Δε χρωστάμε να πληρώνουμε προμήθεια στις τράπεζες!

Στα συσσωρευμένα χρέη των συναδέλφων στον ΕΦΚΑ, τα προηγούμενα του ΤΣΜΕΔΕ, τις μεγάλες εισφορές για όσους έχουν μηδενικά εισοδήματα, και τη διόγκωση όλων των προβλημάτων από την οικονομική δυσπραγία στα απόνερα της πανδημίας, και κυρίως της κυβερνητικής διαχείρισής της, έρχεται να προστεθεί μία ακόμα πρόκληση. 

Η Εθνική τράπεζα, η τελευταία τράπεζα στην οποία οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων ως αυταπασχολούμενων δεν χρέωνε προμήθειες, χρεώνει πλέον προμήθεια για κάθε πληρωμή οφειλής προς τον ΕΦΚΑ. Η Εθνική Τράπεζα, ως πάλαι ποτέ κρατική τράπεζα είχε ορισμένες ειδικές πρόνοιες για τους μηχανικούς, καλύπτοντας ανάγκες που πήγαζαν και από τις υποχρεώσεις των συναδέλφων απέναντι στο δημόσιο, τα συστήματα αμοιβών κοκ, όπως ο επαγγελματικός λογαριασμός για μηχανικούς. Αυτός ήταν και ο λόγος που πάρα πολλοί συνάδελφοι είχαν λογαριασμούς στην τράπεζα.

Σήμερα, η Εθνική, παρότι ουσιαστικά βρίσκεται υπό τον κρατικό – αλλά όχι δημόσιο – έλεγχο του Ταμείου  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά από όλες τις άλλες καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών και τις αυξήσεις των προμηθειών που επιβάλλουν στους καταθέτες και συναλλασσόμενους,  έρχεται και επιβάλλει προμήθεια και στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών. Μπορεί το ποσό της προμήθειας να είναι μικρό μπροστά στο ποσό της εισφοράς, αλλά καταλαβαίνει κανείς ότι αθροιστικά κερδίζει σημαντικά ποσά από τις εισφορές των συναδέλφων.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα. Να καταργηθεί η προμήθεια στις τράπεζες για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Εάν η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν θέλουν να επιβάλλουν στις τράπεζες μηδενικές προμήθειες, να ανοίξει ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμής απευθείας στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Δεν φτάνουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις, η αφαίμαξη μέσα από ληστρικούς όρους δανείων, οι πλειστηριασμοί, είναι απαράδεκτο οι τράπεζες να κερδίζουν και από τις αναγκαστικές καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών προς τα ταμεία, ενώ δεν υπάρχει άλλος τρόπος πληρωμής. Καλούμε τη διοίκηση του ΤΕΕ να αντιδράσει άμεσα.


ΑΡΑΓέΣ
Δεκέμβριος 2020 


Πηγή