Παναγιώτης Βλάχος: «Επιτελικό κράτος για τη Ν.Δ. σημαίνει συγκεντρωτισμός»

Συνέντευξη Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας Κινήματος Αλλαγής, στο site «thesocialist.gr»:

  • Η Ελλάδα μετρά τις πληγές της μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές που επί δέκα μέρες έκαναν στάχτη δασικές εκτάσεις, σπίτια, ζωές, όνειρα. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός; Λειτούργησε το επιτελικό κράτος τελικά; 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από το 2007 μέχρι σήμερα. Σχέδον ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν, ξεσπιτώθηκαν εκατοντάδες πολίτες, χάθηκαν περιουσίες, υποδομές, επιχειρήσεις.

Με στόμφο οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν τον Ιούνιο ότι έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Πάνω στα καμένα άρχισαν να αλληλοσυγχαίρονται, ακολούθησε μια προσχηματική συγγνώμη του Πρωθυπουργού, καμία ανάληψη ευθύνης και ένας ανασχηματισμός των παροικούντων στο Μαξίμου.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της χώρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μεταξύ άλλων μίλησε για “κλιματική κρίση”, πως θα σχολιάζατε αυτή την δήλωση του; 

Όπως έγραψε εύστοχα η Greenpeace, η κλιματική κρίση συνέβαινε όταν αυτοί “χάζευαν”. Δεν είναι δικαιολογία ούτε συγχωροχάρτι για τα κενά στην πολιτική προστασία, στην αντιπυρική προετοιμασία, τους ελλιπείς καθαρισμούς.

Είναι πρόκληση να μιλά για κλιματική κρίση η ΝΔ, που ευθύνεται για την πύρινη καταστροφή του 2007, που άνοιξε την όρεξη των μεγάλων συμφερόντων με την αντι-περιβαλλοντική της νομοθεσία, που χλεύαζε το ΠΑΣΟΚ όταν επί Παπανδρέου βάζαμε μπρος την “πράσινη ανάπτυξη”, που ακόμη και στην πρόσφατη πρόταση μας για μια νέα κλιματική νομοθεσία ειπε ναι στον διάλογο, αλλά στη Βουλή προτίμησε να κοκορομαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οχετό των τρολ του Διαδικτύου. Αν τα πιστεύει όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης, ας επανέλθει στις προτάσεις μας. Είναι εκεί και τον περιμένουν. 

  • “Πρόωρες εθνικές εκλογές δεν συζητάμε, θα εξαντληθεί η τετραετία” , αυτό σημαίνει πως οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, προχωρά ως έχει; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; 

Δεν θα έπαιρνα τοις μετρητοίς όσα αναφέρει ο Πρωθυπουργός. Η συγκυρία είναι ρευστή και τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα.

Σημασία τώρα έχει η βοήθεια στους πυρόπληκτους, να ξαναφυτρώσει η ζωή στα καμμένα και να προστατευθεί η υγεία, η κοινωνική και οικονομική ζωή από την πανδημία.

Σε ό,τι μας αφορά δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τον προγραμματισμό. Σύντομα θα ξέρουμε την ημερομηνία που θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να θέσει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή Προέδρου από τη βάση και στη συνέχεια για τη διεξαγωγή συνεδρίου. 

  • Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, ποιο είναι, κατά την γνώμη σας, το διακυβευμα για την επόμενη ημέρα;  

Ένα είναι το διακύβευμα: η εκλογή αρχηγού να αγκαλιαστεί από περισσότερους πολίτες από το 2017, να είναι μια πραγματική γιορτή δημοκρατίας και μια ουσιαστική επανεκκίνηση για την παράταξη, που θα της δώσει δύναμη να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.

Το επόμενο βήμα είναι να εκφράσουμε την προσδοκία και την ελπίδα για μια ανθρώπινη, δίκαιη και ευημερούσα Ελλάδα, που σιγοκαίει ακόμη μέσα στην ψυχή της ταλαιπωρημένης ελληνικής κοινωνίας. 

  • Σε δημοσιεύματα, το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται ως το πολιτικό κόμμα που φέρεται να ανεβάζει τα ποσοστά του, είναι αυτό μια δικαίωση για τον τρόπο που ο τομέας επικοινωνίας χειρίστηκε όλα τα φλέγοντα ζητήματα; 

Η δικαίωση έρχεται στην κάλπη, την κοινή πορεία αλλαγής με τους πολίτες.

Η δουλειά είναι πάντα συλλογική, εμπνέεται και καθοδηγείται από την ηγεσία, τα όργανα, τα στελέχη, τα μέλη του Κινήματος.

Αυτοί κράτησαν την παράταξη όρθια, αυτοί μας εμπνέουν με την αγάπη και τη στήριξή τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Αυτοί θα ξανακάνουν το κίνημα πρωταγωνιστή. 

  • Ο κορονοϊός είναι εδώ. Πρόσφατα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με παρέμβαση της έκανε λόγο για νέα μέτρα, κρίνετε πως υπάρχει ενδεχόμενο για νέο λοκνταουν; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την κοινωνία;

Αν ταξιδέψατε ή ρωτήσατε γνωστούς σας, θα είδατε ή θα σας είπαν ότι τα μέτρα τηρούνται προσχηματικά σε αρκετα πλοία, προορισμούς και χώρους εστίασης ή διασκέδασης. Ιδιαίτερα εκεί που δεν υπάρχουν επαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, που θα αρχίσει και η επιστροφή από τις θερινές διακοπές, χρειάζεται ένα νέο σχέδιο από την Κυβέρνηση, με καλύτερη οργάνωση του ΕΣΥ, κινητά συνεργεία εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές, αυστηρότεροι έλεγχοι στις τουριστικές, αυστηρότητα στην προστασία μονάδων υγείας και κοινωνικών δομών.

Και φυσικά νέα εκστρατεία ενημέρωσης.

Εμείς δώσαμε το παράδειγμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με την καμπάνια “Εμβολιαζόμαστε γιατί Νοιαζόμαστε”. Καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα να ενθαρρύνουν τους διστακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν. 

  • Δεν γίνεται να μην ζητήσω σχόλιο για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ιδίως μετά τις δηλώσεις της κυρίας Γεννηματά που ζητά την παραίτηση του ίδιου όσο και του κύριου Χαρδαλιά: “Και επιτελικός, και πυροσβέστης”.. 

Σε ένα τέτοιο υπουργείο τα έργα μιλάνε περισσότερο από τα λόγια. Ας αφήσουν την ποίηση στους ποιητές και το πεδίο στους πυροσβέστες.


Πηγή

Leave a Reply