Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στον τ/σ OPEN και την εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ» με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη.
Η εικόνα της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αποδεικνύει ότι το πολυδιαφημιζόμενο «επιτελικό» κράτος έχει καταρρεύσει.
Στην Βόρεια Ελλάδα έχουμε διασωληνωμένους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Και μόλις χθες, είχαμε τις δηλώσεις του καθηγητή κ. Βασιλακόπουλου, που πρέπει να διερευνηθούν, ότι λάθη στην στελέχωση των μονάδων οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά θνητότητας. Είναι φανερό ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του.
Παρά τον έναν χρόνο που πέρασε, η ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ και ιδίως των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έχει μείνει στον αέρα. Δεν γίνεται να θεωρούμε ως νέες ΜΕΘ, χώρους ανάνηψης και χειρουργείων όπου προστέθηκε απλώς ένας αναπνευστήρας. Ακόμα, ενώ ακούμε διαρκώς για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού (αναφορά κ. Φωτήλα στην εκπομπή), κάθε φορά που ρωτάμε που πήγε το προσωπικό αυτό να μην παίρνουμε καμία απάντηση. Και φυσικά, όταν συζητούμε για τη διαθεσιμότητα της «αγοράς» να στελεχώσει επαρκώς με προσωπικό τα νοσοκομεία, πρέπει να δούμε σοβαρά τα οικονομικά κίνητρα για τους υγειονομικούς που σήμερα είναι επαρκή, και τα κίνητρα μοριοδότησης για τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού. Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, εμείς ταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή υπέρ της πλήρους ένταξης του ιδιωτικού τομέα στον δημόσιο σχεδιασμό. Ελπίζουμε να μην δούμε πάλι τη λογική του covid-free ιδιωτικού τομέα που είδαμε πέρσι.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, είναι κοινή ομολογία ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει αποτύχει, καθώς βρισκόμαστε μόλις λίγο πάνω από το 60% ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στο πρόβλημα. Χρειάζεται θάρρος, και είναι ώρα για δύσκολες αποφάσεις. Εμείς θέτουμε το θέμα της διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, όπως είναι τα σώματα ασφαλείας.
Όσον αφορά τους ελέγχους εφαρμογής των μέτρων, το γεγονός ότι αυτοί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν απόλυτα ανεπαρκείς, ήταν και ο βασικός λόγος για τη διαρκή ανακοίνωση νέων μέτρων, μετά την αποτυχία των παλιών. Φαίνεται πως αυτό έχει στοιχειωδώς βελτιωθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολύ σοβαρά περιθώρια.
Με το βλέμμα στραμμένο στην πραγματική οικονομία, στους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι προβληματικό ότι αυτοί έχουν επωμιστεί μόνοι τους όλο το βάρος του ελέγχου εφαρμογής των μέτρων. Πόσο μάλλον όταν σε αυτό προστίθεται μία οριζόντια πτώση της τάξεως του 30%-50% του τζίρου τους μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, και όταν από την κυβέρνηση δεν έχουμε δει ακόμα κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την οικονομική τους στήριξη.
Για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, είναι ώρα για κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις. Όχι για δημόσιες σχέσεις με βάση το πολιτικό κόστος.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');