Γάλλος αναλυτής σε ΣΚΑΪ: «Επιστροφή στην κανονικότητα» η επιθετικότητα Ερντογάν – H EE κοιτά προς ΗΠΑ για κυρώσεις

“Επιστροφή στην κανονικότητα” χαρακτηρίζει την επαναφορά της επιθετικής ρητορικής Ερντογάν ο κορυφαίος Γάλλος Στρατηγικός Αναλυτής Μπρούνο Τερτρέ, που μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη. Ο διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικής Ανάλυσης του Παρισιού υποστηρίζει επίσης πως η στάση της Ευρώπης θα επηρεαστεί από αυτή της νέας Αμερικανικής διοίκησης που έχει ήδη φανερώσει τις προθέσεις της απέναντι στην Άγκυρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη

ΣΚΑΪ: Μπρούνο, σε ευχαριστούμε που είσαι απόψε στον ΣΚΑΪ. Φαίνεται πως η Τουρκία επιστρέφει στη ρητορική κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα, απέναντι στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Πιστεύεις πως αυτό οφείλεται σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ή εδώ υπάρχει μια αλλαγή στρατηγικής; 

– Υπήρξε μια αλλαγή πορείας τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως διότι η Άγκυρα και ο Ερντογάν είχαν ρίξει τους τόνους. Αυτό οφείλονταν βεβαίως στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν και ίσως στην πίεση που ασκείται στην Τουρκική οικονομία. Νομίζω πως αυτό που ίσως βλέπουμε αυτή τη στιγμή, είναι δυστυχώς αυτό που θα λέγαμε “επιστροφή στην κανονικότητα”, διότι πάντα πίστευα ότι θα επιστρέφαμε, δυστυχώς, στην περίοδο της έντασης. 

ΣΚΑΪ: Στην περίπτωση της Γαλλίας βλέπουμε “πισωγύρισμα” και από τον Ερντογάν αλλά και από τον Καλίν. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πρόσφατα πως “η Γαλλία θα πρέπει να δει το παρελθόν της και το τι έκανε στην Αλγερία. Εμείς δεν έχουμε βάψει τα χέρια μας με αίμα”. Και αναρωτιέμαι ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την επίθεση; 

– Νομίζω ότι υπάρχουν ανάμεικτα μηνύματα προς τη Γαλλία από την Άγκυρα. Από τη μια πλευρά ο Ερντογάν διόρισε Πρέσβη στην Γαλλία έναν πρώην συνάδελφο του Προέδρου Μακρόν στη Γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κι αυτό ερμηνεύτηκε ως ένα θετικό σημάδι, ως μια προσπάθεια να επαναφέρει ένα κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Νομίζω όμως πως αξιοποιεί όποια ευκαιρία του δίνεται για “να τα βάλει με τη γαλλική δύναμη”, ας το πούμε έτσι. Σε μια πρόσφατη ομιλία του σχολίασε το τι έκανε η Γαλλία στον πόλεμο της Αλγερίας και το πώς θα πρέπει να προσεγγίζουμε τη δική μας ιστορία. Θεωρώ ότι βρήκε ακόμη μια τέτοια ευκαιρία. Ο χρόνος θα δείξει για το εάν όλο αυτό ήταν μια στιγμιαία υποτροπή, ή το εάν έχει αποφασίσει να υιοθετήσει μια πιο δημιουργική στάση. 

ΣΚΑΪ: Η Αθήνα έχει δείξει μια ενόχληση απέναντι στο Βερολίνο, κυρίως διότι δεν συζητά την πιθανότητα επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία αλλά και για το ρόλο που έχει παίξει ως “μεσάζων” που δεν είναι πάντα ισορροπημένος. Αναρωτιέμαι εάν θεωρείτε πως η Ευρώπη θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. 

– Στην περίπτωση της Γερμανίας θεωρώ πως υπήρξε ένα είδος “διαχωρισμός εργασιών”, εκ των πραγμάτων διαχωρισμός, το προηγούμενο καλοκαίρι με τη Γαλλία να παίζει τον “κακό μπάτσο” και τη Γερμανία να παίζει τον “καλό μπάτσο”. Όμως στην πραγματικότητα, η Γερμανία δεν μπορεί να είναι ένας “ανεξάρτητος ενδιάμεσος”, όσο κι αν η Γερμανία είναι μια “τίμια” χώρα. Δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη διότι η Γερμανία είναι ένα βασικό μέλος της ΕΕ. Οπότε η ιδέα του ότι η Γερμανία θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ή ανάμεσα στην Γαλλία και στην Τουρκία, δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα. Τώρα, σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ή την αποτροπή απέναντι στην Τουρκία, όλα εξαρτώνται από τη στάση της Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Σε αυτή τη φάση δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια συμφωνία μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για σκληρότερη στάση απέναντι στην Τουρκία. Οπότε, επαναλαμβάνω, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει η Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Επίσης θεωρώ πως αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες θα κοιτάξουν στην πλευρά της Ουάσιγκτον, για να δουν τη στάση και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Μπάιντεν και να διαπιστώσουν το “προς τα πού φυσάει ο άνεμος”, διότι για μια σειρά από λόγους, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να δουν το πώς θα φερθεί η Ουάσιγκτον πριν οι ίδιες συμπεριφερθούν ως Ευρώπη. 

ΣΚΑΪ:  Μέχρι στιγμής θεωρείτε πως έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεων της νέας Αμερικανικής διοίκησης απέναντι στην Τουρκία; 

– Νομίζω πως τα πρώτα σημάδια είναι ξεκάθαρα. Οι διορισμοί σε θέσεις κλειδιά, όπως και οι πρώτες δηλώσεις δείχνουν μια σκλήρυνση της στάσης. Αλλά περισσότερο από την σκλήρυνση της Αμερικανικής στάσης θα το χαρακτήριζα περισσότερο ως μια “επανασύνδεση” ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στην Αμερικανική γραφειοκρατία. Γιατί το λέω αυτό; Διότι έχουμε δει τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης Αμερικανικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Τραμπ, πως πολλοί στην Αμερικανική διοίκηση και στο Κογκρέσο είχαν μια πολύ σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία και αντίθετα μια θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οπότε το χαρακτηρίζω περισσότερο ως μια “επανασύνδεση” της Αμερικανικής γραφειοκρατίας και του Λευκού Οίκου παρά ως μια αλλαγή πολιτικής.  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply