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών είναι από τον Απρίλιο μέχρι Αύγουστο, όπου ειδικότερα φέτος ήταν ακόμη μεγαλύτερες λόγω ξηρασίας και καύσωνα.  Επιπλέον ξεχάστηκαν από την ανακοίνωση οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, που είναι οι κύριοι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για την παροχή νερού άρδευσης στους αγρότες.

Και μέσα σε όλα αυτά δεν ειπώθηκε τίποτα για την μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, που αποτρέπουν τους παραγωγούς να παράγουν.

Για εμάς ως Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και πρέπει να εφαρμοσθεί η κάρτα ενίσχυσης ενέργειας. Το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και μόνιμα μόνο με την ενίσχυση των αγροτών και των οργανώσεων τους στην χρήση ΑΠΕ τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στην άρδευση μέσω των οργανωμένων ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.

Η νέα ανακοίνωση Μητσοτάκη δεν καλύπτει στοιχειωδώς τους αγρότες στην ίδια λογική κινούνται κι οι υπόλοιπες προεκλογικές εξαγγελίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών.


Πηγή

Leave a Reply