Άρθρο του Μιχάλη Κατρίνη, Βουλευτή Ηλείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «Documento»:
‘’Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, υπάρχουν διατάξεις που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ και τις οποίες τώρα θα καταψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής ως αναξιόπιστη αντιπολίτευση’’ είπε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος θεωρεί ότι με αυτή την επιχειρηματολογία θα μας εγκλωβίσει πολιτικά, εστιάζοντας, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, στο δέντρο, αγνοώντας τελείως το δάσος!
Αποκρύπτει φυσικά, ότι σύμφωνα με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας έπρεπε να γίνεται με συλλογική σύμβαση εργασίας και όχι με ατομικές συμβάσεις, όπως προτείνουν στη Νέα Δημοκρατία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Έχω αναφέρει πολλάκις, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά, ως δούρειο ίππο, κάποιες όντως σωστές διατάξεις, όπως η προστασία από τη σεξουαλική παρενόχληση, για να δικαιολογήσει συνολικά ένα προχειρογραμμένο νομοσχέδιο γεμάτο παραθυράκια και ασάφειες. Ασάφειες που νομοτελειακά θα οδηγήσουν στην απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφήνοντας τους εργαζομένους χωρίς κανένα, απολύτως, δίχτυ προστασίας.
Η συνθηματολογία του υπουργού περί ιερού δικαιώματος στην εργασία και τα ευχολόγια για συναίνεση εργοδότη-εργαζομένου περί διευθέτησης του ωραρίου, επιτείνουν ακόμη περισσότερο την ανησυχία ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αντί να οριοθετεί τις ολοένα μεταβαλλόμενες εργασιακές ανάγκες, δημιουργεί ένα κλίμα απόλυτης απελευθέρωσης ωραρίων και τρόπου εργασίας, η οποία θα προκαλέσει νέα συμπίεση μισθών, υπό το φόβο της απόλυσης ή της μη εύρεσης εργασίας.
Τα παραδείγματα «καλών πρακτικών», άλλων ευρωπαϊκών χωρών γίνεται από την κυβέρνηση μόνο κατά το δοκούν, χωρίς καμία αίσθηση της ελληνικής εργασιακής πραγματικότητας. Πως είναι δυνατόν να συγκρίνεται μια εταιρία στη Φινλανδία, η οποία έχει παιδικό σταθμό στις εγκαταστάσεις της, εστιατόριο για τους υπαλλήλους με δυνατότητα lunch break μιας ώρας, μισθούς και bonus που φαντάζουν εξωπραγματικοί και οργανωμένα τμήματα HR που προστατεύουν και καθοδηγούν το προσωπικό, με την ελληνική πραγματικότητα μιας μικρής εταιρίας που στεγάζεται σε ένα διαμέρισμα, στο ημιυπόγειο μιας πολυκατοικίας, με το πιο αργό internet στην Ευρώπη, χωρίς καν ένα υποτυπώδες κουζινάκι για τους εργαζομένους; Μια απλή περιήγηση στα sites εύρεσης εργασίας δείχνει ότι πολλές εταιρίες «διαφημίζουν» ότι παρέχουν δωρεάν καφέ και σνακ ως παροχή, ώστε να διαχωρίσουν εαυτόν από τους μη παρέχοντες τα βασικά!
Αν ο κ.Χατζηδάκης ζούσε έστω και στο ελάχιστο την πραγματικότητα στη χώρα μας, θα γνώριζε ότι υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες επιχειρήσεις, ενώ παραδείγματα σαν αυτό της Φινλανδίας, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και προσπαθεί να μας πείσει ο υπουργός, ότι ο «κακοπροαίρετος» εργοδότης, ο οποίος θεωρεί πολυτέλεια για τον εργαζόμενο να έχει έστω και μισή ώρα διάλλειμα, εκτός του γραφείου του, αυτός ο ίδιος εργοδότης θα «συζητήσει» επι ίσοις όροις με τον εργαζόμενο για τη διευθέτηση του ωραρίου του, τις υπερωρίες και τα ρεπό του.
Πριν, λοιπόν, από οποιαδήποτε συζήτηση περί οριζόντιας διευθέτησης ωραρίου, χωρίς κανένα διαχωρισμό από την κυβέρνηση των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών ανά κλάδο και ανά είδος, χρειάζεται μια συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας, για τους όρους στέγασης, τις παροχές, τους μισθούς, τη φορολογία και τα κίνητρα για τους «καλούς» εργοδότες.
Γιατί κύριε Χατζηδάκη, καλό το τυράκι, αλλά από πίσω κρύβεται η φάκα… Και όπως έχουν αποδείξει οι πραγματικά «καλές πρακτικές» επιτυχημένων εταιριών, με τεχνάσματα δεν έρχονται ούτε οι επενδύσεις, ούτε η ανάπτυξη, ούτε η μακροπρόθεσμη κερδοφορία. Μόνο οι καιροσκόποι και οι τυχοδιώκτες ευνοούνται, εκτός αν απευθύνεστε σε αυτούς!
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');