Να προστατευτούν οι επαγγελματίες του χωριού Ανάργυροι

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας &Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσαν οι Βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), σχετικά με τους επαγγελματίες του χωριού Ανάργυροι, που επλήγησαν από την κατάρρευση στο ορυχείο του Αμύνταιου της ΔΕΗ.

Η κατολίσθηση είχε σαν αποτέλεσμα για τους κάτοικους όχι μόνο το να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους, αλλά και ως επαγγελματίες να σταματήσουν αυτομάτως τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Αν και οι εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού για άμεση και αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, είναι σαφές πως δεν καλύπτουν τις επιχειρήσεις της πληγείσας περιοχής. Η αναμονή κάποιων μηνών στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι χρόνων, θα είναι καταστροφική για την βιωσιμότητά τους και θα θέσει σε κίνδυνο τόσο την οικονομία της περιοχής, όσο και τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 1.Εσωτερικών, 2.Οικονομίας & Ανάπτυξης και 3. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Να προστατευτούν οι επαγγελματίες του χωριού Ανάργυροι»

Η πρόσφατη, πρωτοφανής και μεγάλης έκτασης κατάρρευση στο ορυχείο του Αμύνταιου της ΔΕΗ πλησίον του χωριού Ανάργυροι, επέφερε βίαιες αλλαγές στην ζωή των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής.

Παρότι, η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ανέφερε πως δεν ανέμενε τέτοια καταστροφή, οι κάτοικοι του χωριού επισημαίνουν πως έγκαιρα είχαν προβλέψει το φαινόμενο και είχαν καλέσει τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα προληπτικά μέτρα. Δυστυχώς όμως, το φαινόμενο συνεχώς υποβαθμιζόταν και δεν πάρθηκε κανένα προληπτικό μέτρο. Μάλιστα μέχρι και την τελευταία ημέρα η ΔΕΗ ανακοίνωνε πως δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για το χωριό, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια είχε σταματήσει το ορυχείο και είχε μαζέψει τα μηχανήματα της.

Η κατολίσθηση είχε σαν αποτέλεσμα για τους κάτοικους όχι μόνο το να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους, αλλά και ως επαγγελματίες να σταματήσουν αυτομάτως τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Αν και οι εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού για άμεση και αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, είναι σαφές πως δεν καλύπτουν τις επιχειρήσεις, αφού η αναμονή κάποιων μηνών στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι χρόνων είναι καταστροφική για την βιωσιμότητα τους.

Δεδομένου ότι η συνέχιση της λειτουργίας των βιώσιμων και κερδοφόρων επιχειρήσεων της πληγείσας περιοχής πρέπει να διασφαλιστεί, προκειμένου να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, αλλά και η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Δεδομένου ότι οι επιχειρηματίες άφησαν πίσω τους ακριβές εγκαταστάσεις και υποδομές που είναι αδύνατο να μεταφερθούν, αλλά και να αντικατασταθούν.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός και σε τι ενέργειες πρόκειται να προβείτε, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων της πληγείσας περιοχής;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής