Παύλος Χρηστίδης: «Οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων, χωρίς τεστ, με 25 παιδιά ανά τάξη, κρύβει σοβαρούς κινδύνους»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στον ρ/σ ALPHA 9,89 και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη

Πρώτον, είναι απολύτως αυτονόητο να ασκούμε κριτική σε αποφάσεις, χωρίς σχέδιο. Όταν ένας υπουργός βγαίνει και λέει ότι πρέπει να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο και μετά από λίγο βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανακοινώνει σκληρό lock down, επιτέλους δεν μιλάνε μεταξύ τους να συνεννοηθούν; Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ασυνεννοησία και τα τόση ανοργανωσιά; 

Δεύτερον, υπάρχουν συμπολίτες μας επιχειρηματίες οι οποίοι ξεκίνησαν να λειτουργούν με το click away σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έχουν κάνει παραγγελίες για όλο τo επόμενο χρονικό διάστημα με αρκετό κόπο και τώρα η κυβέρνηση λέει να κλείσουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους ασχέτως αν τα προϊόντα τους χαλάσουν ή πρέπει να πεταχτούν γιατί δεν θα μπορούν να καταναλωθούν. 

Τρίτον η κυβέρνηση είναι «ράβε ξήλωνε». 

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ανακοινώνει ανοιχτά σχολεία. Τρίτη, Πέμπτη κομμωτήρια, άλλες μέρες βιβλιοπωλεία και μετά πάλι τα κλείνει όλα. Αυτά δεν βοηθούν τους πολίτες να αντιληφθούν που πηγαίνει το πράγμα, ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, και προφανώς όλο αυτό αποδεικνύει μία τεράστια ανεπάρκεια και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αντιμετώπισης της πανδημίας.

Για το πιθανό άνοιγμα των σχολείων 

Ακούμε ότι θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία, με συνωστισμό μαθητών. Άνοιγμα οριζόντιο, με 25-30 παιδιά στην τάξη, χωρίς να έχουν προηγηθεί τεστ, ακόμα και σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κρύβει σοβαρούς κινδύνους.

Εμείς είχαμε εμφατικά υπογραμμίσει από την αρχή το θέμα ανοίγματος των σχολείων, ήδη από το Σεπτέμβριο. Θεωρούμε ότι ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο και προφανώς πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά γιατί είναι πολύ διαφορετικό το μάθημα στην τάξη με τον δάσκαλο από ότι με την τηλεκπαίδευση.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει με τους όρους, που πήγε η κυβέρνηση να ανοίξει τα σχολεία το Σεπτέμβρη, με πάνω από 25 παιδιά ανα τάξη, με μάσκες αλεξίπτωτα στο μέγεθος, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Επομένως εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, πρέπει οι τάξεις να έχουν πολύ λιγότερα παιδιά, πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας, και φυσικά σε σχέση με αυτό που συζητούσαμε πριν από δύο μήνες, να γίνονται τακτικά, μαζικά τεστ σε δασκάλους και μαθητές. Γιατί αυτό που επιβεβαιώθηκε και από χώρες του εξωτερικού και στην Ελλάδα το παραδέχτηκε μια σειρά ειδικών, είναι ότι και από τα παιδιά μεταδίδεται ο ιός και μπορεί να είναι πηγή διασποράς.

Επομένως, πολύ τακτικά, πολλά μαζικά τεστ σε δασκάλους και μαθητές για να προστατέψουμε τους ίδιους, τις οικογένειες τους και την κοινωνική ειρήνη και ισορροπία και εν τέλει να προστατεύσουμε τις ζωές όλων μας.

Αυτοσχεδιασμοί και ανικανότητα στους εμβολιασμούς

Να σας δώσω κάποια νούμερα γιατί πρέπει να πάρουμε κάποιες απαντήσεις κάποια στιγμή. 

Η Ελλάδα έλαβε στην πρώτη φάση περίπου 9. 800 δόσεις εμβολίων και στη δεύτερη φάση περίπου 83.900 εμβόλια, άρα σύνολο πάνω από 93.000 δόσεις. 

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 3.000 άνθρωποι, θα μπορούσαν να έχουν εμβολιστεί 45.000 άνθρωποι. 

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται μόνο στα λόγια, στην πράξη το μοναδικό το οποίο έκανε, είναι να πάει να εμβολιάσει κυβερνητικά στελέχη και να πιάσει 70 % ανοσία της κυβέρνησης και από κει και πέρα να αφήσει όλη την ιστορία της «ελευθερίας» να τρέχει από μόνη της, στον αυτόματο, την ώρα που βλέπουμε ότι υπάρχουν καλές πρακτικές στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ένωση και όχι μόνο κρατών τα οποία εμβολιάζουν τους πολίτες τους. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα, και πρέπει να δοθούν απαντήσεις για ποιο λόγο αναβάλλονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας εμβολιασμοί και πότε θα ξεκινήσουν.

Εμείς έχουμε πει ότι, ο εμβολιασμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια, χρειάζεται όμως μια στρατηγική ασφαλούς ανοίγματος με μαζικά τεστ ανά νομό, έτσι ώστε όπου υπάρχουν χαμηλά κρούσματα, διαρκώς όλη την τελευταία περίοδο, σιγά-σιγά να επιστρέψει και η οικονομική και η κοινωνική ζωή σε μια κανονικότητα, να ανοίξουν τα μαγαζιά εκεί όπου υπάρχουν κάτω από 10 κρούσματα, να ανοίξουν τα μαγαζιά σε κάποια νησιά εκεί όπου δεν υπάρχουν καθόλου κρούσματα για να μπορεί λειτουργήσει και η οικονομία, να βγουν έξω οι άνθρωποι, να λειτουργήσει και η κοινωνική ζωή τους.

Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση πηγαίνει στον αυτόματο, χωρίς ενιαία στρατηγική. Υπάρχουν υπουργοί όπως ο κ. Γεωργιάδης ο όποιος βγαίνει και λέει το πρωί ότι σκεφτόμαστε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο και μετά από 3ώρες βγαίνει ο κύριος Πέτσας και ανακοινώνει σκληρό lock down αυτό δεν είναι ενιαία στρατηγική, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση της πολύ δύσκολης κατάστασης.

Λίγες ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, περί του αντιθέτου, αναβλήθηκαν και οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί των υγειονομικών σε κρίσιμα νοσοκομεία με κλίνες COVID -19. Περιμένουμε απάντηση τώρα για το τι έχει συμβεί.

Όχι άλλο ράβε-ξήλωνε εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας

Ανασχηματισμός, απόδειξη αποτυχίας. 

Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να κάνει ανασχηματισμό, επιβεβαιώνει την αποτυχία του νέου κυβερνητικού σχήματος σε μία σειρά κρίσιμων υποθέσεων. Αν όλα πήγαν καλά, δεν θα έκανε κανείς κανένα ανασχηματισμό και δεν αναφέρομαι στην πανδημία, αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται πολιτικά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την πανδημία και τα παρελκόμενα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Αν θεωρούσε ο κ. Μητσοτάκης ότι οι υπουργοί του έκαναν τα πάντα, ό,τι περνά από το χέρι τους και ήταν χρήσιμοι, δεν θα έπαιρνε ποτέ αυτή την απόφαση.


Πηγή