Φώφη Γεννηματά: «Αγνοήστε τις παλινωδίες της Κυβέρνησης και προστατεύστε την υγεία σας»

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Τώρα είναι ώρα μάχης και δράσης και όχι για μηνύματα χαλάρωσης και εφησυχασμού

Τώρα είναι ώρα μάχης και δράσης και όχι για μηνύματα χαλάρωσης και εφησυχασμού που εξακολουθεί να δίνει η κυβέρνηση με  όλες αυτές τις αστειότητες  για το πότε θα λήξει το lockdown  και να πουλά ελπίδα που είναι στον αέρα, ενώ τους έχει ξεφύγει η πανδημία.  Ο δικός μας ρόλος, η δική μας ευθύνη είναι η χρήσιμη, τεκμηριωμένη και υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση. Αυτό κάνουμε και το ζητούμενο είναι να μας ακούσει η κυβέρνηση, να υλοποιήσει τις προτάσεις μας γιατί οι προτάσεις μας συμβάλουν στην προστασία της υγείας των πολιτών, στηρίζουν τους πιο αδύναμους, τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους που είναι τα θύματα από τις οικονομικές επιπτώσεις των περιορισμών. Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, αλλά δεν είναι ώρα τώρα να συζητήσουμε για τις ευθύνες. Είναι ώρα μάχης. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τους δικούς τους ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Γι’ αυτό φωνάζω «Αγνοήστε τις παλινωδίες της Κυβέρνησης και προστατεύστε την υγεία σας». Γιατί ξέρω ότι ο Έλληνας εκνευρίζεται και δεν  ανέχεται να ακούει άλλα να λένε την μία ημέρα και  άλλα την άλλη, να βλέπει να είναι ανοργάνωτοι, να λένε ψέματα. Είναι πρόκληση και ναι έχουν μεγάλες ευθύνες που φτάσαμε εδώ, με αυτή την ένταση, τόσο γρήγορα στο δεύτερο κύμα, ενώ ήμασταν σε καλύτερη θέση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως γι’ αυτό πρέπει να μείνουμε σπίτι μας, να νιώσουμε ασφαλείς.

Τα συνεχή «lockdown φυσαρμόνικα» θα  έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία

Πρέπει να προετοιμαστεί η πολιτεία έτσι ώστε μην πάμε σε συνεχή «lockdown φυσαρμόνικα» γιατί αυτά θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να φροντίσει ώστε να μην υπάρχει μετά  συνωστισμός στα σχολεία και στα μέσα μεταφοράς και να ελέγξουμε επιτέλους τα σύνορα και κυρίως τα χερσαία σύνορα. Ήταν καταστροφικό το άνοιγμα άνευ όρων των συνόρων, συνδέεται με αυτό που συμβαίνει στη βόρειο Ελλάδα άρα χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία για  να μην ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο. 

Δεν αρκεί η επίταξη έπρεπε να υπάρχει σχέδιο και προετοιμασία, το προσωπικό έπρεπε να έχει εκπαιδευτεί ήδη

Χρειάζεται σοβαρή οργάνωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν άνοιξαν καινούργια κρεβάτια παρά μονάχα οι δωρεές της Βουλής και αυτές λειτουργούν με αποσπασμένους από άλλα νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν εξαιτίας αυτής της μετακίνησης προσωπικού. Το ίδιο έγινε στη Θεσσαλονίκη. Μιλούσαμε από το Μάρτιο για επίταξη και κεντρικό συντονισμό από την Κυβέρνηση των ιδιωτικών κλινικών και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Δεν αρκεί η επίταξη έπρεπε να γίνει προετοιμασία. Έπρεπε να έχει ήδη εκπαιδευτεί το προσωπικό. Να υπάρχουν  τα κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας και αυτά να λειτουργούν με επισκέψεις στα σπίτια με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα με ευθύνη των περιφερειών για να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση. Δεν γίνεται να περιμένουν σήμερα στις ουρές έξω από τα επείγοντα για να κάνουν το τεστ, επειδή δεν έχουν τα χρήματα να πάνε στους ιδιώτες, οι οποίοι  αισχροκερδούν στη σκιά της πανδημίας με την ανοχή της Κυβέρνησης. Πρέπει να μονιμοποιηθούν τώρα οι επικουρικοί στο σύστημα υγείας γιατί αν λήξουν οι συμβάσεις θα τους χάσουμε. Και βεβαίως να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι άνθρωποι  που δίνουν τη μάχη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να  δοθεί  δώρο των Χριστουγέννων. Πολλά  μπράβο στις νοσηλεύτριες που ξεσπιτώθηκαν και πάνε όπου έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης. Δεν αρκούν όμως μόνο τα μπράβο και τα συγχαρητήρια. Εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε την Κυβέρνηση να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για το ΕΣΥ. 

Εξάμηνη αναστολή των υποχρεώσεων για τους ανθρώπους που πλήττονται  και να ανοίξει η συζήτηση για κούρεμα και βιώσιμες ρυθμίσεις 

Να αυξηθεί κατ’ αρχάς η επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν αρκεί το 1,7 για την τέταρτη και πέμπτη δόση. Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι και σωστά αυξήθηκαν αλλά δεν αυξήθηκε το ποσό. Εμείς λέμε ότι πρέπει να φτάσει στα 4 δις. Ζητά η Κυβέρνηση αντίστροφα 4 δις μέχρι το τέλος του χρόνου από τους επαγγελματίες για φόρους και για τέλη κυκλοφορίας. Λέμε σε κάποιον που παίρνει 534 ευρώ να δώσει 120 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας για ένα αυτοκίνητο αξίας 1000 ευρώ. Είναι δυνατόν που θα τα βρουν να τα δώσουν; Πρέπει να γίνει αναστολή των υποχρεώσεων για τους ανθρώπους που πλήττονται και να ανοίξει η συζήτηση για κούρεμα υποχρεώσεων και για βιώσιμες ρυθμίσεις. Όταν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις πρέπει να δοθεί 100% η επιδότηση του κράτους για τις ασφαλιστικές εισφορές για να μην έχουμε εκτίναξη της ανεργίας και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να στηριχθούν. Και βεβαίως οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή δεν μπορούν να ζουν με τα 534 ευρώ. Τα 800 που λέει η Κυβέρνηση δεν ισχύουν. Είναι 640 στην πραγματικότητα για το Νοέμβριο. Να επιδοτηθεί το 100% του μισθού τους με όριο τα 1000 ευρώ. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στο διάγγελμά του να λέει ότι έχει να διαθέσει γι’ αυτή την κατάσταση 37 δις ευρώ που προέρχονται από υπερφορολόγηση του Τσίπρα στη μεσαία τάξη τα προηγούμενα χρόνια και 16 δις από τον υπερδανεισμό που έκανε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστρέψουν στον ελληνικό λαό τώρα, για να μην βρεθούμε μπροστά σε ερείπια. Θα είναι δύσκολη μετά η ανάπτυξη της οικονομίας, μεγάλο το κόστος, μεγάλο το βάρος. Τώρα θα πρέπει να στηριχθούν οι άνθρωποι που το έχουν ανάγκη. Το Κίνημα Αλλαγής έχει επεξεργασμένες προτάσεις για το πως πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία, τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και βεβαίως το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κατέθεσα προ ημερών, επίσημα στη Βουλή για να καταχωρηθούν στα πρακτικά, το σύνολο των προτάσεων μας. Είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε και είναι καλό να ξέρουν όλοι τις θέσεις και τις προτάσεις για όλα τα κόμματα.

Μεγάλη ελπίδα το εμβόλιο όμως, πρέπει να αντέξουμε μέχρι τότε

Είναι μεγάλη ελπίδα η εξέλιξη για το εμβόλιο. Εμείς, όμως, πρέπει να αντέξουμε μέχρι τότε. Έχουμε δώσει τις προτάσεις μας στην Κυβέρνηση για το πώς πρέπει να οργανωθούν οι εμβολιασμοί όταν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και το κυριότερο είναι η διαφάνεια, να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους πολίτες και να ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει. Προέχει όμως  να φτάσουμε, να αντέξουμε μέχρι να έχουμε το εμβόλιο, να έχουμε τα λιγότερα θύματα. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Και πια δεν αφορά μόνο μεγάλους ανθρώπους. Είναι νέα παιδιά διασωληνωμένα.  

Να οργανωθεί, επιτέλους,  το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση

Τα παιδιά μας είναι εθνική υπόθεση να συνεχίσουν να έχουν την εκπαίδευση που τους αξίζει. Μόνο στο Δήμο Πύργου 500 παιδιά είναι χωρίς tablets και σύνδεση internet. Να οργανωθεί το Υπουργείο επιτέλους όχι άλλη αλαζονεία και αυταρχισμός. Δουλειά χρειάζεται και σχέδιο, κεντρικός συντονισμός  όχι  άλλα μεγάλα λόγια για την κυβέρνηση. 


Πηγή