Χρήστος Πρωτόπαπας: «Τα κυβερνητικά μέτρα φτάνουν ίσα- ίσα για να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί»

Άρθρο του Χρήστου Πρωτόπαπα, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, πρώην υπουργού, στο site «ieidiseis.gr»:

Δεν μπορείς να πανηγυρίζεις γιατί οι οφειλές της πανδημίας ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ μεταφέρονται για το 2022. Εδώ το χρέος προς εφορείες και ταμεία φθάνει αθροιστικά τα 145 δις ευρώ. Αλήθεια πώς θα πληρωθεί αυτό;

Ύφεση 8,2% του ΑΕΠ το 2020 στην Ελληνική οικονομία από τις υψηλότερες της ευρωζώνης. Για την οποία μάλιστα η Κυβέρνηση σχεδόν πανηγυρίζει!!Που συνεχίζεται ήδη και τους πρώτους μήνες του 2021,μια και βρισκόμαστε πιο πολύμηνη καραντίνα σε ευρωπαϊκή χώρα.

Η οικονομία μας όμως δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει τις συνέπειες στο σύνολο τους.

Γιατί τα κυβερνητικά μέτρα φθάνουν ίσα- ίσα για να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να προσφέρουν μικρή ανακούφιση και όχι θεραπεία.

Βέβαια οι επαγγελματίες στο λιανεμπόριο και στην εστίαση βιώνουν την ανασφάλεια για το αύριό τους. Ο τουρισμός απλώς ελπίζει, για κάτι καλύτερο από πέρυσι.

Ενώ 600.000 εργαζόμενοι ζουν για μήνες με 534 ευρώ και αναρωτιούνται αν αύριο θα έχουν δουλειά η όχι. Βέβαια και 350.000 άνεργοι χωριά καμία βοήθεια από το κράτος.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να μηδενίσω τα νέα κυβερνητικά μέτρα. Εξ άλλου ορισμένα από αυτά το Κίνημα Αλλαγής τα είχε προτείνει εδώ και καιρό πχ την μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Τότε η ΝΔ μας έλεγε για λεφτόδενδρα, τώρα την υλοποιεί, έστω και κουτσουρεμένη.

Επισημαίνω όμως ότι δεν μπορείς να πανηγυρίζεις γιατί οι οφειλές της πανδημίας ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ μεταφέρονται για το 2022.Εδώ το χρέος προς εφορείες και ταμεία φθάνει αθροιστικά τα 145 δις ευρώ. Αλήθεια πώς θα πληρωθεί αυτό;

Μήπως οι οικονομικοί εγκέφαλοι της Κυβέρνησης θεωρούν ότι όταν ανοίξουμε θα είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα; Μηπως θεωρούν ότι δεν θα απαιτηθούν ειδικά μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας;

Αλήθεια πχ με ποια ρευστότητα οι εμπορικές επιχειρήσεις ιματισμού θα ανανεώσουν το stock τους, όταν τα χειμερινά ρούχα τους έμειναν και οι εκπτώσεις χάθηκαν;

Το ίδιο και με τις επιχειρήσεις εστίασης και μεγάλο μέρος του λιανεμπορίου και των συνδεδεμένων με αυτό βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Εδώ ακόμη και η πολυδιαφημισμένη επιδότηση των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων, δεν αφορά ζωντανό χρήμα, αλλά voucher (!!}με το οποίο μπορείς να εξοφλείς μόνο υποχρεώσεις προς το δημόσιο. Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει δηλαδή.

Όσο για την βοήθεια επιδότησης των δανείων με το πρόγραμμα Γέφυρα (κατά την επικοινωνία της ΝΔ δώρο του κ Μητσοτάκη), θα είναι δώρο-άδωρο,αν οι Τράπεζες αφεθούν ασύδοτες να θέτουν τους δικούς τους όρους .Όπως ήδη έγινε με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και στοχευμένα, αποτελεσματικά μέτρα, όχι προπαγάνδα.

Για παράδειγμα είναι αστείο να ακούμε ότι στηρίχθηκαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με το κυβερνητικό πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Ακόμη και στον καλύτερο μήνα του τον Οκτώβριο ,αφορούσε μόνο 41.150 εργαζόμενους, κάτω από το 2% του συνόλου. Απέτυχε.

Τα μέτρα επανεκκίνησης είναι όσο ποτέ αναγκαία, γιατί όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά, δεν μπορείς να σχεδιάζεις και να κτίζεις το μέλλον πάνω σε ερείπια.

Σε συνθήκες που κυριαρχούν η ανασφάλεια για το αύριο και η οργή, γιατί πολλοί έχασαν το μαγαζί η τη δουλειά τους.

Είναι αναγκαία ιδιαίτερα τρία άμεσα μέτρα, αμέσως μόλις ανοίξουμε.

Πρώτον μια γενναία ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις, με κούρεμα 30% για τους συνεπείς. Για εκείνους που αγωνίζονται να μείνουν όρθιοι, όχι για επιχειρήσεις ζόμπι.

Δεύτερον ειδικά για της εστίαση και το λιανεμπόριο, επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τους πρώτους μήνες. Με ρήτρα απασχόλησης για να μην έχουμε μαζικές απολύσεις.

Τρίτον για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας, μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση για το 2021.

Έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να έχουμε χρόνο για να αποδώσουν οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, να γίνει πιο ομαλά η προσαρμογή και η ανασυγκρότηση σε νέα βάση της ελληνικής οικονομίας. Όλοι όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά γνωρίζουν ότι και να εγκριθούν τα προγράμματα από την ΕΕ, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται πράξη υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση. Δείτε πόσο έξω έπεσαν οι υπεραισιόδοξοι Υπουργοί στο Ελληνικό.

Γνωρίζουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι ήδη εκτός στόχων. Είχαμε προειδοποιήσει, αλλά οι αρμόδιοι αγρόν ηγόραζαν. Σχεδιασμοί χωρίς σχέση με την πραγματικότητα.

Όμως πρέπει αυτές οι αναγκαίες παρεμβάσεις να γίνουν πράξη. Στο κάτω-κάτω αν οι επιχειρήσεις μείνουν ανοιχτές και η ανεργία περιορισθεί, μεγάλο μέρος του αναγκαίου ποσού θα επιστρέψει στο κρότος μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας και της μείωσης του αριθμού των επιδομάτων ανεργίας,

Φέτος που η ΕΕ δεν θέτει δημοσιονομικούς στόχους και είναι ιδιαίτερα ελαστική στις εγκρίσειs της, μπορούμε να διαπραγματευτούμε ένα μέρος των παρεμβάσεων να ενταχθεί στις προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και βέβαια να χρησιμοποιήσουμε και ένα μέρος του αποθέματος ,που ούτως η άλλως προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών τα προηγούμενα χρόνια. Αν όχι τώρα, τότε πότε;

Είναι ώρα αποφάσεων. Από τις οποίες πολλά θα εξαρτηθούν για το μέλλον.


Πηγή

Leave a Reply