Διάσκεψη για Λιβύη: Εκλογές και αποχώρηση μισθοφόρων στο προσχέδιο συμπερασμάτων

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της διεξαγωγής εκλογών και της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη στέλνουν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από το Παρίσι, σε μια ύστατη προσπάθεια να τερματιστούν οι ταραχές και η αστάθεια στη χώρα. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη. 

«Αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.»

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ακόμη πως η Αθήνα είναι έτοιμη να συζητήσει για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη.

Παράλληλα, εκφράστηκε η ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς και για το ότι πρώτη φορά συμμετείχε στη Διάσκεψη αλλά και για το κείμενο συμπερασμάτων.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, καλούνται όλες οι πλευρές να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα ξεκινήσουν στις 24 Δεκεμβρίου.

Επίσης, δεσμεύονται να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση το σχέδιο δράσης για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων.

Ακόμη γίνεται λόγος και για επιβολή κυρώσεων εναντίον όποιου απειλήσει την πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη. Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση στη Λιβύη, θα λογοδοτήσει και ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει την επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη. 

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο πρωθυπουργός είχε και ένα τετ α τετ με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply