Ο αυταρχισμός και η αστυνομική καταστολή δε θα περάσουν

Με το «Εθνικό Σχέδιο Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων» που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΡΟΠΟ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά ότι οι αντεργατικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνοδεύονται από την ένταση του αυταρχισμού και από την περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στην ίδια λογική, είναι και το προωθούμενο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Με το κυβερνητικό σχέδιο, υλοποιούνται οι αντιδημοκρατικές και αυταρχικές διατάξεις του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

  • Η καταχώριση των στοιχείων του «οργανωτή» της συνάθροισης σε ειδική πλατφόρμα, για να μπορεί η αστυνομία να στήνει κατηγορητήρια και να εξοντώνει οικονομικά τα Συνδικάτα και τους φορείς που οργανώνουν τις διαδηλώσεις.

  • Ο αυστηρός έλεγχος του τι θα προβάλλεται στα ΜΜΕ και η επιβολή καθεστώτος προληπτικής λογοκρισίας, ώστε να μην αποκαλύπτεται η βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής. Ουσιαστικά, μεταφέρουν στη χώρα μας τον πρόσφατο γαλλικό «νόμο καθολικής ασφάλειας», ενάντια στον οποίο έγιναν δυναμικές κινητοποιήσεις από τους γάλλους εργαζομένους.

  • Η ένταση των εκφοβιστικών ελέγχων σε πρόσωπα, ακόμα και σε μεγάλη απόσταση από το χώρο της συγκέντρωσης, γεγονός που σημαίνει προληπτική καταστολή των συγκεντρώσεων.

Το ΜΕΤΑ, από τον Ιούνη του 2020, είχε καλέσει τα συνδικάτα να μη «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις» και να κρατήσουν στάση ανυπακοής στις κυβερνητικές εντολές.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί σαν άλλοθι την πανδημία και το «lockdown» που έχει επιβληθεί για να υλοποιήσει όλες τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της, να κατακρεουργήσει τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα και να τις λαϊκές ελευθερίες. Αντί να παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενισχύει το αστυνομικό κράτος, γιατί γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν, γιατί η ανεργία και η υποαπασχόληση έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και γιατί ετοιμάζονται νέες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις.

Όσο και αν οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ και πολλών Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών είναι ακίνδυνες για την κυβέρνηση και την εργοδοσία, όσο κι αν δεν μπορούν επειδή δε θέλουν να αντιμετωπίσουν την κρίση, όσο κι αν έχουν κηρύξει συνδικαλιστική καραντίνα, οι εργαζόμενοι, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι αγωνιστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος δεν θα τους αφήσουν σε ησυχία. Θα συντονίσουν την πάλη τους και θα αγωνιστούν για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και θα διεκδικήσουν δημόσια Υγεία και Παιδεία για όλους και μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων και των ανέργων.

Το ΜΕΤΑ δηλώνει πως το δικαιώματα στην απεργία και στις διαδηλώσεις είναι αδιαπραγμάτευτα, και είναι δικαιώματα που κέρδισαν οι εργαζόμενοι και ο λαός, με αγώνες και θυσίες και με πολύ αίμα και καλεί όλα τα συνδικάτα να ορθώσουν τείχος αντίστασης απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.


Πηγή

Leave a Reply