Ζέφη Δημαδάμα: «Απροετοίμαστη η κυβέρνηση και στην επανεκκίνηση της εστίασης»

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην εφημερίδα «Kontra News»:

Η πανδημία συνεχίζει να “δείχνει” τα δόντια της, ενώ μια σειρά αστοχιών της κυβέρνησης επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε.

Το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε πολλαπλώς τα λάθη που έγιναν και ταυτόχρονα, χωρίς λαϊκισμό, πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπιση του Covid19 και των συνεπειών του σε υγεία, οικονομία και κοινωνία.

Δυστυχώς η κυβέρνηση επιμένει στην υιοθέτηση επικοινωνιακών μεθόδων και αδυνατεί να καταλάβει ότι η κρίση του κορωνοιου δεν αντιμετωπίζεται με όρους “διαφημιστικής καμπάνιας”.

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ο ίδιος το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή θα του πιστωθεί ως μια μεγάλη νίκη.

Μεγάλο σφάλμα. Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά τί συμβαίνει. Οι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με τις μαζικές συγκεντρώσεις στις πλατείες, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να διαχειριστεί, αλλά και με την αποτυχία των προτεινόμενων  “έξυπνων μέτρων” που δεν έπεισαν κανέναν.

Λύση ανάγκης είναι επομένως το άνοιγμα της εστίασης; Λύση ανάγκης ή όχι, ο σχεδιασμός και πάλι του ανοίγματος παραμένει με πολλά ερωτηματικά:

– Ποια θα είναι τα  υγειονομικά πρωτόκολλα που θα υιοθετηθούν από τα καταστήματα; Μην ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών είναι πολύ πίσω αφού έχει εμβολιαστεί μόλις το 18% του πληθυσμού με μία δόση και το 7,5% του πληθυσμού με δύο δόσεις. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν εχουν εμβολιαστεί αλλά καλούνται να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, άρα ποια προστασία παρέχετε και στους μεν και στους δε…

– Πως οι άνθρωποι της εστίασης θα ξεκινήσουν να λειτουργούν χωρίς κεφάλαιο κίνησης και με τις δεδομένες καθυστερήσεις στην  οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που η ίδια η κυβέρνηση υποσχέθηκε;

Η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι δεν είναι στον αυτόματο πιλότο, χρειάζονται υποστηρικτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση και θα δώσουν σανίδα σωτηρίας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κινδυνεύουν.

Για αυτό το λόγο το Κίνημα Αλλαγής δεν μένει αμέτοχο αλλά προτείνει μέτρα που η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της: α) 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με ρήτρα απασχόλησης, ώστε να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι από επερχόμενες απολύσεις β) Αλλαγή του ορίου του 30% ως κριτήριο πτώσης τζίρου ώστε να στηριχθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων γ) Ρύθμιση των οφειλών και υποχρεώσεων των 120 δόσεων και πρόβλεψη για κούρεμα 30% των οφειλών τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει γρήγορα να οργανώσει ένα σχέδιο επανεκκίνησης που θα διασφαλίζει την υγεία των πολιτών αλλά και την οικονομική ρευστότητα. Δυστυχώς οι αποσπασματικές κινήσεις, με επικοινωνιακό πρόσημο δεν οδηγούν πουθενά και δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα λύνουν.

Ας μην ξεχνάμε ότι η υγειονομική κρίση είναι ακόμη εδώ, τα κρούσματα κορωνοιού  παραμένουν χιλιάδες καθημερινά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων έχει ξεπεράσει τις αντοχές του…


Πηγή

Leave a Reply