Zέφη Δημαδάμα: «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και οι εμμονές της κυβέρνησης ΝΔ»

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην εφημερίδα «Στο Καρφί»:

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε Πρόταση Νόμου στη Βουλή, η οποία εξηγεί λεπτομερώς τις προϋποθέσεις λειτουργίας των  πανεπιστημίων με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Το Υπουργείο Παιδείας δυστυχώς νομοθετεί με αυταρχισμό, χωρίς διάλογο, χωρίς συναινέσεις, αγνοώντας την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Η παιδεία είναι κορυφαίο δημόσιο αγαθό και το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη μας, την υποστήριξε και την ενίσχυσε συστηματικά ανοίγοντας τον δρόμο ισότιμα και δίκαια για όλους και όλες.

Όμως, οι εξελίξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον επιβάλλουν τροποποιήσεις και αλλαγές και για αυτό το Κίνημα Αλλαγής έχει υποβάλλει τεκμηριωμένες προτάσεις που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη στήριξη και αναβάθμιση των ΑΕΙ.

Παρόλα αυτά, διαπιστώνεται μια συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της θέσης και των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για τα πανεπιστήμια και την προστασία τους αποδεικνύοντας: α) την επικοινωνιακή και επιδερμική προσέγγιση από την κυβέρνηση των προτάσεων μας αλλά και β) την υπέρμετρη προβολή της στείρας αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που μόνο την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων δεν εξυπηρετεί.

Ξεκάθαρα επομένως πρέπει να υπογραμμίσουμε τι ακριβώς αναφέρει η Πρόταση Νόμου για τα ΑΕΙ του Κινήματος Αλλαγής. Λέει ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν “μικρά αστυνομικά τμήματα” εντός των πανεπιστημίων επιτείνοντας τις εστίες έντασης μέσα στους χώρους μάθησης δημιουργώντας σοβαρούς κίνδυνους μεταξύ των εμπλεκομένων. 

Αντιθέτως, προτείνεται η ίδρυση ειδικής υπηρεσίας φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή σε κάθε ΑΕΙ, που να υπάγεται στις Πρυτανικές αρχές με συγκεκριμένους στόχους/αρμοδιότητες και με την ευθύνη ειδοποίησης των αστυνομικών αρχών σε περίπτωση έκνομων ενεργειών.

Προτείνουμε επίσης την καθιέρωση ακαδημαϊκής ταυτότητας για την είσοδο και την κίνηση των φοιτητών, διδακτικού προσωπικού και του διοικητικού προσωπικού στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Ωστόσο, για να δούμε τη μεγάλη εικόνα και όχι τα επικοινωνιακά τρικ που θελει η κυβέρνηση της ΝΔ να προβάλλει, η προτεραιότητα σήμερα θα έπρεπε να είναι η συνολική  αναβάθμιση του Δημόσιου Ελληνικού Πανεπιστημίου, το οποίο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες παραμένει φυτώριο αξιόλογων φοιτητών που διαπρέπουν.

Η συζήτηση για τα πανεπιστήμια πριν φτάσουμε στη φύλαξή τους θα έπρεπε να ξεκινήσει από τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της έρευνας και των υποτροφιών, την ανάγκη για περισσότερες αίθουσες και υλικοτεχνικές υποδομές αλλά και για περισσότερες  θέσεις μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ερευνητών και διοικητικού προσωπικού. Αντί αυτών η κυβέρνηση επιλέγει να δαπανήσει πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ για να προσλάβει 1.000 αστυνομικούς!

Δυστυχώς, οι κυβερνητικές επιλογές αγνοούν συστηματικά τις πραγματικές ανάγκες των δημοσίων πανεπιστημίων, έχοντας τη δική τους ατζέντα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, περιορίζοντας την δίκαιη και ισότιμη ευκαιρία όλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Η δημόσια παιδεία και η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο που υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης. Απαιτεί θεσμική σταθερότητα, μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μια έντιμη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον της νέας γενιάς και της χώρας.


Πηγή

Leave a Reply