Ελληνοτουρκικά: Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν – Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

«Η Ελλάδα επειδή δεν είναι ισάξιά μας ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά αλλά ούτε πολιτικά.  Γι αυτό δεν είναι και συνομιλητής μας” είπε ο τούρκος Πρόεδρος. 

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Χωρίς φρένο συνεχίζει τον κατήφορο των προκλήσεων κατά της Ελλάδας ο Ταγίπ Ερντογάν και όσο η Αθήνα στήνει αναχώματα στον τουρκικό αναθεωρητισμό έχοντας στο πλευρό της τους συμμάχους και εταίρους της, τόσο αυτό λειτουργεί ως φιτίλι στον παραληρηματικό οργασμό ψεύδους και συκοφαντιών του τούρκου Προέδρου.
Σαν “βελόνα” παλιού πικ-απ που “κόλλησε” στον ίδιο μονότονο ήχο, ο Ταγίπ Ερντογάν και τα κυβερνητικά στελέχη του επί μέρες τώρα επέλεξαν να “αναδείξουν” μία άλλη διάσταση της προπαγάνδας τους που αφορά τις παρενοχλήσεις. Μετά το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αντιστρέφοντας την ίδια την πραγματικότητα, την “πάσα” πήρε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Ελλάδας απαξιώνοντάς τη. “Θέλω να υπενθυμίσω το εξής σχετικά με την Ελλάδα που το τελευταίο διάστημα αυξάνει τις παρενοχλήσεις και τις αγένειες εναντίον της χώρας μας. Η Ελλάδα επειδή δεν είναι ισάξιά μας ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά αλλά ούτε πολιτικά.  Γι αυτό δεν είναι και συνομιλητής μας” είπε ο τούρκος Πρόεδρος. 

Μπαράζ διπλωματικών επιθέσεων της Ελλάδας

Στον αντίποδα του τουρκικού παραλογισμού η ελληνική διπλωματία απογυμνώνει κάθε ρητορικό βερμπαλισμό της τουρκικής ηγεσίας και, με όπλο το Διεθνές Δίκαιο, έχει εκκινήσει νέο μπαράζ ενημέρωσης των συμμάχων και εταίρων μας για τις νέες ακρότητες της Άγκυρας.

Με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, η πρώτη γραμμή του διπλωματικού μετώπου της Αθήνας ετοιμάζει τη αντεπίθεση στον τουρκικό παροξυσμό και σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου ο κ. Δένδιας θα στείλει άμεσα επιστολές σε όλα τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις οποίες θα παρατίθενται αυτούσιες οι πρωτοφανείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας. «Η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός», αναφέρουν  συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές.

Σε πρώτη φάση άλλωστε ήδη έχουν ενημερωθεί  οι Ευρωπαίοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ και οι ΗΠΑ ενώ σήμερα ο Νίκος Δέδνιας θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά με την οποία αναμένεται να συζητήσουν και να εξετάσουν εκτός από τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ θα ακολουθήσουν και κοινές δηλώσεις στον τύπο.

Ήδη πάντως με δηλώσεις καταδίκης κατά της Τουρκίας στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας η Τσεχία, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις απειλές Ερντογάν, δηλώνοντας ότι «Η απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή που εκφράστηκε για την Ελλάδα κατά την πρόσφατη δημόσια ομιλία του Προέδρου Ερντογάν, είναι εξαιρετικά επιζήμια».

Και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, επίσης καταδίκασε την κλιμάκωση της Τουρκίας σχολιάζοντας ότι «οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας» και κάλεσε την Άγκυρα «να απέχει από την κλιμακούμενη ρητορική και αν δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Ο κ. Στάνο κάλεσε επίσης την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα όποια ανοιχτά ζητήματα με την Ελλάδα να τα αντιμετωπίσει με ειρηνικό τρόπο και μέσω του διαλόγου, ενώ υπενθύμισε ότι «η Ελλάδας είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους- μέλους της Ένωσης πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Η προπαγάνδα και η διαρροή ψευδών ειδήσεων συνεχίστηκε και από τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για εκπαίδευση Κούρδων στο Λαύριο που συμμετέχουν σε δήθεν τρομοκρατικές οργανώσεις. Κατηγορία που προκάλεσε την άμεση απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ο οποίος έκανε λόγο για Θλιβερά και προκλητικά ψέματα εις βάρος της Ελλάδας και τόνισε ότι “Δυστυχώς η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ακραίας ρητορικής. Οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και αποτελεσματικοί στον σεβασμό των συνόρων, στις διεθνείς υποχρεώσεις και το διεθνές δίκαιο αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη ζωή. Άλλοι ας κοιτάξουν να αλλάξουν τη ρότα τους” προέτρεψε.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σήμερα μάλιστα θα βρεθεί στον Έβρο, όπου θα περιοδεύσει συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα και θα ενημερωθεί για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την φύλαξη των συνόρων και το σχέδιο «Ακρίτας», με το οποίο θωρακίζεται ακόμα περισσότερο η χώρα και περιλαμβάνει επίσης την επέκταση του φράχτη.


Πηγή

Leave a Reply