Φώφη Γεννηματά: «Να μην παραμένουν στην πρώτη γραμμή όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν»

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV και στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη:

Σημεία

  • Εκθεμελιώνεται το εργατικό δίκαιο. Μας γυρίζουν στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, ενώ ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε σήμερα εργαζόμενος πρέπει να νιώθει ασφαλής περισσότερο από ποτέ.
  • Άμεση ήταν η αντίδραση, με πολύ σκληρή ανακοίνωση, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όταν τους ενημέρωσα για τις ρυθμίσεις της Κυβέρνησης.
  • Εμείς δεν έχουμε σχέση με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Όταν είναι κάτι θετικό το ψηφίζουμε. Προφανώς θα ψηφίσουμε τις θετικές ρυθμίσεις που είναι ευρωπαϊκές οδηγίες και τις οποίες διεκδικούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό που καθυστερούσε να τις φέρει η κυβέρνηση για κύρωση. Αυτές όμως δεν μπορούν να κρύψουν την επιδίωξη της κυβέρνησης να αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος του κάθε ασύδοτου εργοδότη.
  • Θα νιώσουμε, πολύ πιο ασφαλείς αν εκτός από την ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση, δούμε αποτελέσματα στους ρυθμούς εμβολιασμού. Ιδιαίτερα στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά, στους υγειονομικούς, που δεν μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή και να είναι ανεμβολίαστοι, αλλά και στις τουριστικές περιοχές για να μην έχουμε τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς
  • Με θετική εισήγηση από την επιτροπή Βιοηθικής και των συνταγματολόγων – γιατί δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς και αξιόπιστες απαντήσεις – λέμε ξεκάθαρα ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς. Να μην παραμένουν στην πρώτη γραμμή άνθρωποι που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.
  • Εμείς συμφωνούμε να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμούς και διευκολύνσεις. Όμως όλα αυτά που έχουν ακουστεί από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν είναι σοβαρά. Πετάγονται, εκτοξεύονται πυροτεχνήματα και την επόμενη ημέρα τα διαψεύδουν οι ίδιοι. Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή.
  • Με τις κατάλληλες συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούμε να χαράξουμε μία στρατηγική, για ένα νέο Ελσίνκι. Αντί να παρακολουθούμε να διεκδικεί η Τουρκία ένα – ένα τα θέματα της θετικής για την ίδια ατζέντας, να ζητήσουμε να συζητηθούν πακέτο, διεκδικώντας και εμείς από τη μεριά μας παράλληλα συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Τουρκίας

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Πιστεύετε ότι καλώς χαλάρωσαν τα μέτρα για την πανδημία ή κινδυνεύουμε από αυτή τη χαλάρωση;

Είναι φανερό ότι τα μέτρα χαλάρωσαν γιατί εξαντλήθηκε η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας και η αντοχή της οικονομίας από τις επιλογές της Κυβέρνησης. Από τον τρόπο που διαχειρίστηκε μέχρι τώρα τα πράγματα και από το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, που δυστυχώς δεν είχε τα αποτελέσματα που όλοι περιμέναμε. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να αυξήσουμε το ρυθμό των εμβολιασμών. Για να νιώθουμε όλοι πιο ασφαλείς. Γιατί δυστυχώς είμαστε ακόμα σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Στην πρώτη δόση είμαστε στην 21η θέση στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βάρος πρέπει να πέσει από τη μεριά της Κυβέρνησης στο να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι πρέπει να εμβολιαστεί. Δεν γίνεται να ελπίζουμε μόνο στο καλοκαίρι και στις καλύτερες καιρικές συνθήκες, γιατί σε αυτό οφείλεται η ύφεση και το ζήσαμε και πέρσι το καλοκαίρι. Πέρσι το καλοκαίρι δεν είχαμε σχεδόν καθόλου κρούσματα και από τα λάθη της κυβέρνησης βρεθήκαμε σε αυτή την ένταση που είχε το δεύτερο κύμα στη Βόρειο Ελλάδα με χιλιάδες θανάτους. Είμαστε από το Φεβρουάριο στις 20 χώρες με τους περισσότερους θανάτους ανά αναλογία κατοίκων. Θα νιώσουμε λοιπόν, πολύ πιο ασφαλείς αν εκτός από την ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση, δούμε αποτελέσματα στους ρυθμούς εμβολιασμού. Ιδιαίτερα στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά, στους υγειονομικούς, που δεν μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή και να είναι ανεμβολίαστοι, αλλά και στις τουριστικές περιοχές για να μην έχουμε τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς.

Θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικός ο  εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και για άλλες κατηγορίες όπως οι εκπαιδευτικοί. Θα ψηφίσετε έναν τέτοιο νόμο; 

Εδώ και πολλούς μήνες έχω πει ότι δεν καταλαβαίνω γιατί περιμένει ο κ. Μητσοτάκης να ασχοληθεί με το θέμα το Σεπτέμβριο. Αν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός – γιατί οι συνταγματολόγοι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και θα θέλαμε μία αξιόπιστη απάντηση σε αυτό το θέμα – προφανώς θα θέλαμε οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί να εμβολιάζονται όλοι. Αν δεν μπορούν, να μην είναι στην πρώτη γραμμή άνθρωποι που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Αυτό έπρεπε να το έχει αποφασίσει η κυβέρνηση χθες. Όπως έπρεπε να δώσει προτεραιότητά στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών πριν κλείσουν τα σχολεία. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί εμβολιαστήκαν όταν ήρθε η σειρά τους με βάση την ηλικία και όχι γιατί έπρεπε να μπουν στην τάξη. Δεν έκαναν τίποτα να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία με ασφάλεια. Για ενάμιση χρόνο λειτουργούν με συνωστισμό, χωρίς εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς κατά προτεραιότητα. Το θέμα είναι να μην ξανανοίξουν έτσι.

Αν η απάντηση της επιτροπής βιοηθικής είναι θετική για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και έρθει και νωρίτερα στη Βουλή το θέμα, εσείς θα το ψηφίσετε;

Με θετική απάντηση από την επιτροπή, η θέση μας είναι ξεκάθαρο ναι. Διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ανθρώπους που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα νοσοκομεία, οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν και κανείς δεν δικαιούται να τους βάζει σε κίνδυνο. Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και να λειτουργήσουν, δεν μπορεί να διευρυνθούν άλλο οι ανισότητες και δεν μπορεί το μαθησιακό κενό να γίνει μαθησιακό έλλειμμα για μία ολόκληρη γενιά και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Κατά προτεραιότητα λοιπόν πιστεύουμε ότι εμβολιασμός είναι μία ελπίδα ρεαλιστική για όλους μας.

Είστε υπέρ να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμούς και να υποστούν ποινές οι μη εμβολιασμένοι;

Εμείς συμφωνούμε να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμούς και διευκολύνσεις. Εξάλλου ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για το πιστοποιητικό εμβολιασμένων για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως όλα αυτά που έχουν ακουστεί από την πλευρά της Κυβέρνησης για κυρώσεις στους μη εμβολιασμένους, δεν είναι σοβαρά. Τη μία μέρα τα λέει ο ένας υπουργός και μετά τα διαψεύδει η κυβερνητική εκπρόσωπος. Επιτέλους ας παρουσιάσουν μία σοβαρή πρόταση και εμείς είμαστε εδώ να πάμε στη Βουλή να τη συζητήσουμε. Αλλά δεν έχει ακουστεί κάτι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, δεν υπάρχει ένα σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Πετάγονται, εκτοξεύονται πυροτεχνήματα και την επόμενη ημέρα τα διαψεύδουν οι ίδιοι.  Δε είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή. 

Δεν είστε αρνητικοί για αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν να μετακινηθούν σε κάποια άλλη θέση; 

Από την πρώτη στιγμή είπαμε όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν δεν πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για να μην έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και να θέτουν σε κίνδυνο συνανθρώπους μας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το ζήτημα των μεταλλάξεων. Όσο υπάρχει μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων, αντιμετωπίζουμε όλοι τον κίνδυνο των μεταλλάξεων. Θα πρέπει η κυβέρνηση υπεύθυνα να παρουσιάσει μία συγκεκριμένη πρόταση, ένα σχέδιο και όχι μόνο να διαχειρίζεται την πανδημία σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αρκετά πια. 

Σας ανησυχεί από το Σεπτέμβριο να έχουμε τέταρτο κύμα;

Ακούω τους ειδικούς που ανησυχούν και λένε δημόσια την ανησυχία τους. Εμείς δεν είμαστε ειδικοί και δεν θέλω να παραστήσω  το λοιμωξιολόγο, ούτε τον επιδημιολόγο. Παρακολουθώ όλα αυτά που συζητιούνται δημόσια. Αυτό που έχουμε κάνει από την μεριά μας ως Κίνημα Αλλαγής είναι υπεύθυνα να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να θωρακίσουμε την χώρα, να είμαστε ένας ασφαλής προορισμός, να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία. Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα, με απόλυτη υπευθυνότητα απέναντι στην αγωνία του ελληνικού λαού.

Σε σχέση με το ΕΣΥ που έχετε άμεση σχέση, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προσλήψεις και αναδιάρθρωσή του. Σας ικανοποιούν όλα αυτά;

Προσέλαβε 400 γιατρούς και περίπου 3.500 επικουρικούς και όταν ρωτήσαμε που πήγαν, σε ποιες υπηρεσίες, δεν πήραμε καμία απάντηση. Κανείς δεν πήγε στην πρώτη γραμμή. Ρουσφέτια έγιναν. Έπρεπε να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Έπρεπε να γίνουν μονάδες εντατικής θεραπείας μόνιμες και όχι απλές μετατροπές. Ήταν λάθος που οριζόντια δεν λειτουργούσαν τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά καρκινοπαθών, νεφροπαθών, διαβητικών να μην έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα. Ήταν λάθος που κρατήθηκε ο ιδιωτικός τομέας της υγείας Covid Free. Δεν δέχτηκαν κανένα περιστατικό για Covid. Το μεγάλο πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας στο επόμενο διάστημα είναι ότι δεν έχουν προστατευτεί οι γιατροί του συστήματος υγείας, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, για την αστική ευθύνη, που μπορεί να έχουν απέναντι στον οποιοδήποτε μπορεί να κινηθεί εναντίον τους. Σε αντίθεση με τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μία επιτροπή που έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Καταλαβαίνετε τη μεγάλη διαφορά και το βάρος που σηκώνουν οι γιατροί που είναι στην πρώτη γραμμή.  

Ακούσαμε νωρίτερα τον κ. Χατζηδάκη για το εργασιακό και την ψηφιακή κάρτα. Εσείς τι λέτε;

Όταν εμείς φέραμε την ψηφιακή κάρτα το 2010, γιατί είναι νόμος ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χατζηδάκης και η ΝΔ δεν τον ψήφισαν. Και μετά δεν την εφάρμοσαν. Τώρα έρχεται και λέει ότι θα την εφαρμόσει πιλοτικά.

Δεν είναι κακό αυτό;

Το να αλλάζουν θέση…

Κάτι καλό που δημιουργήσατε εσείς να το υλοποιήσουν.

Πρώτον δεν το παραδέχονται και δεύτερον λένε ότι δεν θα την υλοποιήσουν, παρά μόνο πιλοτικά. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν θα υλοποιηθεί σε πλήρη έκταση η ψηφιακή κάρτα, που θα μπορούσε να είναι μία ασφαλιστική δικλείδα για να προστατευθεί ο εργαζόμενος απέναντι σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις που φέρνει η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το 2022 θα είναι σε πλήρη εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα.

Περιμένουμε, θα το δούμε, γιατί έχουμε ακούσει πολλές φορές από τη Νέα Δημοκρατία ότι θα επιταχύνει και την υπόθεση των συντάξεων που δεν έχουν δοθεί και δύο χρόνια τώρα μόνο αυξάνονται οι συντάξεις που καθυστερούν να δοθούν  στους συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν και δεν είχαν καμία στήριξη σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Από λόγια έχουμε χορτάσει. Στην πράξη, όμως, δεν στηρίζονται οι αδύναμοι, δεν στηρίζονται οι συνταξιούχοι, δεν στηρίζονται οι εργαζόμενοι. Είναι στο έλεος κάθε ασύδοτου εργοδότη. Εκθεμελιώνεται το εργατικό δίκαιο. Μας γυρίζουν στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Το θεωρώ αδιανόητο για την εποχή που ζούμε σήμερα. Θα έπρεπε ο εργαζόμενος να νιώθει ασφαλής περισσότερο από ποτέ. Αυτή ήταν και  η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όταν τους ενημέρωσα για τις ρυθμίσεις αυτής της Κυβέρνησης. Έβγαλαν αμέσως ανακοίνωση.

Ο κ. Χατζηδάκης μας είπε ότι σε σοσιαλιστικές κυβερνήσεις όπως της Ισπανίας εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα…

Με τελείως διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, με άλλο παραγωγικό μοντέλο και διαφορετικό συνολικό πλαίσιο. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αντέδρασε με τοποθέτησή του απέναντι στις ρυθμίσεις της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι σε αυτή τη φάση ιδιαίτερα, ο εργαζόμενος πρέπει να νιώθει ασφαλής για να είναι και πιο παραγωγικός.

Ο κ. Χατζηδάκης μας είπε ότι η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και κατ’ άρθρο. Εσείς σκοπεύετε να ψηφίσετε κάποια άρθρα, όπως των γονικών αδειών και για τους διανομείς;

Ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι εμείς δεν έχουμε σχέση με το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Όταν είναι κάτι θετικό το ψηφίζουμε. Είναι αδιανόητα να μην ψηφίσουμε ευρωπαϊκές οδηγίες, τις οποίες διεκδικούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό να τις φέρει η χώρα μας για να τις κυρώσει. Επομένως θα τις ψηφίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι επειδή κρύβεται η Κυβέρνηση πίσω από την κύρωση υποχρεωτικών οδηγιών, θα μπορεί να ξεθεμελιώσει το εργατικό δίκαιο. Να αφήσουν τους εργαζόμενους στο έλεος του κάθε ασύδοτου εργοδότη. Εγώ πιστεύω ότι η  κυβέρνηση εξοφλεί γραμμάτια. Δεσμεύσεις που είχε αναλάβει από την προεκλογική περίοδο. Είχαμε  τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για όλα αυτά σε γενικές συνελεύσεις του ΣΕΒ.

Εννοείται ότι υπήρχαν προσυμφωνημένα πράγματα μεταξύ της κυβέρνησης και κάποιων ιδιωτών και τώρα υλοποιούνται. Υπήρχαν κάποιες συμφωνίες;

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό εννοώ. Είναι πάρα πολύ μελετημένες όλες οι κινήσεις.

Αφαιρείται η υποχρέωση συλλογικών συμβάσεων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη καταργείται το οκτάωρο και κανένας εργαζόμενος δε θα έχει τη δύναμη να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη και να επιβάλει αυτό που θέλει εκείνος. Το δεύτερο είναι ότι απελευθερώνονται στην πραγματικότητα οι απολύσεις και διώκονται οι συνδικαλιστές. Ποιο είναι το μήνυμα; Ότι είναι δώρο άδωρον να αντιδράσεις. Και αν μάλιστα δεν είσαι αρεστός θα απολυθείς στη συνέχεια γιατί απελευθερώνονται οι απολύσεις και δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης. Απλώς ο εργοδότης πληρώνει ένα πρόστιμο. Από την άλλη πλευρά υπονομεύονται εντελώς οι μηχανισμοί ελέγχου. Η Επιθεώρηση Εργασίας φεύγει από τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας. Κάθε επιτελικό κράτος πρέπει να βάζει κανόνες και να ελέγχει αν αυτοί οι κανόνες εφαρμόζονται. Θα κάνει ο Υπουργός το Πόντιο Πιλάτο, που σημαίνει ότι το μήνυμα προς τον εργαζόμενο είναι μην περιμένεις να έχεις καμία προστασία από το κράτος. Δεν θα την έχεις. Είναι λοιπόν ένα πλαίσιο που διαμορφώνεται, ένα ξεκάθαρο πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων, που αφήνει εντελώς ακάλυπτο τον εργαζόμενο και κάνει την ασυδοσία καθημερινότητα στην αγορά εργασίας.

Γιατί το έκανε αυτό η Κυβέρνηση;

Είναι ολοφάνερο ότι σε όλες τις πολιτικές της η Νέα Δημοκρατία είναι η παλαιά Νέα Δημοκρατία της δεκαετίας του 90. Είναι κρίμα για τη χώρα. Είναι φανερό ότι εξυπηρετεί μία ελίτ επιχειρηματική και κομματική και ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση δρομολογεί τα πράγματα για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης Χωρίς κανένα διάλογο με την αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, τις περιφέρειες της χώρας, χωρίς να ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικές ανάγκες της χώρας και χωρίς κανένα σχέδιο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Να πάμε στα εθνικά, έχουμε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Τι περιμένετε; 

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, περισσότερο από ένα χρόνο ζητούσα να συζητήσουμε οι πολιτικοί αρχηγοί για να χαράξουμε μία εθνική στρατηγική, η οποία θα αντιμετωπίζει τη νέα αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και την προκλητικότητά της. Δυστυχώς με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη αυτό δεν έγινε. Η χώρα πορεύεται χωρίς εθνική στρατηγική. Βλέπουμε απροετοίμαστες συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν, οι οποίες ποτέ δεν έφεραν τα αποτελέσματα που θα θέλαμε και επί κ. Τσίπρα και επί κ. Μητσοτάκη. Το χειρότερο είναι ότι έχουμε τις συζητήσεις για τη θετική ατζέντα μέτρων για την Τουρκία χωρίς να υπάρχει από την πλευρά της Ελλάδας μία στρατηγική να διεκδικήσουμε μία νέα σχέση με την Τουρκία που δεν θα έχει μόνο θετικές ρυθμίσεις γι’ αυτή τη χώρα, αλλά και συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Τολμώ να πω ότι θα μπορούσαμε να χαράξουμε μία στρατηγική αν είχαμε προετοιμαστεί με τις κατάλληλες συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για ένα νέο Ελσίνκι. Γιατί  η Τουρκία αυτή τη στιγμή ζητά να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε , να αλλάξει το καθεστώς για τη βίζα, να πάρει περισσότερα χρήματα και να αναθεωρηθεί υπέρ της το σύστημα για το μεταναστευτικό χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση απέναντί μας για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, για αναγνώριση των συνθηκών του Δικαίου της θάλασσας χωρίς να δέχονται να αφήσουν στην άκρη το casus belli. 

Είναι ανισοβαρές για μας;

Βεβαίως είναι ανισοβαρές. Θα μπορούσαμε λοιπόν αντί να διεκδικεί η Τουρκία ένα, ένα τα θέματα αυτά, να ζητήσουμε να συζητηθούν πακέτο τα τέσσερα θέματα, διεκδικώντας και εμείς από τη μεριά μας παράλληλα συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Τουρκίας και απέναντι στη χώρα μας και τον σεβασμό των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δυστυχώς με επιλογή του κ. Μητσοτάκη δεν γίνεται ούτε αυτό.

Να πάμε στα του κόμματός σας. Τι κινήσεις σκοπεύετε να κάνετε για το Κίνημα Αλλαγής;

Διπλασιάσαμε τα ποσοστά μας και ο στόχος μας είναι να το πετύχουμε ξανά. Έχουμε χαράξει μία αυτόνομη πορεία. Μπορούμε να διεκδικήσουμε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο και έχουμε αφήγημα για τη χώρα. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε ένα αφήγημα, προοδευτικό και σύγχρονο απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα, τη συντηρητική οπισθοδρόμηση της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και μπορεί τα πράγματα στην πολιτική να είναι παγωμένα γιατί ο κορωνοϊός μας υποχρεώνει να ασχολούμαστε με την πανδημία. Όμως, είναι θέμα χρόνου κάθε ελληνική οικογένεια να έρθει αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τις επιπτώσεις της πανδημίας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην σκιά της πανδημίας ξεδιπλώνει μία συντηρητική και οπισθοδρομική πολιτική. Εμείς αντιτάσσουμε απέναντι σε αυτή την πολιτική το «πράσινο» κοινωνικό συμβόλαιο που έχει στο επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, με παραγωγή στον τόπο μας, με εξαγωγές, με επενδύσεις που έχουν προστιθέμενη αξία. Γιατί μόνο έτσι δημιουργούμε θέσεις εργασίας, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να κρατήσουμε τη νέα γενιά στον τόπο μας.


Πηγή

Leave a Reply